Ingezonden persbericht


Notes from North Korea

CNN correspondente Christiane Amanpour bezoekt Noord-Korea met New York Philharmonic Orchestra

In de documentaire 'Notes From North Korea' waagt CNN's internationale correspondente Christiane Amanpour zich in een van 's werelds meest gesloten maatschappijen, wanneer ze samen met het New York Philharmonic Orchestra een historisch bezoek brengt aan Noord-Korea. De documentaire analyseert de gespannen verhouding tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten inzake nucleaire wapens en doet verslag van de lange geschiedenis van wederzijds wantrouwen tussen de twee staten.

Amanpour brengt een bezoek aan de beruchte top-secret nucleaire faciliteit in Yongbyon, waar ze getuige is van de ontmanteling van materiaal dat gebruikt werd om plutonium te onttrekken voor gebruik in nucleaire wapens. Zij spreekt ook met 'gewone' Koreanen - thuis en op straat - over hun gevoelens ten opzichte van de Verenigde Staten. Hoewel ze wordt 'gevolgd' door regeringsofficials krijgt ze toch toegang tot 'gewone' families. Leden van een familie uit Pyongyang lichten toe waarom ze hun grote leider - de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Il - bewonderen en waarom ze de Verenigde Staten wantrouwen. Amanpour ontmoet dezelfde families nadat het New York Philharmonic heeft opgetreden in Pyongyang, en bemerkt dat het concert de houding richting het Amerikaanse volk heeft verzacht.

In een exclusief interview dat Amanpour voor haar vertrek had met ambassadeur Christopher Hill, de Amerikaanse hoofdonderhandelaar over nucleaire wapens met Noord-Korea , sprak Hill zijn hoop uit op een succesvolle trip voor het New York Philharmonic en gaf hij enig inzicht in de nucleaire onderhandelingen. Amanpour interviewde ook de president van de New York Philharmonic Zarin Mehta, die een tipje van de sluier oplicht over de complexe onderhandelingen die vooraf gingen aan de trip.

Voor de documentaire 'Notes From North Korea' heeft Amanpour een exclusieve ontmoeting met Noord-Korea's hoofdonderhandelaar over nucleaire wapens, Onderminister van buitenlandse zaken van Noord-Korea Kim Gye Gwan ; andere geïnterviewden zijn voormalig Minister van Buitenlandse zaken van de VS Madeleine Albright; Lisa Kim, geboren in Zuid-Korea en violiste in het New York Philharmonic; Lorin Maazel, muzikaal leider van het New York Philharmonic; en voormalig minister van defensie van de VS, William Perry.

Regeringsvertegenwoordigers vertelden Amanpour dat het spelen van het Amerikaanse volkslied in Noord-Korea - een land dat technisch gezien in oorlog verkeert met de VS - een politieke doorbraak betekende. Het sluitstuk van het concert was een beroemd Koreaans lied dat de aanwezigen tot een emotionele staande ovatie voor de musici bracht. Vlak na het concert hervatten de Noord-Koreanen de besprekingen over de reductie van nucleaire wapens.

De documentaire Notes from North Korea duurt een uur en wordt uitgezonden op:

Zaterdag 10 mei om 16.00 uur en om 21.00 uur

Zondag 11 mei om 21.00 uur


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht