NCRV

NCRV Dokument De groene hemel

Regisseur Roel van Dalen volgt 'groene onderwijzer' Bert Ydema

Maandag 12 mei

22.50 uur, Nederland 2

NCRV Dokument De groene hemel

In NCRV Dokument âDe Groene Hemelâ volgt regisseur Roel van Dalen de âgroene onderwijzerâ Bert Ydema uit Amsterdam. Bijna veertig jaar lang heeft meester Bert zijn ziel en zaligheid gelegd in het bijbrengen van liefde voor de natuur aan duizenden Amsterdamse schoolkinderen. Midden in Amsterdam, in de Mr. A. de Roostuinen in het Westerpark. Stadskinderen die vaak nog nauwelijks ooit met de handen in de aarde hebben gewroet, die soms niet eens weten of een steen zinkt of blijft drijven in het water.

Vaak zijn de stadskinderen niet bang voor autoâs, maar wel voor wurmen en vieze handen vol zwarte aarde. Bert wil de kinderen bijbrengen waar het leven vandaan komt. Onder zijn bezielende leiding leren ze zaaien, onkruid wieden en oogsten. Maar vooral leert hij ze verantwoordelijkheid nemen. Langzaam, met het verstrijken van de seizoenen, verandert het kale landschap van de Amsterdamse schooltuin in een groene hemel.

Bert is de geboren onderwijzer, die precies weet wat en hoe hij iets moet zeggen om de kinderen te boeien en te laten groeien. Hij respecteert hun eigenheid, maar leert ze ook om respectvol samen met elkaar en de natuur te laten leven. En daarmee leert hij de kinderen liefde voor het leven zelf.

NCRV Dokument De groene hemel portretteert meester Bert en zijn werk met de schoolkinderen, die gedurende zeven maanden elke week in de Mr. A. de Roostuin komen. Aan het einde van de oogsttijd neemt Bert afscheid van de schoolkinderen, van zijn allerlaatste lesjaar en van veertig jaar werken in zijn schooltuin. Het is tijd om met pensioen te gaan.

Regie: Roel van Dalen

Producent: IdtV Docs

Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter