Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT InFocus
8 mei 2008

----------

Bij InFocus antropoloog Martijn de Koning die jarenlang de ontwikkeling van een groep Marokkaanse jongeren volgde

Ook Nederlandse vraagcultuur versterkt islamitische identiteit

Over de radicalisering en erger van moslimjongeren doen al te veel wilde verhalen de ronde. Daarom besloot antropoloog dr. Martijn de Koning zelf op onderzoek te gaan. Van 1999 tot 2005 volgde hij de ontwikkelingen van een groep Marokkaanse jongeren rond de Noer Moskee in Gouda. De Koning ontdekte dat deze jongeren inderdaad hun geloof inzetten om zichzelf te profileren - maar ook hoe dit proces wordt versterkt door de houding van de niet-islamitische omgeving. Welke conclusies trok De Koning? Herkennen de medewerkers van de Noer Moskee zich in zijn visie? En hoe ervaart de nuchtere Goudse jongerenwerker Rachid Thighadouini de geloofsbeleving van zijn pupillen?

Deze week liep InFocus mee met een clinic van de MaroquiStars. Deze stichting, opgericht door voetballer Mohammed Allach, wil jongeren weerbaarder te maken door ze te helpen hun eigen sporttalenten te laten ontdekken. Wat drijft de coaches van de MaroquiStars hierbij?
Ook bezocht InFocus de Rotterdamse Kunsthal. De tentoonstelling 'De pracht van Anatolië' laat zien hoe de nomadencultuur van die streek in Turkije aan het uitsterven is. Basis voor de tentoonstelling is een collectie kelims, uniek in de wereld en bijeengebracht door een Duitse particulier.

Tot slot van deze uitzending hoort u een recitatie uit de Heilige Koran.

Klik hier voor onze promo!

Programma: InFocus, Achtergronden bij de actualiteit
Uitzending: zondag 11 mei 2008 van 14.30 tot 15.00 uur op Nederland 2
Daarna blijvend beschikbaar via de website
Herhaling: zaterdag 17 mei 2008 van 10.30 tot 11.00 uur op Nederland 2