Erasmus MC



Erasmus MC : Week van de beroerte


In heel Europa wordt medio mei aandacht gevraagd voor het voorkomen en bestrijden van beroertes.

Europese `Dag van de beroerte'
Dinsdag 13 mei is uitgeroepen tot `European Stroke Prevention Day', ofwel: `Europese dag van de beroerte'. Het Erasmus MC heeft zich aangesloten bij het initiatief en organiseerde al op vrijdag 9 mei een open dag met publiekslezingen en een informatiemarkt.

Erasmus MC-neuroloog prof.dr. P.J. Koudstaal over beroertes en de activiteiten rondom de Week van de beroerte

Wat is een beroerte?
De medische term Cerebro Vasculair Accident (CVA) betekent letterlijk: `ongeluk in de bloedvaten van de hersenen'. Er kan daarbij een bloedvat in de hersenen verstopt zijn geraakt en dan spreken we van een herseninfarct, of er is een lek ontstaan in een bloedvat en dan is er een hersenbloeding. In het dagelijkse taalgebruik noemen we het een beroerte.
Voor mensen met een beroerte kan het leven drastisch veranderen. Zo is de beroerte in Nederland de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en is het bij vrouwen doodsoorzaak nummer 2. De risicofactoren voor het krijgen van een CVA zijn onder andere een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, roken en diabetes. Je kunt dus zelf met een gezonde levensstijl en een regelmatige check-up veel doen om risico's te beperken.

Expertise van het Erasmus MC

* Mensen die zijn getroffen door een beroerte of TIA (waarschuwing voor een beroerte) kunnen terecht op onze afdeling Neurologie. Daar krijgen zij maximale zorg voorlichting en nazorg, op zowel verpleegafdeling (stroke-unit) als polikliniek.
* Op de preventiepoli krijgen patiënten persoonlijk advies van gespecialiseerde verpleegkundigen om te trachten een nieuwe beroerte te voorkomen.

* Het Erasmus MC werkt nauw samen met de Rotterdamse Stroke Service om patiënten een optimaal herstel in verpleeghuizen en revalidatiecentra te kunnen bieden.

Wetenschappelijk onderzoek
Onze afdeling Neurologie doet veel onderzoek naar onder andere erfelijke oorzaken, nieuwe risicofactoren en nieuwe behandelmogelijkheden. Ook streven we naar betere samenwerking tussen de diverse betrokken specialismen in het ziekenhuis en erbuiten: revalidatiecentra, verpleeghuizen en thuiszorg.

U kunt helpen!
Bij veel patiënten met een beroerte of TIA is een duidelijke oorzaak voor hun ziekte niet aan te tonen. Verder onderzoek, door middel van vergelijkend bloedonderzoek bij patiënten én gezonde personen, is dus van levensgroot belang. Als u nooit een beroerte hebt gehad, kunt u ons hierbij helpen door enkele buisjes bloed af te staan en een korte vragenlijst in te vullen. Wilt u meehelpen om nieuwe ontdekkingen te doen? Neem contact op met Esther van der Heijden of Naziha el Ghannouti, per mail: stroke-research@erasmusmc.nl of per telefoon: (010) 704 38 18.

Wist u dat...
...iemand die getroffen wordt door een beroerte en binnen drie uur behandeling krijgt, veel minder risco loopt op ernstige gevolgen? Soms kunnen ze zelfs worden voorkomen. Het herkennen van een beroerte en het onmiddellijk bellen van een huisarts of 112 is dus van groot belang.
Ga voor meer informatie naar de website van de Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder. Lees ook de veelgestelde vragen over een beroerte.