Première van Eugene O'Neills meesterwerk Long Day's Journey Into Night

Publicatietijd: 16/04/2008 09:00

Op zaterdag 10 mei 2008 gaat Eugene O'Neills meesterwerk Long Day's Journey into Night in première bij het Nationale Toneel in het Nationale Toneel Gebouw in Den Haag.

Met deze moderne klassieker van Eugene O'Neill wordt het eerste buitengewoon succesvolle theaterseizoen in het nieuwe Nationale Toneel Gebouw in Den Haag afgesloten.

Long Day's Journey into Night, O'Neill's meesterwerk, mocht pas na zijn dood geopenbaard worden. Hij geneerde zich voor het autobiografische karakter van zijn tekst en wilde niet met reacties op dit toneelstuk - biecht en afrekening tegelijk - worden geconfronteerd.

Mary (Ariane Schluter) en James Tyrone (Jaap Spijkers) smoren hun zoons in een deken van liefde en verwijten. James jr en Edmund komen niet los van het ouderlijk huis. In het wankele, maar niet liefdeloze huwelijk van hun ouders is altijd veel met de mantel der liefde bedekt. De jonge mannen zijn te zeer beschadigd om een zelfstandig leven op te kunnen bouwen. Als bij de jongste zoon Edmund (een niet mis te verstaan zelfportret van O'Neill) een levensbedreigende ziekte geconstateerd wordt dreigt het zorgvuldig opgebouwde kaartenhuis van leugens en bedrog om liefdeswil, in elkaar te storten.

Regisseur Maaike van Langen maakt van deze moderne klassieker een op onze tijd afgestemde voorstelling over de onmacht van een familie om de treurige realiteit van hun samenleven onder ogen te zien. Voor Ariane Schluter is dit een weerzien met het werk van O'Neill. Na haar overrompelende vertolking van Nina Leeds in Strange Interlude (waarvoor ze een Theo d'Or mocht ontvangen), speelt zij nu de verzenuwde moeder Mary Tyrone.

Spel Ariane Schluter, Jaap Spijkers, Vincent Linthorst, Tijn Docter en Rosa Mee Regie Maaike van Langen Tekst Eugene O'Neill Vertaling Tom Kleijn Dramaturgie Karim Ameur Decor Thomas Rupert Kostuums Dorien de Jonge Licht Marc Heinz

Nu alleen te zien in het Nationale Toneel Gebouw. In seizoen 2008-2009 landelijke tournee! Première zaterdag 10 mei om 20.30 uur Nationale Toneel Gebouw Schouwburgstraat 8 Den Haag
Links: http://www.nationaletoneel.nl