Provincie Antwerpen

Persbericht provincie Antwerpen

7 mei 2008

Mano Mundo: Wereldster wordt vrijwilliger!

Boom - Breaking News: de Franse ster Sergent Garcia heeft de organisatie laten weten dat hij uit sympathie voor de Murga-beweging zondag mee op het podium zal klimmen.

Niemand minder dan 'Sergent Garcia' (foto) heeft laten weten dat hij op Mano Mundo zal optreden. De organisatoren zijn fier en aangenaam verrast. Jawel, verrast. Een en ander is gevolg van de manier waarop Mano Mundo in elkaar zit: er wordt niet geprogrammeerd voor maar door bepaalde minderheden. Het is geheel de verdienste van de Argentijnen Enrique 'Kike' Noviello, muzikant, en Gerardo Salinas, aristiek leider van de Antwerpse Murgabeweging, dat Garcia overhaald werd om zondag mee op te treden.

Murga Armada is een band die wordt samengesteld uit een aantal klassemuzikanten uit de wereldmuziek, met Axl Peleman als gast en Pieter Embrechts als gastheer. Vlaams werk wordt verlatiniseerd in de allerbeste murgatraditie en vice versa.
Bruno 'Sergent' Garcia laat benadrukken dat zijn komst een geheel vrijwillige en eenmalige actie is om zijn sympathie uit te drukken voor de Antwerpse murga's die hij vorig jaar in de Arenbergschouwburg voor het eerst leerde kennen.

Sergent Garcia heeft Cubaansee roots en behoort tot hetzelfde kransje wereldmuzieksterren als Manu Chao en Ojos De Brujo. Niet alleen heeft hij tal van hits gescoord met zijn eigenzinnige mix van reggae en hiphop, maar ook geldt hij als de uitvinder van een genre: de salsamuffin.

Murga is een Argentijnse traditie die het midden houdt tussen straatfanfare en levenswijze. Murga's verzinnen hun eigen teksten, maken hun eigen kledij, eigen muziek en eigen danspasjes. Oorspronkelijk werden de eerste murga's opgericht door zwarte slaven in Buenos Aires en Montevideo. Later werd het een felle traditie in Zuid-Amerika en waaide over naar Barcelona en recentelijk Antwerpen waar ongeveer een 1500 mensen lid zijn van een murga. Op Mano Mundo treden de Murga's Agrum uit Heist op den Berg en LAMOURgaga uit Antwerpen op.

Mano Mundo is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met 11.11.11 en Wereldsolidariteit.

Praktische info
wanneer:
10 en 11 mei 2008

waar:
De Schorre, Boom