Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Chardon geeft visitekaartje af met overtuigende zege in Zelhem

11/05/2008

Zelhem, 11 mei 2008
IJsbrand Chardon (Den Hoorn) heeft zondag met een overtuigende zege in de wereldbeker kwalificatiewedstrijd in Zelhem zijn visitekaartje afgegeven voor het WK Vierspannen dat in september in Beesd wordt gehouden. De Westlander heeft zijn team in topvorm, zo toonde hij tijdens de Achterhoekse Paardedagen op superieure wijze aan. ,,Het is nu het belangrijkste om de zaak de komende maanden heel te houden", zei Chardon.

De ervaren menner uit het Zuid-Hollandse Den Hoorn beheerst alle drie onderdelen van zijn discipline. ,,Ik had aan het einde van de wedstrijd een voorsprong van 24 punten, dat is acht balletjes, zoiets is internationaal nog nooit voorgekomen. De dressuur ging met 39 punten fantastisch, in de marathon ging het zó ongelooflijk gemakkelijk en in de vaardigheidsproef bleef ik foutloos. Dit geeft een heerlijk gevoel in het WK-jaar."

Chardon kreeg de complimenten van de Zwitser Werner Ulrich en de Belg Gert Schrijvers, die respectievelijk als tweede en derde eindigden. ,,Ik heb een aardige slag geslagen, dit was bijna bovenaards", aldus de twintigvoudig Nederlands kampioen bij de vierspannen die - in het teambelang - ook een aantal landgenoten in Zelhem goed zag presteren. ,,Herman ten Harmsel wordt hier vierde, Mark Weusthof zesde, dat zijn ook geweldige uitslagen. Koos de Ronde kiepte in de marathon om, maar dat kan iedereen gebeuren. In de vaardigheidsproef was hij weer helemaal de oude."

Herman ten Harmsel was met zijn vierde plaats uiterst content. ,,In de dressuur werd ik tweede, in de vaardigheidsproef liep het ook uitstekend. In de marathon had ik een foutje op de vijfde hindernis, maar overigens liep het goed. In het verleden liet ik in de marathon vaak te veel steekjes vallen, maar met een aantal nieuwe paarden erbij heb ik er het volste vertrouwen in. Het wordt spannend om in het team voor de landenwedstrijd op het WK te komen, een aantal zit heel dicht bij elkaar. Daar hoor ik nu bij, dat is fijn om te weten."

Koos de Ronde hield aan zijn val in de marathon een paar krassen op de borstkas op. ,,Maar gelukkig zijn de paarden ongedeerd gebleven", aldus de menner uit Zwartewaal die tevreden kon terugkijken op de dressuur en de vaardigheidsproef. ,,Mijn tweede zwakste onderdelen heb ik verbeterd, mijn sterkste, de marathon, ging nu even wat minder, maar dat kan gebeuren, moet je niet te moeilijk over doen."

Op tweede Pinksterdag maandag 12 mei staat de afsluitende vaardigheidsproef voor de klasse 4 menners op het programma in Zelhem. Hierin wordt beslist wie de nieuwe Nederlandse kampioenen worden bij de enkel-en tweespan paarden.

Bron: KNHS

Volledige uitslagen:

http://www.hoefnet.nl/drivingresults/2008/NED/ZELHEM/CAIA4/