Politie Noord-Holland-Noord

Luilaknacht in Noord-Holland Noord

Alkmaar, 10-05-2008 o Met de inzet van extra personeel in de politieregio Noord-Holland Noord is veel vernieling en vervuiling voorkomen. In Anna Paulowna werden bijvoorbeeld in een achtertuin twee winkelwagens met dozen eieren, pakken boter en bussen nep sneeuw aangetroffen. De jongeren van wie deze goederen afkomstig bleken te zijn en die even eerder in de straat, deden afstand. In Hoorn zorgde een bewoner op de Koperslager er zelf voor dat twee jongens die eieren tegen zijn woning hadden gegooid dit schoonmaakten. Toch hebben bewoners nog veel overlast ervaren van jongeren die ramen besmeurden met eieren, mayonaise of vloeibare zeep. Ook waren er diverse vernielingen aan auto's en werden er op verschillende plaatsen in de regio ramen ingegooid. Dit gebeurde onder andere bij een school in Oudkarspel en bij een woning aan de Tuinstraat in Den Helder.

Alkmaar en omgeving

In Alkmaar werden op de Waalstraat rond 04.00 uur vier jongens aangehouden. Zij zouden in ieder geval acht auto's hebben bespoten met graffiti. De jongen van 14, 16 en 18 jaar afkomstig uit Alkmaar werden door een agent aangetroffen op straat. Eén van de jongens had een spuitbus in zijn hand. Ook de andere jongens bleken een spuitbus bij zich te dragen. In de omgeving werd gecontroleerd of er vernielingen waren aangericht. Dit bleek inderdaad het geval. Op Rijnstraat stonden zeven auto's die waren beklad. Ook op de Dommelstraat werd een bekladde auto aangetroffen. Ook een buspaal was hier bespoten met verf. Op het Oudorperplein waren meerder ruiten en muren van de bibliotheek en het gezondheidscentrum bespoten. De jongens werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

In de Duinstreek bleef het betrekkelijk rustig. In Bergen werd rond 06.00 uur een rolcontainer in brand gestoken op de Eeuwigelaan. In Egmond aan den Hoef werd een grote plastic tas met eieren vrijwillig afgegeven door een groepje jongeren. Verder werd hier op de Prinses Beatrixlaan de buitenspiegel van een auto vernield en werd op de Boswaid zeep op de ramen gesmeerd.

Hoorn en omgeving

In Hoorn werden rond 02.00 uur drie verdachten aangehouden op de Nachtwachter in Hoorn voor openlijke geweldpleging. Een agent volgde een scooterrijder die zonder verlichting, helm en kentekenplaten reed. Bij de achtervolging werd tot twee keer toe een groepje van zes personen gepasseerd. Toen de agent voor de tweede keer tijdens de achtervolging langs het groepje reed werd er een rolcontainer voor zijn politiemotor gegooid. Door de aanrijding vloog de container door de lucht en raakte een 19-jarige vrouw van het groepje tegen het bovenbeen. Voor haar werd een ambulance geregeld. De motor raakte beschadigd bij de aanrijding. Een 17-jarige jongen en een 16-jarig meisje uit Hoorn en een 19-jarige jongen uit Heerhugowaard werden aangehouden voor openlijke geweldpleging. Er loopt onderzoek naar hun betrokkenheid bij dit voorval.

Een 18-jarige jongen uit Nijmegen werd rond 02.00 uur aangehouden voor het gooien van een stuk baksteen tegen een Connexxionbus. Agenten gingen naar De Weel omdat hier een groep van circa dertig jongeren vuurwerk op straat zou gooien en rijdende auto's bekogelde met eieren. Bij het passeren van de bus zagen de agenten de verdachte zich op de weg begaf en dat hij een stuk baksteen naar het voertuig gooide. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

In De Koggen verliep de nacht erg rustig. In een wijk in Wognum moesten een aantal auto's het ontgelden. Deze werden onder gesmeerd met boter en eieren

Den Helder en Schagen

In Den Helder waren er in Luilaknacht geen aanhoudingen. Wel werden aan de Kruiszwin diverse vernielingen verricht. Er waren lampen stuk gegooid op straat, een kruispunt was afgezet met afzetlint en een rolcontainer stond midden op straat. Op twee personenauto's werd een tuinstoel aangetroffen. Over één van deze auto's was gelopen, waardoor aanzienlijke schade ontstond. Op twee andere auto's waren bloembakken gezet en van één auto was de buitenspiegel vernield.

In Schagen verliep luilak betrekkelijk rustig. Er was wat geluidsoverlast in de Kastanjelaan en omgeving van jeugd die hier met toeters rondliep. Op de Platanenweg trof een bewoner zijn auto zaterdagochtend aan met een deuk in de motorkap.

Heerhugowaard en omstreken

Bij controle van jeugd in Heerhugowaard, De Rijp en Zuid-Scharwoude werden flessen stroop, bussen scheerschuim, 56 pakken boter, 143 eieren, vuurwerk en bussen slagroom ingenomen. Toch werden in Heerhugowaard en omstreken auto's en woningen flink besmeurd met allerhande levensmiddelen. Op de Straalsteen in Heerhugowaard werd een 45 km voertuig op z'n kant aangetroffen. Het voertuig liep hierbij een deuk op en krassen. Ook op de Hidalgolaan werd een auto vernield.