NCRV

Keyzer & De Boer Advocaten: Dood zaad

Zondag 11 mei 2008
22.00 uur, Nederland 1

In Keyzer & De Boer Advocaten is er aandacht voor het probleem van Afrikaanse voetballers. Veel jonge Afrikaanse voetballers vallen namelijk in handen van Europese spelersmakelaars. Gezien de hoge salarissen die in de voetballerij worden betaald, is een bestaan als profvoetballer in Europa een ideale mogelijkheid om de families thuis te onderhouden. Hoewel de wereldvoetbalbond spelersoverdrachten voor spelers onder de 18 verbiedt, vinden de makelaars voldoende manieren om dit soort regels te omzeilen, bijvoorbeeld door het veranderen van de leeftijd in hun documenten. Als de voetballers er niet in slagen om een contract te krijgen, kunnen ze hun visa, geld en makelaar verliezen. Veel clubs kopen hen op om daarna weer door te verkopen. Als het mis gaat, eindigen veel jongens op straat.

Hannah verdedigt in deze aflevering een jonge Afrikaan die op het punt staat het land uitgezet te worden. De jongen beweert geen asielzoeker te zijn, maar als voetbaltalent naar Nederland te zijn gehaald om vervolgens door de club te zijn afgedankt. Hannah ontdekt dat er in de wereld van het grote geld smerige spelletjes met jonge Afrikaanse voetballers worden gespeeld.

Pim heeft zijn leven omgegooid. Een dieet, even geen drank meer en jogging maken dat hij zich herboren voelt. Hij neemt de schijnbaar kansloze zaak van Hans Otten aan, die groene stroomleverancier Electron wil aanklagen. Otten verwijt Electron dat de uitstoot van de kolengasser van de Prins Bernardcentrale bij hem dood zaad veroorzaakt heeft. Met behulp van de aantrekkelijke jonge milieuactiviste Eliza Duyf krijgt Pim het bewijs van giftige uitstoot in handen. Helaas treft hij een rechter die zeer kritisch staat tegenover dit soort milieuzaken.

Vaste acteurs in de serie zijn Bram van der Vlugt, Porgy Franssen, Henriette Tol, Daan Schuurmans, Roos Ouwehand, Mara van Vlijmen, Hans Kesting en Karien Noordhoff. Daarnaast spelen onder meer Renske van der Sluis en Helmert Woudenberg deze aflevering mee.