Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Rondleidingen en educatief project rond toren Grote of Sint Janskerk

Op zaterdag 10 mei 2008 uur zal de toren van de Grote of Sint Janskerk in Schiedam worden geopend door de wethouder Menno Siljee (Cultuur). Alle kinderen van Schiedam zijn met hun ouders uitgenodigd om hieraan mee te helpen. Zodra de toren is geopend, bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding van een gids de gehele toren te beklimmen en een multimediale tentoonstelling te bezichtigen.

Het beklimmen van de toren is op zichzelf al een attractie, maar de multimediale tentoonstelling die is ingericht op de eerste etage van de toren maakt een bezoek tot een belevenis voor oog en oor. Bezoekers zien tijdens de rondleiding ook het uurwerk en de luidklokken. En natuurlijk is er dan ook nog het schitterende uitzicht over heel Schiedam.

Educatief project Naast de openstelling voor het publiek is er door de gemeente Schiedam een educatief project ontwikkeld in samenwerking met de Grote of Sint Janskerk. Iedere vrijdag zullen groepen leerlingen worden rondgeleid door de kerk en de toren. Een week later mogen zij dan als 'experts' in het weekend onder begeleiding van een gids hun ouders/verzorgers gedeeltelijk zelf rondleiden.

Programma opening Op zaterdag 10 mei om 13.45 uur zullen de klokken van de Grote of Sint Janskerk luiden. Aansluitend zal wethouder Siljee de toren om 14.00 uur openen. Daarbij zullen vele ballonnen worden opgelaten.

Rondleidingen Rondleidingen worden komend weekend gehouden op zaterdag 10 mei om 15.30 uur en 16.30 uur. Op zondag 11 mei zijn er rondleidingen om 14.00 uur en 15.30 uur. Per rondleiding is ruimte voor slechts 20 personen, dus reserveren is noodzakelijk. Dit is mogelijk bij de VVV aan de Buitenhavenweg, ook telefonisch via 010-473 3000. De rondleidingen zijn dit weekend gratis. Na dit weekend zijn rondleidingen voor gezelschappen mogelijk op afspraak. Verder zal de toren voor het publiek geopend zijn tijdens evenementen, zoals Open Monumentendag. Dit zal steeds vooraf worden aangekondigd.

Over de toren De toren van de Grote of Sint Janskerk is van het Utrechtse type. In de toren waren oorspronkelijk twee luidklokken, respectievelijk uit de jaren 1455 en 1519. In 1710 is er nog een derde luidklok aan toegevoegd. In de toren hangt nu een deels uit 1786 daterend carillon, bestaande uit 38 klokken, gemaakt door Josephus van den Gheyn. De toren is tot de omloop 46 meter hoog en tot het kruis (nu de haan) 54 meter hoog. Als men via de torentrap 202 treden naar boven gaat, is men op de omloop, waarbij na 150 treden de klokkenzolder werd gepasseerd. Vanaf de omloop heeft men een prachtig uitzicht over de oude binnenstad en de daaromheen liggende wijken.

Over de tentoonstelling De multimediale tentoonstelling, die is te bekijken op de eerste etage, is ontwikkeld door het bedrijf Nota Bene uit Tilburg. Nota Bene is een studio die spraakmakende projecten op het gebied tussen kunst en techniek ontwikkelt. Kenmerk van Nota Bene is schoonheid en verwondering met een gezonde dosis humor.

|                                                                         |
|Noot voor de redactie (