Ingezonden persbericht

LAURENS VANTHOOR VIERT EERSTE PODIUMFINISH OP OSCHERSLEBEN!

OSCHERSLEBEN, 11 MEI 2008 - Er stond dit weekend geen rem op Laurens Vanthoor tijdens de derde en de vierde manche om de 2008 ATS Formule 3 Cup in Duitsland. In de zinderende hitte scoorde de pas 17-jarige Belg op het 3,696 meter lange circuit van Oschersleben zijn eerste podiumfinish in deze hoogaangeslagen competitie van het jaar. Door als tweede te worden afgevlagd, werd de opmars van het jonge talent in Nederlandse dienst beloond met 8 kampioenschappunten. In de tweede heat lag een podiumplaats en zelfs een mogelijke overwinning eveneens in het verschiet, totdat de Volkswagen fabrieksrijder vanuit leidende positie uit de wedstrijd werd gedrukt. Na een indrukwekkende inhaalrace die volgde kwam Vanthoor alsnog als achtste over de meet en voegde opnieuw een punt aan zijn totaal toe.

VRIJE TRAININGEN + KWALIFICATIES:
Op het circuit van Oschersleben dat gelegen is nabij het Duitse Magdeburg werd op vrijdag het startsein gegeven voor de eerste twee vrije trainingen. Op de technisch uitdagende baan had Vanthoor het circuit vlot onder de knie en sloot deze als snelste af. In de afsluitende vrije training ging de Belgische rijder op nieuwe banden naar buiten en eindigde daarmee op plaats vijf. Daarna werd de eerste kwalificatie verreden. Als één van de weinigen koos Vanthoor vrij laat het asfalt en wist met een nieuwe set banden direct een vlijmscherpe derde rondetijd te noteren. Het talent leek deze tijd tijdens een gele vlagsituatie te hebben neergezet, maar enkel de gele lichten van het circuit stonden nog aan. De baanofficials hadden zijn snelste tijd in eerste instantie afgenomen, maar na bestudering van de data mocht Vanthoor alsnog zijn derde plaats behouden. Ook in de tweede tijdtraining ging Vanthoor laat naar buiten, maar hij moest weer rekening houden met een gele vlag op de baan. Lange tijd vocht de Van Amersfoort Racing rijder met Sebastian Saavedra om de pole position, maar moest hij genoegen nemen met een keurige tweede plaats voor de race op zondag.

RACE 01 + 02:

In de openingsrace op zaterdag kwam Vanthoor goed weg en passeerde samen met Gerhard Tweraser polesitter Saavedra. Terwijl Tweraser langzaam maar zeker afstand nam van de rest, voelde Vanthoor de hete adem van Saavedra in zijn nek. Vooral toen het drietal aan het einde van de achttien ronden tellende race de langzamere deelnemers op een ronde achterstand zetten, moest Vanthoor met kunst en vliegwerk Saavredra achter zich proberen te houden. De rijder met startnummer 2 hield de deur goed dicht en kwam als tweede over de meet. De nieuwkomer pakte daarmee zijn eerste podium in zijn prille carrière van de formulewagens! Bij het verlaten van de grid op zondagmiddag kwam Vanthoor eveneens goed uit de startblokken. Hij wist zijn rivaal Saavedra direct voor de eerste bocht te verschalken en kwam de openingsronde als eerste door. Vanthoor probeerde zijn leidende positie in de volgende ronde verder uit te bouwen, totdat Tweraser hem zonder pardon op de achterkant raakte. Terwijl de Oostenrijker zichzelf door deze onbesuisde actie elimineerde, spinde Vanthoor tijdelijk van de baan en sloot hierdoor als 22e weer aan. De rookie liet zich echter niet van de wijs brengen en begon aan een indrukwekkende inhaalrace. Met enkele fraaie inhaalacties wist hij zich uiteindelijk op te werken naar de achtste plaats. Dit leverde hem alsnog een kampioenschappunt op.

LAURENS VANTHOOR: "Met twee bekers op het thuiscircuit van Volkswagen, kan ik tevreden huiswaarts keren dacht ik zo! In de kwalificaties en beide races hadden we de snelheid goed te pakken, waarvoor complimenten aan het team. Ik kon telkens meevechten om de podiumplaatsen en dat pakte in de openingsrace goed uit. In de tweede race werd ik echter uit de wedstrijd getikt, waardoor ik met een uiterste krachtsinspanning toch nog op de achtste plaats ben terechtgekomen. Jammer dat ik vandaag niet op het podium belandde, maar mijn tijd komt nog wel. Deze resultaten zijn in ieder geval veelbelovend voor de races op de Nürburgring (23 - 25 mei aanstaande). Ik hoop daar de stijgende lijn weer door te kunnen trekken!"

UITSLAG RACE 01 ATS FORMULE 3 CUP - OSCHERSLEBEN, ZATERDAG 10 MEI 2008

01. Gerhard tweraser, Neuhauser Racing, 25:17.820
02. LAURENS VANTHOOR, VAN AMERSFOORT RACING, + 06.994S

03. Sebastian Saavedra, HS Technik Motorsport, + 07.730s
04. Kevin Mirocha, Josef Kaufmann Racing, + 13.971s

UITSLAG RACE 02 ATS FORMULE 3 CUP - OSCHERSLEBEN, ZONDAG 11 MEI 2008

01. Johnny Cecotto, HS Technik Motorsport, 25:43.041
02. Fréderic Vervisch, Swiss Racing Team, + 02.232s
03. Matteo Chinosi, Ombra Racing, + 02.732s
08. LAURENS VANTHOOR, VAN AMERSFOORT RACING, + 35.449S

Nieuws en foto's zijn ook verkrijgbaar via Laurens Vanthoor's officiële website: www.laurensvanthoor.be.