Ingezonden persbericht

Persbericht

Utrecht, 29 april 2008

Moordmuziek: Mexico, mariachi en maffia
Narcocorridos - Lezing door Klaas Wellinga

Zondagmiddag 11 mei spreekt Klaas Wellinga om 16.00 uur bij debatcentrum TUMULT in Utrecht. In zijn lezing geeft hij een kijkje achter de schermen van Mexico en vertelt hij over een wereld waarin commercie, geweld, de onderwereld én muziek samenkomen. Met muziek van de Nederlandse Mariachi band 'La Serenata'.

Zonder moord en doodslag geen mariachi en geen muziek. In Mexico lijkt dit verrassend genoeg waarheid. Al jaren woedt er in Mexico een oorlog tussen verschillende maffiaclans. Niet alleen onderling, maar ook tussen de maffiaclans en politie en leger. Mexicaanse zangers en zangeressen zingen in hun liederen vol lof over de heldendaden van maffiabazen. Op deze manier heeft de maffia een eigentijdse variant van minstrelen in dienst.
Over de maffia zingen is echter niet zonder gevaar. De afgelopen jaren zijn minstens zeven zangers en zangeressen gedood door de maffia. De ene keer omdat de artiest een lofzang op een rivaliserende gangster zong, een andere keer omdat de artiest de 'wrong person at the wrong place' was. Zo plaatste een maffiagroep een video van martelingen op internet, waaronder muziek van die artiest was gemonteerd. De Mexicaanse maffia schrikt kennelijk voor weinig terug.
Klaas Wellinga, hoogleraar Universiteit Utrecht is dé Nederlandse specialist op het gebied van narcocorridos. Documentairemaakster Jacqueline van Vugt gaat met hem in gesprek. Stan Rijven, muziekblad Beyond, modereert het gesprek.

Datum: zondag 11 mei

Tijd: 16.00-18.00 uur

Locatie: TUMULT, Domplein 5, Utrecht

Entree debat: gratis

Meer informatie en reserveren: www.tumultdebat.nl
TUMULT i.s.m. Culturele Zondagen

---

- Einde persbericht -

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met TUMULT via 030 2332430 of info@tumultdebat.nl

---- --