Theater de Uitstek

Persbericht

Theater de Uitstek
16 april 2008

Gedicht Gelezen

Zondag 11 mei 2008, 15.00 uur
E 12,50 / E 11,-
licht literair

Gedicht Gelezen

Het mag weer: luisteren naar en genieten van gedichten. Over bijzondere dagen en momenten, zoals de eerste lentedag, Valentijnsdag en in dit geval natuurlijk Moederdag, zijn gedichten geschreven. Maar ook over de dag die even lang is als de nacht of de nacht waarin de klok een uur wordt teruggezet.
De dichter en columnist Mohammed Benzakour leest uit eigen werk en acteur Piet van der Pas leest gedichten uit de Nederlandstalige literatuur. Bovendien komt de speciale gast, namelijk Carel ter Linden zijn favoriete gedicht voorlezen. De presentatie is in handen van Marieke van Leeuwen.
Mohammed Benzakour is columnist en dichter. Hij werd geboren in Marokko, maar groeide vanaf zijn kleutertijd op in Zwijndrecht. Na een studie sociologie werkte hij korte tijd als fractiemedewerker van de Tweede Kamer fractie van de Partij van de Arbeid, maar al gauw bleek dat zijn talent school in zijn pen. Hij schreef columns in onder andere Trouw, De Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Deze werden in 2005 gebundeld onder de titel 'Osama's Grot'. Al eerder schreef hij gedichten, waarvoor hij in 1995 de El Hizjra Literatuurprijs voor poëzie ontving. Recent schreef hij nog het toneelstuk 'Wraakzusters'. In 2005 werd Mohammed Benzakour door het Humanistisch Vredesberaad bekroond met de prijs Journalist voor de Vrede 2005/2006.
Piet van der Pas is een veelzijdig acteur die rollen speelde in allerlei grote en kleine gezelschappen. Hij gebruikt zijn prachtige stem niet alleen voor Gedicht Gelezen, maar ook voor de 'luisterboeken' van Dan Brown (onder andere 'de Da Vinci code').
Carel ter Linden is emeritus-predikant van de Haagse Kloosterkerk. Hij werd in 1999 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.Ter Linden publiceerde een aantal boeken, waarvan 'Wandelen over het Water' het bekendste is. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Màxima.

Marieke van Leeuwen speelde in diverse films en bij verschillende toneelgezelschappen. Daarnaast werkte ze als regisseuse, onder andere van het stuk Jip! van haar zus, de dichteres en schrijfster Joke van Leeuwen. Van Leeuwen was geruime tijd verbonden aan het R0-theater. Zij is lid van de werkgroep Dordtse Dichters, een initiatief van Jan Eijkelboom, en publiceerde in 2005 haar jongste dichtbundel Liefde, Wraak en Andere Zaken bij uitgeverij Wagner & Van Santen.
Gedicht Gelezen op Moederdag in De Uitstek: zo kan moeder eens een ander cadeau ontvangen dan een bos bloemen!

Fotografie Carel ter Linden: Ingrid Putker

Fotografie Mohammed Benzakour: Marije Slijkerman

Meer informatie bij Theater de Uitstek, Arpa Telimi, tel: 078-6194508 of publiciteit@uitstek.nl

Theater de Uitstek
Norderstedtplein 10
3332 GK Zwijndrecht
078 - 619 43 33
www.uitstek.nl

---- --