NCRV

Het hoogste woord

Willem Nijholt in Het hoogste woord

Maandag 12 mei

20.25 uur, Nederland 2

Op tweede pinksterdag een ontmoeting met acteur, zanger en musical-icoon Willem Nijholt. In Het hoogste woord laat Willem Nijholt aan Klaas Drupsteen zien waar hij in 1946 als 12-jarig jochie ons land binnenkwam. Hij vertelt over de nog altijd scherpe herinneringen aan zijn jeugd en hoe hij de tijd in het Jappenkamp draaglijk maakte door weg te vluchten in zijn verbeelding en een eigen wereld te creëren. Verder wordt in het gesprek uitgebreid gesproken over schoonheid, talent, roem, maar ook over eenzaamheid, aftakeling en de dood.

Nijholt staat bekend als één van de meest veelzijdige artiesten van Nederland. Hij speelde in talloze films, televisieseries, toneelstukken, musicals en hij heeft een paar solo-albums uitgebracht. Kortgeleden had hij een belangrijke rol in het televisieprogramma Op zoek naar Evita.

Nijholt is geboren in Nederlands-Indië en zijn tijd in een Jappenkamp is altijd een stempel blijven drukken op zijn leven. Afgelopen jaar hield hij een indrukwekkende toespraak bij de Indië-herdenking in Den Haag.

Willem Nijholt is ernstig ziek geweest. In 2005 is bij hem keelkanker geconstateerd. Na een operatie en bestralingen is hij genezen verklaard, maar natuurlijk heeft de ziekte diep ingegrepen in zijn leven.

Eén van de bijbelteksten in het portret van Nijholt is:

De mens is als gras en zijn schoonheid als een bloem in het veld: het gras verdort en de bloem valt af. (1 Petrus 1, vers 24)

In het NCRV-programma Het hoogste woord legt presentator Klaas Drupsteen bekende en vooral boeiende Nederlanders drie teksten voor uit de bijbel. Teksten die inspireren, confronteren, irriteren of herinneringen oproepen. Bijbelkennis is zeker geen vereiste voor het gesprek, openhartigheid wel.