Wekelijks Persbericht 29 april 2008

9 mei 2008

Koninginnedag op August Allebéplein

Het August Allebéplein is op Koninginnedag een speelparadijs voor kinderen. Van 12.00 tot 16.00 uur kunnen ze spelletjes doen bij informatie- en wijkpunt De Branding. Er is een springkussen, een bibberspiraal, het gatenkaasspel, vier op één rij, schminken en de limonadekabouter. Ook zijn er wedstrijden in touwtrekken, krijten en boomstamzagen waarna iedere deelnemer een prijs uit de grabbelton grabbelt. Ouders mee! Organisatie: GroenGras met buurtbewoners en ondernemers van het August Allebéplein.

Zeventig leerlingen uit Slotervaart 4 mei naar de Dam

Zeventig leerlingen van vier basisscholen uit Slotervaart leggen 4 mei bloemen op de Dam. Zij lopen met burgemeester Cohen de stille tocht naar de Dam, langs herdenkingsmonumenten. Zij beginnen om 18 uur bij het Sinti Roma monument tegenover het Amerikaanse consulaat op het Museumplein. Via het monument Vrouwen van Ravensbrück gaan zij naar de Gevallen Hoornblazer (1e Weteringplantsoen). De leerlingen van de Jan de Doperschool, Bisschop Huibersschool, Huizingaschool en Louis Bouwmeesterschool oefenen 4 mei ´s middags op de Dam waar zij gaan staan en hoe zij gaan lopen. ´Nette kleren en goede schoenen, want ´s avonds kan het koud worden´, schrijft Ton Eijgenhuijsen ter voorbereiding namens de organisator, het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch gaat met hen mee in de stille tocht en houdt een toespraak op het Museumplein. Om 17.45 uur is hij op het Sierplein voor de Dodenherdenking in Slotervaart.

Straatvoetballers vieren bevrijding met voetbaltoernooi

Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch doet op Bevrijdingsdag om 13.00 uur de aftrap van het 5 mei-voetbaltoernooi Slotervaart samen met voetballer Klaas-Jan Huntelaar of Ibrahim Affelay, beiden ambassadeur van Straatvoetbal Bond Nederland. Verschillende teams van straatvoetballers uit Slotervaart tussen de 7 en 20 jaar doen mee op sportpark Riekerhaven aan het toernooi dat wordt georganiseerd door de Straatvoetbalbond Nederland (SVBN) en Sciandri. De winnaars van het toernooi doen mee aan het landelijke straatvoetbaltoernooi van de SVBN.

Burgerzaken met paspoort naar verpleeghuis

Portefeuillehouder Burgerzaken, Ineke Ketelaar, gaat woensdagochtend 7 mei met vier medewerkers van de afdeling Burgerzaken naar verpleeghuis Slotervaart. Zo´n vijftig bewoners hebben een nieuw identiteitsbewijs nodig en zijn zelf niet in staat naar het stadsdeelkantoor te gaan. Daarom komt Burgerzaken naar hen toe. De afdeling Burgerzaken onderneemt een dergelijke actie ongeveer twee keer per jaar. Burgerzaken breidt de dienstverlening uit. Zo is er dit jaar voor het eerst een avondopenstelling. In de zomermaanden is Burgerzaken tot en met 15 juli elke dinsdag van 17.00 tot 19.00 uur geopend voor alléén aanvraag en uitgifte van reisdocumenten en rijbewijzen. In de praktijk blijkt dat de woensdagmiddag altijd erg druk is omdat mensen met schoolgaande kinderen voor de aanvraag van reisdocumenten alleen kunnen komen wanneer de kinderen vrij zijn. Om die drukte te ontlopen kunnen ouders met hun kroost nu ook op dinsdag van 17.00 tot 19.00 uur terecht.

Geld voor bewoners zonder stichting

Bewoners als de dames Begdouri, Hasnoe, Farah, de heren El Affari, Bronk en Aitblal en de vereniging flatbewoners Delflandplein en de cliëntenraad De Riekerhof hebben in 2007 een bewonersinitiatief ingediend. Kenmerkend is dat sinds 1 mei 2007 ook particulieren een aanvraag kunnen indienen, niet alleen zelforganisaties of stichtingen. Hun voorstellen zijn gehonoreerd met bedragen variërend van ¤ 200, - tot ¤ 2.500, - voor activiteiten als een zaalvoetbaltoernooi, kerstavond en schaatsen voor kinderen. Het budget bestaat nu één jaar, bedoeld voor bewoners die zich actief inzetten en is beschikbaar voor alle buurten. Aanverwante budgetten voor bewoners zijn 'Buurtbeheer' en 'Wij Amsterdammers'. Informatie: www.slotervaart.amsterdam.nl/goedidee of bel 020 798 9383. De raadscommissie bespreekt de subsidieregeling Bewonersinitiatieven op 8 mei, de stadsdeelraad besluit op 28 mei.

Ruim ¤ 65.000 voor buurtbeheer

Stichting Eigenwijks krijgt ruim ¤ 65.000 subsidie in beheer (zelfbeheerbudget) voor de uitvoering van het Buurtbeheer. Buurtbeheer is een samenwerkingsverband tussen stadsdeel, politie, woningcorporaties, stichting Eigenwijks en stichting Impuls in de gebieden Nieuw Sloten, Overtoomse Veld, Delflandkwartier, Sloterparkwijk en Sloterpoort. Bewoners gebruiken de budgetten voor activiteiten als platform- en themavergaderingen, uitbrengen van buurtbeheerkranten, werkgroepen, buurtfeesten, schoonmaakacties en bijvoorbeeld het organiseren van een kinderstraatspeeldag.

Nieuwbouw en renovatie Middengebied Zuid in Overtoomse Veld stap dichterbij

Woningcorporatie Eigen Haard gaat na 28 mei samen met de bewoners het uitwerkingsplan opstellen voor het gebied in Overtoomse Veld tussen de Thorn Prikker-, Derkinderen-, Johan Jongkind- en Jan Tooropstraat. Hoe Eigen Haard de bewoners hierbij betrekt, staat beschreven in het Participatieplan. Participatie en planvorming vinden plaats in het voorjaar en de zomer. Het Uitwerkingsplan wordt volgens planning in september 2008 afgerond voor toetsing, inspraak en besluitvorming. De stadsdeelraad besluit 28 mei over de Randvoorwaarden en het Participatieplan.

Jaarrekening 2007 sluit met positief saldo

Het jaar 2007 sluit met een positief financieel resultaat van ruim een miljoen euro op een begroting van bijna zestig miljoen euro. ´De jaarrekening geeft een getrouw beeld´, schrijft accountant D.A. van Hooff RA (Acam). De cijfers zijn bovendien rechtmatig tot stand gekomen, oordeelt de accountant. Voorstel van het Dagelijks Bestuur aan de stadsdeelraad: het voordelig saldo komt bij de algemene reserve, het surplus uit de stadsdeelvereveningsreserve van ruim 1,3 miljoen euro gaat naar de reserve ´bijdrage openbare ruimte in vernieuwingsgebieden.´ De rekeningencommissie bespreekt de jaarrekening op 24 april en op 3 juni. Op 25 juni besluit de deelraad.

Nieuwbouw Ottho Heldringhstraat schuift drie meter op

Het bouwplan voor de nieuwbouw aan de Ottho Heldringstraat wordt drie meter in westelijke richting opgeschoven zodat een strook van drie meter aan het huidige water bij het spoor vrijblijft voor extra rails. De daarvoor benodigde ruimte kan gevonden worden door het gehele bouwplan drie meter te verschuiven richting Ottho Heldringstraat, waar nog voldoende ruimte is. Het Dagelijks Bestuur vraagt toestemming aan de stadsdeelraad. De bouw van onder meer een school, moskee, woningen start volgens planning in de week van 5 mei 2008. Hiervoor zijn bouwvergunningen verleend. De strook van drie meter aan de westkant en aan de oostkant wacht op vrijstelling.

Subsidie voor kinderboerderij De Uylenburg

Kinderboerderij De Uylenburg krijgt voor 2008 een exploitatiesubsidie van ¤ 27.500. De Uylenburg bestaat al meer dan 25 jaar en is één van de oudste kinderboerderijen van Amsterdam. De kinderboerderij ligt midden in het Rembrandtpark, Staalmeesterslaan 420. De boerderij is iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.kinderboerderij-uylenburg.nl

Subsidie voor Vereniging De Oeverlanden

De Vereniging De Oeverlanden Blijven! krijgt voor 2008 een waarderingssubsidie van ¤ 2500. De subsidie is een bijdrage aan het beheer van het gebied dat het stadsdeel in samenwerking met de vereniging doet. Vrijwilligers gaan regelmatig op pad om De Oeverlanden schoon te maken en te onderhouden. Daarnaast organiseert de vereniging excursies, een natuurclub en tentoonstellingen. Meer informatie: www.oeverlanden.nl

Stad, hou parkeertarief langs Rembrandtpark laag

De gemeente Amsterdam is van plan de parkeertarieven per 1 januari 2009 binnen de Ring A10 te verhogen en de tijden voor betaald parkeren te verlengen. Aanleiding is het actieplan Voorrang voor een Gezonde Stad. Dit zou betekenen dat onder meer het tarief langs de lanen bij het Rembrandtpark verhoogd wordt van ¤ 1,30 naar ¤ 2,40 en de parkeertijd wordt verlengd van 19.00 tot 21.00 uur. Wel wil de stad het tarief van de bewonersvergunning gelijk houden op ¤ 90 per jaar.Het dagelijks bestuur van Slotervaart heeft bezwaar aangetekend bij het college van Burgermeester en Wethouders tegen de prijsverhoging.

Nieuwe leden, nieuwe ideeën

De twee nieuwste leden van de Denktank zijn: Alexandra de Vries (Directeur Stedelijk Museum Alkmaar) en Rasit Yildirim (Voorzitter Studentenunie). Een aantal nieuwe ideeën van de tachtig tafelgenoten tijdens een recent Denktank-diner: scholen adopteren, een modewedstrijd samen met het WorldFashionCentre, maatschappelijke stages voor jongeren. De Denktank bestaat nu uit elf leden, ze werken de ideeën uit. Informatie: denktank@slotervaart.amsterdam.nl

Openingstijden Burgerzaken en Afvalpunt

Vanwege de komende feestdagen zijn de openingstijden van de afdeling Burgerzaken en het Afvalpunt gewijzigd. Burgerzaken (Pieter Calandlaan 1): 30 april, 1 mei (stadsdeelorganisatie gesloten), 5 mei, 12 mei gesloten. Afvalpunt (Henk Sneevlietweg 20): 30 april, 1 mei, 12 mei gesloten.

Zondag 25 mei Rembrandtparkfestival

Alweer voor de derde keer wordt op zondag 25 mei het Rembrandtparkfestival georganiseerd, de dag valt samen met De Dag van het Park. Stichting Eigenwijks krijgt ¤ 5000 subsidie voor het organiseren van het festival. Vanaf 12.00 uur staan op het programma onder andere acrobatieklessen, workshops glasschilderen, muziekvoorstellingen, schapen scheren, springkussen en voetbaltoernooi. Het festival duurt tot 21.00 uur. Meer informatie: www.eigenwijks.nl

A c t i v i t e i t e n M e i v a k a n t i e

Dodenherdenking 4 mei 2008

Het 4-5 mei comité Slotervaart roept alle bewoners op om mee te herdenken op zondagavond 4 mei, op het Sierplein. De herdenking begint om 19.45 uur met koraalmuziek (Muziekvereniging Amsterdam). Na de Last Post (19.58 uur), volgen om 20.00 uur twee minuten stilte. Na het Wilhelmus is er een poëzievoordracht en een herdenkingsrede. Om 20.20 uur leggen Dagelijks Bestuur, voorzitter van de stadsdeelraad, organisaties, groeperingen en bewoners kransen en bloemen. Daarna vertrekt het gezelschap naar kerkgebouw De Ark (achter Sierplein), met om 20.30 uur een kop koffie en om 20.40 uur het bevrijdingsconcert, met medewerking van de Muziekvereniging Amsterdam en het inter-parochiële koor van de Verrijzeniskerk en de Protestantse Kerk De Ark in Slotervaart.

Gedeeld verleden: 4 mei-diner voor ouderen bij jongeren

Op 4 mei om 18.00 uur voorafgaand aan de dodenherdenking, organiseren de jongeren een diner met de oudere buurtbewoners, om te praten over vrijheid en respect. Om 19.45 uur vertrekken zij gezamenlijk naar de Dodenherdenking op het Sierplein. Informatie: Youssef Chraqi, Jongerenvereniging-streetwise@hotmail.com

Gedeeld verleden: Marokkaanse gesneuvelden

Op woensdag 7 mei om 19.00 uur komt Mohamed Achahboun naar Slotervaart om te vertellen over de rol die soldaten van Marokkaanse afkomst in de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld. Mohamed is één van de samenstellers van het boek 'Graven in de klei'. Organisator Streetwise nodigt iedereen uit in jongerencentrum The Basement, de kelder onder het TEC College, Vlaardingenlaan 25, bij metro Sneevliet. Op woensdag 14 mei gaat een gezelschap uit Slotervaart naar Capelle in Zeeland, waar Marokkaanse soldaten begraven zijn, gesneuveld tijdens de tweede wereldoorlog. De officiële herdenking is hier om 16.00 uur. De reis naar Capelle is het vervolg op de excursie naar Overloon (het Liberty Park) en hoort bij het programma van het Jongerenwerk, met als thema oorlog, vrijheid en respect, laat jongerenwerk Youssef Chaqri weten. Organisatie: jongerenwerk Slotervaart, Eigenwijks en Mawadda.

Wekelijks overzicht openbare optredens van leden van het dagelijkse bestuur
* Woensdag 30 april 14.00- 16.00 uur Koninginnedag viering voor bewoners stadsdeel Slotervaart. Locatie August Allebéplein
* Zondag 4 mei 17.00- 19.00 uur Stille Tocht naar de Dam met 70 leerlingen van scholen uit Slotervaart, begeleid door burgemeester Cohen en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. Locatie: Museumplein en de Dam
* Zondag 4 mei 19.30- 21.00 uur Dodenherdenking en kranslegging Sierplein door leerlingen van verschillende basisscholen in Slotervaart samen met stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch en stadsdeelwethouder Ineke Ketelaar. Locatie: Sierplein
* Maandag 5 mei 12.15- 14.00 uur Aftrap Slotervaart Straatvoetbaltoernooi door stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch en een bekende eredivisie voetballer. Toernooi voor spelers tussen 7 en 20 jaar, 7 tegen 7 op een halve voetbalveld. Locatie: Sportpark Riekerhaven
* Maandag 5 mei 14.15- 16.30 uur 5 mei Debat tussen publiciste Nahed Selim en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. Onderwerp: Islam en Democratie. Locatie: Museumplein
* Vrijdag 9 mei 19.30- 22.00 uur Nacht van Europa met als gastspreker stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch over wat Europa voor hem betekent. Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324
* Zaterdag 10 mei 19.00- 22.00 uur Gala van Towards a New Start (TANS) Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch is genomineerd voor de Tans Achievement Award. Locatie: Het Okura Hotel, Ferdinand Bolstraat 333.