KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

11-5-2008

Dorian van Rijsselberge behaalt nominatieresultaat op EK RS:X

Dorian van Rijsselberge eindigt in het Franse Brest als vierde op de Europese Kampioenschappen in de Olympische Windsurfklasse. Met deze knappe prestatie behaalt de jonge windsurfer een volle nominatie en voldoet daarmee aan de eis van NOC*NSF om deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen van China. De Texelaar is echter nog niet zeker van deelname aan Olympische Spelen van dit jaar aangezien hij de nationale selectie verloren heeft van zijn trainingspartner Casper Bouman.

Van Rijsselberge wist in Brest ondanks de moeilijke
weersomstandigheden met weinig wind, goede resultaten neer te zetten. Met een vierde plaats in de ranglijst was hij op 9 april al zeker van deelname aan de medal race maar die laatste race ging vanwege het gebrek aan wind niet door. Daarmee is de eindstand bepaald.

Rijsselberge was superblij: Dit is helemaal top. Was een hele lastige week voor iedereen. In zulke zomerse, warme omstandigheden is de wind licht en onstabiel. Gisteren stond de meeste wind van de week. Maar dit is wel reden voor een feestje. Zeker.

Met die vierde plaats voldoet Rijsselberge ruimschoots aan de
nominatie-eis van eerste zes landen. Van Rijsselberge verovert derhalve de tweede helft van een Olympische nominatie. In april wist hij tijdens de Semaine Olympique Francaise al een eerste halve nominatie te verdienen door vijfde te worden.

Rijsselberge: Ik ben anderhalf jaar geleden overgestapt naar de Olympische windsurfer en ik ben heel blij dat ik me heb kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dit is een goed resultaat. We wachten maar rustig af wat Casper nu gaat doen.

Bouman werd 14de op dit EK in het Franse Brest. Hij heeft nog twee kansen om ook te voldoen aan de NOC*NSF. Dit kan tijdens de Delta Lloyd Regatta in Medemblik (20-25 mei) of tijdens de Kieler Woche (einde juni). Als Bouman tijdens een van deze twee wedstrijdseries een plaats bij de eerste zes scoort, evenaart hij de prestatie van zijn trainingsmaat. Dan hebben ze beide een volle nominatie. In dat geval mag Bouman Nederland vertegenwoordigen in China omdat hij de nationale selectie al in zijn voordeel beslecht heeft.

Indien de Hagenaar dat niet voor elkaar krijgt mag Van Rijsselberge ons land in China vertegenwoordigen. Met andere woorden er zal in ieder geval een Nederlandse windsurfer naar de Olympische Spelen in China gaan.

Internetadres: www.rsxclass.com/euros2008/livescores.html