The Hoax (GB) en Homemade Jamz' Blues Band (VS) naar Raalte


Programma Ribs en Blues 2008 bijna rond

RAALTE, 20080207 -- RAALTE - Met het contracteren van de Britse blueslegende The Hoax en de piepjonge sensatie Homemade Jamz' Blues Band uit Missisippi (met een gemiddelde leeftijd van rond de 12 jaar!) is het programma van het twaalfde Ribs&Blues festival in Raalte (Overijssel) op eerste en tweede Pinksterdag (11 en 12 mei 2008) bijna rond. Eerder werden al Popa Chubby (VS), Ian Parker (GB), Julian Sas (NL), Barrelhouse (NL) en The Seatsniffers (België) aangetrokken voor het gratis toegankelijke festival op de Domineeskamp in hartje Raalte. Vorig jaar kwamen tussen de 30 en 35.000 bezoekers naar Ribs&Blues.

Homemade Jamz' Blues Band

'In my 82 years, I've never seen something musically so remarkable.' Als niemand minder dan BB King dat over jouw piepjonge band zegt na met hen gespeeld te hebben, dan is er iets bijzonders aan de hand. Ryan Perry (15 jaar) op gitaar, zijn broer Kyle (13 jaar) op bas en zus Taya (9 jaar) op drums hebben dat vanuit Tuledo in Missisippi voor elkaar gekregen. Zo jong en zoveel blues en dan gaat het heel snel. Homemade Jamz'Blues Band speelde al op grote festivals waaronder het Chicago bluesfestival. De band heeft de nodige prijzen gewonnen in hun prille bestaan. De drie kids komen over voor hun eerste (en zeker niet laatste) avontuur in Europa en doen daarbij natuurlijk ook Ribs&Blues in Raalte aan.

Het cliché dat bluesmuziek voor en door oude mannen is wordt door het trio volledig onderuit gehaald. Gitarist en zanger Ryan Perry is 15, zijn broer en bassist Kyle is 13 en zus Taya op drums is 9. Op een leeftijd waarin andere broers en zussen elkaar nog wel eens het leven zuur maken, is dit trio bezig met samen te werken aan wat belooft een indrukwekkende muzikale carriere te worden. Het hoog gewaardeerde Northern Blues Music gaat hun eerste cd uitbrengen. En CBS besteedde in hun Sunday Morning News al uitgebreid aandacht aan dit fenomeen.


The Hoax

`The last time Englishmen played blues-rock with such fire and conviction, they had names like The Yardbirds, John Mayall's Bluesbreakers and The Rolling Stones', zo omschreef Q Magazine de Britse blueslegende The Hoax ooit. Begin jaren '90 kwam uit een klein dorpje in het Engelse Wiltshire een band met vuur in hun donder en blues in hun hart: The Hoax. Hun opwindende live shows brachten weer leven in de Engelse bluesscene en ver daarbuiten. Met een serie zeer goed ontvangen cd's en spectaculaire optredens raasde The Hoax over Engeland, Europa en de VS. Een van de hoogtepunten in Nederland was hun optreden op Parkpop in Den Haag, maar ook op een van de allereerste Ribs&Blues festivals zorgde de band voor een daverend optreden. Bandlid Jon Amor was afgelopen jaren met een andere band ook al een keer te gast op het grootste gratis bluesfestival van Noord- en Oost-Nederland. In '99 stopte The Hoax. Alle bandleden gingen eigen projecten doen, maar de naam The Hoax bleef rondzingen. Al was het maar door de vele bands die The Hoax als een van hun grootste voorbeelden en inspiratiebron noemen. En in 2008 is het weer zover: The Hoax gaan, vooralsnog een beperkt aantal, optredens doen. Hun cd Humdinger, volgens velen hun beste, wordt opnieuw uitgebracht met extra geluidsmateriaal en een complete dvd. Ribs&Blues in Raalte is het enige concert in Oost-Nederland.