Galerie Utrecht opent deuren nieuwe galerie te Amsterdam


Openingsexpositie met Maya Kulenovic en Lotta Blokker

AMSTERDAM, 20080423 -- Galerie Utrecht opent op 10 mei 2008 om 15.00 uur ook haar deuren in het Spiegelkwartier van Amsterdam: Prinsengracht 572. Kunstinspirator en ex-galeriehoudster Janna van Zon zal deze eerste tentoonstelling in Amsterdam omstreeks 15.15 uur openen. Galerie Utrecht is vol enthousiasme om haar kunstenaars zo goed mogelijk in het kunstminnende hart van Amsterdam te presenteren en de kunstenaars staan te popelen om hier hun werk te tonen. Zo ook de twee jonge, vrouwelijke kunstenaars die de spits afbijten tijdens de openingstentoonstelling: bronzen van de Nederlandse Lotta Blokker (Amsterdam, 1980) en schilderijen van de Canadese Maya Kulenovic (geboren in Sarajevo, 1975).

Twee krachtige kunstenaars die met hun uitzonderlijke talent aan elkaar gewaagd zijn en wiens werken samen een mystieke harmonie vormen. Overeenkomstig is hun beider afkeer van oppervlakkigheid en verspilling. Zowel verspilling op het menselijke vlak - zoals verwaarlozing van talent, lichaam, geest of tijd, als in maatschappelijke zin - zoals verspilling van de aarde en al wat daarop leeft en groeit. Maya Kulenovic en Lotta Blokker varen ieder hun eigen koers met hun zoektocht door de zielenroerselen van de mens en weten deze emotionele queeste als geen ander gestalte te geven.

Over haar schilderijen zegt Maya Kulenovic zelf: "Ik schilder gemoedstoestanden". Met Clair-obscur effecten die doen denken aan Rembrandt en Caravaggio schept Kulenovic deze gemoedstoestanden met een intensiteit die de toeschouwer grijpt en niet meer loslaat. Ze treffen de kijker recht in het hart. Donkere, laag op laag geschilderde, indringende olieverfportretten, stadsgezichten en landschappen confronteren de beschouwer met zijn eigen beleving.

Het donkere karakter van Maya Kulenovic' werk is wellicht geen toeval. Zij groeide op in Sarajevo en ontvluchtte de oorlog op haar zestiende met niets dan wat geld in haar schoenen en wat tekeningen in haar koffer. Dankzij deze tekeningen werd zij in Istanbul toegelaten tot de kunstacademie. Inmiddels woont Kulenovic sinds lange tijd in Canada en beschouwt dit als haar enige thuisland. Over haar werk ontkent zij stellig dat Oorlog beslist niet haar hoofdthema is. Al sinds zij kan tekenen heeft zij een hang naar een donker palet en een idem onderwerpkeuze. Haar werk is in een bredere context te plaatsen en kan, zoals zij zelf omschrijft, worden beschouwd als een onderzoek naar de illusie van veiligheid.

Ondanks haar jonge leeftijd werkt de beeldhouwster Lotta Blokker op een uitzonderlijk hoog niveau. Zij studeerde aan de kunstacademie in Florence en maakte hier zoveel indruk dat haar al tijdens de opleiding een docentschap werd aangeboden. Opmerkelijk is dat zij voor haar afstuderen al ruim twee jaar werkzaam als docent Beeldhouwen aan deze academie! Het docentschap heeft Blokker nog een periode aangehouden totdat zij de tijd rijp vond terug te keren naar Amsterdam om hier een atelier te starten en zich puur te concentreren op haar eigen werk.

Haar in brons gegoten beelden, vaak levensgroot, zijn dan ook verbazingwekkend. In nog geen tien jaar heeft zij een oeuvre opgebouwd waar sommige beeldhouwers hun leven lang van dromen. Zij weet pure verfijning tastbaar te maken en is een ware meester in expressie en anatomie. Haar figuren en koppen zijn levensecht en tonen kracht maar ook kwetsbaarheid. Lotta Blokker gaat de uitdaging aan met de natuurwetten en de anatomische mogelijkheden van de mens waardoor haar figuren vaak lichter lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Daarbij weet ze technisch vakmanschap te combineren met de gave om de toeschouwer te ontroeren en te boeien.

Naast de tentoonstelling van Blokker en Kulenovic is veel werk in stock van andere vaste kunstenaars van de galerie. Net als in de filialen in Utrecht zal de galerie in Amsterdam de handgemaakte avant-gardistische lichtobjecten van Brand Van Egmond, Dutch Autonomy vertegenwoordigen. Diverse lichtobjecten/kroonluchters van de twee Nederlandse designers Annet van Egmond en William Brand zullen permanent aanwezig en te zien zijn.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.galerieutrecht.nl