Gemeente Hilversum


Extra inzet gemeente voor uitbreiding buitenschoolse opvang

8 mei 2008
De komende jaren moeten er 500 tot 740 plaatsen buitenschoolse opvang bijkomen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente samen met scholen en Stichting Kinderopvang Hilversum (SKH) heeft gedaan. Daarom stelt het college de raad voor tot eind 2011 een bedrag van EUR 105.000,- beschikbaar te stellen om de mogelijkheden voor uitbreiding van buitenschoolse opvang te vergroten. De gemeente werkt al op diverse locaties mee aan uitbreiding, maar het college wil extra capaciteit vrijmaken om samen met de scholen nieuwe locaties te zoeken. Ook krijgt buitenschoolse opvang prioriteit als er gemeentelijke panden beschikbaar komen.

Vanaf dit schooljaar zijn de basisscholen verantwoordelijk voor de aansluiting van de school met de buitenschoolse opvang. De meeste Hilversumse basisscholen willen dat de SKH die buitenschoolse opvang voor hen verzorgt.
Ondanks dat de gemeente wettelijk niet verantwoordelijk is voor het realiseren van buitenschoolse opvang wil zij actief helpen om nieuwe ruimte te vinden.

In overleg met scholen en de SKH heeft de gemeente onderzocht hoe groot de vraag naar buitenschoolse opvang tot 2011 is en hoe het staat met geschikte ruimten voor buitenschoolse opvang in de schoolgebouwen. Ook is gekeken naar beschikbare ruimte in andere gebouwen van de gemeente (welzijnspanden).
De vraag in Hilversum naar buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 tot 12 jaar is groot. De conclusie is dat er in korte tijd (tot 2011) 500 tot 740 extra plaatsen buitenschoolse opvang moeten komen. Daarmee kunnen 1150 tot 1700 kinderen meer gebruikmaken van deze voorziening dan nu het geval is.

De huisvestingsmogelijkheden die de gemeente heeft (in de scholen en welzijnspanden) zijn beperkt. Het groeiende aantal kinderen in de basisschoolleeftijd de komende jaren vergroot dit probleem nog eens extra.
De gemeente wil daarom extra inzet tonen om nieuwe ruimtes te vinden en te realiseren. Soms gaat het om tijdelijke ruimte, in een ander geval zal een verhuurd pand moeten worden vrijgemaakt. Ook marktpartijen en woningcorporaties worden actief benaderd. Bij het maken van nieuwe plannen moet rekening worden gehouden met de vraag naar kinderopvang.

Het zijn allemaal extra inspanningen die helpen aan de vraag voor buitenschoolse opvang tegemoet te komen. De uitwerking gebeurt in nauw overleg met de partners.
Het college heeft verder spelregels vastgesteld voor de huisvesting van de buitenschoolse opvang. Hierin is vastgesteld dat buitenschoolse opvang hoge prioriteit heeft bij de toewijzing van gemeentelijke panden. Ook werkt de gemeente mee aan combinaties van buitenschoolse opvang, sport en cultuur.