Ingezonden persbericht


Persbericht KUNST, KIJKEN, KOPEN

Elfde editie Open Ateliers Jordaan

Tijdens het Pinksterweekeinde van 10, 11 en 12 mei 2008 vindt in Amsterdam voor de elfde keer de tweejaarlijkse manifestatie Open Ateliers Jordaan plaats. Wat in 1988 begon als een kleinschalig initiatief van vijftien kunstenaars in de Bloemstraat, is in de loop der tijd uitgegroeid tot een fenomeen dat veel publieke belangstelling trekt. Inmiddels is menigeen bekend met deze manifestatie.

Dit jaar zullen 70 beeldende kunstenaars en kunstenaarscollectieven hun ateliers openstellen. Op de Centrale Expositie is van alle kunstenaars één werk aanwezig. Hier is tevens een plattegrond van de kunstroute verkrijgbaar, waarop alle ateliers te vinden zijn. Deze zijn gratis toegankelijk gedurende de drie dagen van 12.00 - 18.00 uur.

Adres Centrale Expositie: Dancestreet, Eerste Rozendwarsstraat 10, Amsterdam

Zie website: www.openateliersjordaan.nl

Jordaan als werkplek

De Amsterdamse Jordaan is ongetwijfeld de meest bezongen, beschreven en geromantiseerde stadswijk van Nederland. Ooit aangelegd als arbeiderswijk met verschillende industriële complexen, is het vandaag de dag een favoriete wijk voor studenten, artiesten en jonge ondernemers. De oude werkplaatsen en ambachten zijn inmiddels grotendeels verdwenen maar de vele kunstenaars en galeries maken de Jordaan een belangrijke inspiratiebron voor kunst en cultuur.

Kunst kijken & kopen

De Open Ateliers Jordaan trekken elke keer duizenden bezoekers. Men kan ook dit jaar weer een verscheidenheid aan kunstwerken bekijken, met de kunstenaars in gesprek gaan en hun werk kopen. Voor galeriehouders is het een ideale gelegenheid om te scouten naar talent en een aanvulling op hun huidige kunstenaarsbestand te vinden. Doordat de manifestatie eens in de twee jaar plaatsvindt hebben de kunstenaars elke keer een nieuwe collectie.

Culturele instellingen

De voorbereiding en organisatie van de Open Ateliers Jordaan is in handen van de kunstenaars zelf. Diverse disciplines zijn vertegenwoordigd, zoals schilderkunst, grafiek, fotografie, keramiek en beeldhouwen. In het pand waar DanceStreet (Centrum voor Dans en Beweging) is gevestigd en tevens de Centrale Expositie wordt gehouden, zullen doorlopend voorstellingen en openbare lessen worden verzorgd.

Voor het eerst zal dit jaar Het Marnix (het voormalige Marnixbad) aan de gelijknamige straat deelnemen aan de atelierroute en wordt er gekeken naar samenwerking met o.a het Stedelijk Museum bureau Amsterdam en andere culturele instellingen. Ook wordt er samengewerkt met de Fatih Moskee op de Rozengracht. Satellietexposities (in o.a. Het Marnix) geven de bezoekers van de Open Ateliers Jordaan alvast een voorproefje.

Toegang

Tijdens de drie Open Atelierdagen staan de deuren van de kunstenaarswerkplaatsen open van 12.00 tot 18.00 uur. Elk atelier is herkenbaar aan een blauwe vlag. De toegang is gratis. Daarnaast is er in de Jordaan een overvloed aan horeca om tijdens de atelierroute een hapje of drankje te nuttigen.

Bereikbaarheid

De Jordaan is op loopafstand van Amsterdam C.S. en bovendien per openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken. De trams 13, 14 en 17 rijden via de Rozengracht door de Jordaan, evenals de bussen 21, 142,170 en 172. Aan de noordkant rijden de bussen 18 en 22, aan de westkant via de Marnixstraat trams 3 en 10 en aan de zuidkant gaan de tram 1, 2 en 5 door de Leidsestraat. Voor meer opties openbaar vervoer; zie www.jordaaninfo.nl of www.gvb.nl.

Gelieve onderstaand niet in uw berichtgeving op te nemen


---

Voor nadere informatie en toezending (per e-mail) van documentatie (divers beeldmateriaal, informatie over deelnemende kunstenaars) en voor interviews met de kunstenaars kunt u contact opnemen met Frans Salman, coördinator Open Ateliers Jordaan, tel: 020 4222296, e-mail: fcsalman@xs4all.nl

Op onze website is beeldmateriaal ruim aanwezig voor publicatie (300 dpi).

Ga naar www.openateliersjordaan.nl/beeldmateriaal. Graag naamsvermelding van de betreffende kunstenaar.