Politie Friesland

Politieberichten van zondag 11 mei, 2e Pinksterdag

Fryslân, 11-05-2008 o Politieberichten van zaterdag 10 mei 11.00 uur t/m zondag 11 mei (1e Pinksterdag) 11.00 uur

Terkaple: man gewond bij ontploffing op boot

De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een brand op een boot, waarbij een 69-jarige man uit Joure ernstig gewond raakte. De man was aan het werk op de boot in de vaart achter een woning aan de Oenemawei. De brandstoftank was lek en die had hij op het achterdek gezet. Hij probeerde enkele lekken in de brandstoftank te repareren door de naden van de tank elektrisch dicht te lassen. De tank ontplofte en alles in de directe omgeving vloog in brand. De man belandde bij de ontploffing in het water. Hij wist zelf uit het water te komen. Op de kant werd hij gekoeld met water, waarna hij met derdegraads brandwonden aan hoofd, armen en bovenlichaam met de traumaheli werd overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. De brand aan boord van het schip werd door omwonenden geblust met brandblussers. Door het Wetterskip Fryslân werden schermen in het water geplaatst om vervuiling van het water door dieselolie te voorkomen.

Harlingen: bestuurder scootmobiel gewond bij val

De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Westerzeedijk, waarbij een 71-jarige man uit Harlingen gewond raakte. De man maakte met zijn scootmobiel een ommetje over de dijk. Toen hij wilde keren, schakelde hij verkeerd waardoor hij met zijn voertuig omviel. Hij is met pijnklachten aan zijn heup overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De scootmobiel is door de politie afgeleverd bij zijn woning.

Drachten: winkeldief aangehouden

De politie heeft zaterdagmiddag een 30-jarige vrouw uit Drachten aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Rond 15.45 uur kwam de vrouw in een winkel aan het Moleneind. Ze werd door een medewerkster herkend als de dader van de diefstal van meerdere kledingstukken een week eerder. Toen was ze niet op heterdaad betrapt maar was zij later wel op camerabeelden te zien tijdens de diefstal. Ook dit keer stopte de vrouw diverse kledingstukken in haar tas en wilde zonder betalen de winkel verlaten. Ze werd tegengehouden door het personeel en aan de politie overgedragen. Na verhoor is de verdachte in afwachting van haar berechting in vrijheid gesteld. Ze bekende de diefstal waarvoor ze was aangehouden maar wenste niets over de andere diefstal te verklaren.

Dokkum: doorrijden na aanrijding

De politie heeft zaterdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Hoogstraat. Een bestelbus kwam vanuit de richting Diepswal en passeerde een stilstaande auto. Door die auto was de vrije ruimte beperkt. Bij het passeren raakte de bestuurder van de bus twee stoelen op het terras van een horecagelegenheid. Op één van de stoelen zat iemand, maar niemand raakte gewond. De bestuurder reed vervolgens door en parkeerde later op de Boterstraat. In een horecagelegenheid in deze zaak trof de politie de bestuurder, een 34-jarige man uit Dokkum, aan. Aan het politiebureau is van hem een verklaring opgenomen.

Leeuwarden: aanrijding met letsel

De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding op het Cambuursterpad tussen een auto en een scooter onderzocht. De personenauto, bestuurd door een 26-jarige man uit Leeuwarden, kwam vanaf de Bleeklaan en reed het Cambuursterpad op. Vanuit de richting van het Hoeksterend, rijdende richting Bleeklaan, kwam de scooter, bestuurd door een 21-jarige man uit Leeuwarden. De automobilist zag de scooter over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De scooterrijder kwam ten val en is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: twee mannen aangehouden na mishandeling

De politie heeft zaterdagavond een 45-jarige man uit Heerenveen en een 36-jarige man uit Oudeschoot aangehouden op verdenking van mishandeling. De mannen hadden eerder woorden gehad en troffen elkaar nu in een woning van een familielid in Heerenveen. De man uit Heerenveen viel de Oudeschoter aan met een mes maar raakte hem niet. Hij kwam even later terug en probeerde toen met ene barbecuevork te steken. Inmiddels had de man uit Oudeschoot een lange stok. Daarmee weerde hij zich af en sloeg de man uit Heerenveen op zijn hoofd. Die raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten voor medische behandeling. Daarna is hij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Ook de man uit Oudeschoot is aangehouden en ingesloten. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld. De aanleiding tot de ruzie ligt in de relatiesfeer.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na aanrijding

De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 64-jarige vrouw uit Leeuwarden. De vrouw was op de Leeuwerikstraat pardoes tegen een geparkeerde auto gereden. Volgens een getuige reed ze zonder noodzaak op de linkerweghelft. De politie vermoedt dat de vrouw onder invloed was van alcohol. Een ademtest mislukte. Daarom werd een broedproef van haar afgenomen.

Sint Nicolaasga: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagavond een aanrijding tussen een auto en een fiets behandeld op de Gaastweg. De auto, bestuurd door een 43-jarige man uit Rohel, reed op de T-splitsing rechtdoor. De fietser, een 61-jarige vrouw uit Sint Nicolaasga, kwam van rechts en wilde linksaf. Beide bestuurders zagen elkaar niet en een aanrijding was het gevolg. De fietser kwam ten val en is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Leeuwarden: grote brand bij afvalverwerkingsbedrijf

De politie heeft zaterdagnacht geassisteerd bij een grote brand bij een afvalverwerkingsbedrijf aan de Newtonweg. De brand werd kort na half twee ontdekt door een voorbijganger. Een stapel van ongeveer 100 m2 tot kleine stukken verwerkte autobanden bleek in brand te staan.

Vanwege de hevige rookontwikkeling werd door de politie direct de wegen rondom het bedrijf afgezet. Door de brandweer werden twee tankautospuiten en een hoogwerker ingezet. Naar verwachting heeft de brandweer nog enkele uren nodig om het vuur te blussen.

De hevige rook van het brandende rubber heeft voor zover bekend geen problemen opgeleverd. De schade is nog niet bekend. Evenmin de oorzaak van de brand. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Naar de oorzaak zal een onderzoek worden ingesteld.

Kootstertille: doorrijden na aanrijding

De politie heeft zaterdagnacht een aangehouden op verdenking van doorrijden na aanrijding. Rond 23.30 vond een aanrijding plaats tussen een scooter en een auto op de Tillebuorren en de Jan Gerkeswei. De bestuurder van de scooter ging er na de aanrijding direct vandoor. De bestuurder van de auto, een 36-jarige man uit Harkema, ging direct in de achtervolging. Die eindigde op de Jan Gerkeswei in Drogeham. Daar ging de scooterrijder te voet via de sloot en een weiland verder. Inmiddels was aan de hand van getuigenverklaringen de identiteit van de scooterrijder bekend. Het betrof een 17-jarige jongen uit Surhuisterveen. Politiemensen achterhaalde de verdachte een uur later op de Grytmansstraat in zijn woonplaats. Hij reed inmiddels weer op een ander scooter. De verdachte werd aangehouden. Aan het bureau blies hij 155 ug/l. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Surhuisterveen: aanhoudingen na vernieling

De politie heeft zondagochtend in samenwerking meteen getuige drie jongens (21 en 20 jaar uit Leeuwarden en 21 jaar uit Surhuisterveen) aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige was wakker geworden omdat de verdachten op het ruit van zijn woning bonsden. Daarna zag hij dat ze op de Torenplein tot twee keer toe iets tegen de telefooncel gooiden, waarna de ruiten van de cel werden vernield. Hij waarschuwde via 1-1-2 direct de politie en ging achter de verdachten aan. Op de Badweg haalde hij ze in en hield ze daar tot de politie ter plaatse kwam. Die nam ze voor nader onderzoek mee naar het bureau en sloot ze in.

Harlingen: bekeuringen voor baldadigheid

De politie heeft zaterdagnacht twee Harlingers van 18 en 19 jaar betrapt op baldadigheid. Surveillerende agenten troffen de twee op de Koningsbrug met twee vlaggen. De twee hadden ieder een vlag weggenomen bij een tankstation aan de Almenumerweg. Ze wilden de vlaggen op de Koningsbrug plaatsen. De vlaggen zijn ingenomen en gaan terug naar de eigenaar. Beide verdachten krijgen een proces-verbaal voor baldadigheid.

Steggerda: vernieling

De politie is op zoek naar de daders van een openlijke geweldpleging op zondag rond 04.00 uur. Een getuigen werd wakker van luidruchtige jeugd. Ze zag dat op de Steggerdaweg een knaap op de fiets tegen een auto aanreed, dat een ander over een geparkeerde auto liep en dat een tel later een ruit bij een woning werd ingegooid. Het gaat vermoedelijk om een groep van twee jongens en een meisje, waarvan één knaap in een wit shirt en blond stekelig haar. Ze hadden een fiets bij zich. Toen de politie ter plaatse kwam, waren de daders al gevlogen. Iedereen die iets gezien of gehoord heeft, of anderszins iets weet dat kan bijdragen aan het oplossen van deze openlijke geweldpleging, kan bellen met 0900 8844. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat u de dader kent en de dader u, bel dan met Meld Misdaad Anoniem 0800 7000.

Vlieland: beroving

De politie is op zoek naar de dader van een beroving van een vrouw op de Badweg op zondag rond 02.00 uur. De vrouw, medewerkster van een horecagelegenheid, was met de dagopbrengst op weg naar huis. Op de badweg werd ze door een onbekende man aangesproken, die haar met een mes bedreigde. De man pakte het geld af en verdween onderlangs de duinen in westelijke richting. Door de politie is direct een zoekactie gestart, maar de dader werd niet gevonden. Ook bij het vertrek van de veerboot werd tevergeefs gecontroleerd. Het betreft volgens het slachtoffer een man van 20 a 30 jaar, getinte huidskleur, ongeveer
1,80 m lang. Hij droeg donkere kleding en mogelijk een tot over zijn oren getrokken muts.

Heerenveen: rijbewijs ingevorderd na alcoholgebruik

De politie heeft zondag rond 04.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 43-jarige man uit Heerenveen. De man werd met zijn auto gecontroleerd op de Herenwal. Hij was duidelijk onder invloed. Aan het bureau blies hij 735 ug/l. Naast de invordering kreeg hij een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt.