Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 10 mei

Fryslân, 10-05-2008 o Politieberichten van vrijdag 9 mei 07.00 uur t/m zaterdag 10 mei 11.00 uur.

Harlingen: inbraak sportcomplex
De politie heeft vrijdagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een sportcomplex aan de Zuidergrachtswal. Men kwam in de nacht van donderdag op vrijdag binnen via ene uitzetraam. Uit de kantine werd een audio-installatie, drank en etenswaren gestolen. De muziekinstallatie en een deel van de etenswaren werden later in de bosschages achter de kantine teruggevonden. Een 64-jarige Harlinger deed aangifte namens de sportvereniging.

Drachten: buschauffeur mishandeld
De politie heeft vrijdag een onderzoek ingesteld naar de mishandeling van een 45-jarige buschauffeur uit Dokkum. De man had s ochtends bij een halte in Burgum een meisje geweigerd mee te nemen, omdat ze voor een euro wilde reizen. De moeder van het meisje werd daar zo boos om, dat ze naar het busstation aan het Van Knobeldorffplein in Drachten reed en daar de bus opwachtte. Na een meningsverschil gaf de moeder de man een klap. Hij deed aangifte. De politie probeert de identiteit van de vrouw te achterhalen.

Drachten: mishandeling
De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de dader van de mishandeling van een 26-jarige man uit Drachten. Omstreeks 20.10 uur fietste het slachtoffer langs het terras van een horecagelegenheid aan de Noordkade. Een bezoeker van het terras riep hem de woorden: Vuile flikker toe, mogelijk omdat hij een roze shirt aan had. De Drachtenaar stopte en vroeg waar dat op sloeg. Daarop kreeg hij een vuistslag van de onbekende in zijn gezicht. Hij liep letsel aan zijn gezicht op en waarschuwde de politie. Die zocht met meerdere eenheden de Noordkade af maar de verdachte was al gevlogen. Het betreft een man van ongeveer 30 jaar, ongeveer 1,90 m lang en een stevig postuur, erg kort donkerblond haar. Hij droeg een donkerblauwe werkbroek met op de rechterachterzak een wit logo. Getuigen die iets hebben gezien of anderszins iets weten wat kan bijdragen tot de oplossing van deze zaak kunnen contact opnemen met de politie Fryslân, telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Gytsjerk: letsel bij aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding onderzocht, waarbij de passagiere van een scooter, een 16-jarig meisje uit Sneek, gewond raakte. Een 38-jarige man uit Sneek stond met zijn auto geparkeerd in een vak op de Canterlandseweg. Op het moment dat hij het portier opendeed, passeerde juist de bromfiets. Het meisje kreeg de rand van het portier vol tegen haar knie. Ze is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Drachtstercompagnie: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagavond een aanrijding behandeld op de kruising De Skieding en Leidijk, waarbij een 18-jarige automobiliste uit Marum gewond raakte. Het meisje wilde, komende vanaf Drachten, de kruising oversteken. Ze had daarbij een personenauto , die over de Scheiding vanuit de richting Frieschepalen naderde, over het hoofd gezien. Deze auto werd bestuurd door een 44-jarige man uit Hoogland. Een aanrijding was het gevolg. Het meisje is met pijnklachten aan maag en arm overgebracht naar het ziekenhuis.

Heerenveen: snelheidscontroles
De politie heeft vrijdag op meerdere plaatsen binnen de bebouwde kom in de gemeente Heerenveen snelheidscontroles gehouden. Aanleiding waren klachten van omwonenden.
Op de Schans in Heerenveen werden 564 voertuigen gecontroleerd. Ruim 80 reden te hard. De hoogste snelheid was 78 km/u.
In Tjalleberd werd ter hoogte van de kerk gecontroleerd. Van de 142 gecontroleerde bestuurders reden er 13 te snel. De snelste was hier 75 km/u.
Bij de controle in Luinjeberd ging de snelste 74 km/u. Hij en 12 anderen werden hier bekeurd. In totaal passeerden in Luinjeberd 142 voertuigen de controle.

Gorredijk: brandstichting en diefstal
De politie heeft vrijdagnacht een 18-jarige knaap uit Drachten aangehouden op verdenking van diefstal en brandstichting. Omstreeks
01.00 uur werd een brand gemeld aan de Wetterwille. Toen de politie ter plaatse kwam, zag ze een flink vuur en een groep jongelui met pallets sjouwen. Die bleken later te zijn gestolen bij een bedrijf in de buurt. Bij het zien van de politie ging de groep er vandoor. De verdachte kon nog achterhaald en in zijn kraag gevat worden. Hij is na verhoor en opmaken van een proces-verbaal heengezonden. Bi het vuur waren een aantal fietsen, vermoedelijk van de andere betrokkenen achtergebleven. Die zijn door de politie meegenomen naar het bureau. Het vuur was zo groot dat de brandweer er aan te pas moest komen om het te blussen.

Sneek: vernielingen
De politie heeft zaterdag een onderzoek ingesteld naar een aantal vernielingen die vrijdagavond of nacht waren gepleegd.. Bij een bedrijf aan het Burgemeester De Hooppark werden drie ruiten ter waarde van 1000,00 het stuk ingegooid met stukken stoeptegel. Van een paardentrailer, die geparkeerd stond op de parkeerplaats
daartegenover, werden twee verstralers vernield. Van de ruiten deed een 46-jarige Sneker aangifte. De trailer is eigendom van een andere man uit Sneek.
Op de Jancko Douwamastraat en de Furmerusstraat werd een spoor aan autovernielingen achtergelaten. Van tien autos werden de
buitenspiegels er afgetrapt.
Ook werden twee papiercontainers op de Rienck Bockemakade en de Akkerwinde in brand gestoken. De brandweer bluste het vuur.

Leeuwarden: aanhouding na geweld
De politie heeft zaterdag een 23-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en/of mishandeling. Surveillerende politiemensen zagen dat de groep, waar de verdachte deel van uitmaakte, op de Groningerstraatweg rond 04.00 uur ruzie kreeg met een andere groep. Dat mondde uit in een vechtpartij, waarbij de verdachte meerdere keren met een hangslot sloeg. Een slachtoffer (personalia nog niet bekend) liep daardoor een flinke hoofdwond op en is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie greep direct in en de verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het is niet onwaarschijnlijk dat dit onderzoek zal leiden tot meer aanhoudingen.

Leeuwarden: fietsendief aangehouden
De politie heeft zaterdag een 19-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van diefstal of heling van een fiets. Rond 06.00 uur zagen surveillerende politiemensen de verdachte op een vrijwel nieuwe fiets rijden over het Hoeksterend. Het was bekend dat de verdachte eerder was gepakt voor fietsdiefstal. Na een korte achtervolging kon de verdachte op de lindebuurt achterhaald worden. Bij controle bleek ook deze te zijn gestolen. Het slot was met ene lopen geopend. De verdachte werd aangehoudenen voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: vier aanhoudingen na openlijk geweld
De politie heeft zaterdag drie jongens van 22, 22 en 19 jaar, allen uit Leeuwarden, en een 17-jarige meisje uit Oudehaske, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De groep zou volgens een getuige een muurtje van de tuin van een woning aan de
Goudenregenstraat omver hebben getrapt. De politie was snel ter plaatse en ze trof de verdachten nog in de straat aan. Ze bekenden de vernieling. Een 22-jarige verdachte bleek een flinke wond in zijn gezicht te hebben. Volgens de verdachten kwam dat omdat een buurtbewoner direct na de vernieling de groep aangesproken en enkele klappen had gegeven. Deze verdachte werd eerst behandeld in het ziekenhuis (hechtingen) en is daarna met de andere drie ingesloten voor nader onderzoek.

Appelscha: controle recreatieverkeer
De politie heeft vrijdagmiddag langs de N381 met elf politiemensen een grote controle gehouden op recreatieverkeer. Daarbij ging om het tonen van de juiste bescheiden en de technische staat van de voertuigen, aanhangwagen en caravans. Zeventien keer werd proces-verbaal opgemaakt. In zes gevallen ging het om het niet tonen van de papieren in combinatie met een nadere overtreding. Dat waren onder andere ontbrekende of verkeerd gemonteerde hulpkoppelingen en
losbreekreminrichtingen van aanhangwagens (5x), gladde banden (3x), verkeerde kentekenplaat, geen goed verlichting. Verder werd iemand betrapt op het rijden onder invloed. Dat betrof een 32-jarige automobilist uit Joure. Hij blies 820 ug/l. Zijn rijbewijs ingevorderd, hij kreeg een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: rijden onder invloed
Vrijdag rond 22.00 uur werd op de Holwerderweg in Dokkum een 22-jarige bestuurder van een bestelauto met aanhangwagen uit Marrum betrapt op het rijden onder invloed.Hij blies 675 ug/l.Het betrof een beginnend bestuurder die ruim 7 maal de toegestane hoeveelheid blies.Tevens kreeg hij een bekeuring omdat hij 75 km/u in plaats van 50 km/u reed. Ook wordt proces-verbaal opgemaakt voor het feit dat hij geen rijbewijs had voor het besturen van een auto met zware aanhangwagen.