Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Nr. 20

8 mei 2008

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 12 t/m 18 mei 2008

Wethouder Harbers gastheer bij 26e Ondernemersontbijt Rotterdam

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) is op dinsdag 13 mei om 08.00 uur gastheer bij het 26e Ondernemersontbijt Rotterdam. Het ontbijt vindt plaats in Post Rotterdam, het voormalige postkantoor aan de Coolsingel 42 in Rotterdam. Wethouder Harbers zal tijdens het ontbijt ingaan op het plan van aanpak waarmee de gemeente de komende tijd de administratieve lastendruk voor ondernemers wil verlagen. Tijdens het ontbijt gaat de wethouder in gesprek met een aantal ondernemers om van hen te horen hoe zij de dienstverlening van de gemeente ervaren. Binnenkort presenteert de wethouder de maatregelen waarmee Rotterdam de regelgeving rond procedures wil vereenvoudigen. De ambitie is om procedures meer te digitaliseren en efficiënter uit te voeren om zo de lastendruk te verlichten. Het Ondernemersontbijt Rotterdam wil de relatie tussen ondernemer en gemeente Rotterdam vitaal houden en daarnaast een podium bieden waar ook onderling zaken kunnen worden gedaan.

(Voor meer informatie: Afdeling Concerncommunicatie Bestuursdienst,

Odie van Eupen, tel. 010 - 417 38 35 of 06 - 510 747 86)

Wethouder Harbers aanwezig bij BurgerpanelRotterdam 'Hoe gastvrij is Rotterdam?'

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) is op dinsdag 13 mei om 18.00 uur aanwezig bij de presentatie van 'Hoe gastvrij is Rotterdam?' van het BurgerpanelRotterdam. De bijeenkomst vindt plaats in Hogeschool InHolland, aan de Postumalaan 90 in Rotterdam. Het panel heeft de gastvrijheid van Rotterdam onderzocht met de onderliggende vraag: Hoe welkom voel je je? Wethouder Harbers neemt tijdens de bijeenkomst het rapport in ontvangst. Het BurgerPanel Rotterdam is twee jaar geleden opgericht en bestaat uit actieve Rotterdammers die betrokken zijn bij hun stad. Het panel toetst aan de hand van ervaringen van burgers de dienstverlening van de gemeente Rotterdam en adviseert het college van Burgemeester en Wethouders. Tijdens de presentatie wordt ingegaan op de informatievoorziening aan toeristen, openbare toiletten en parkeerfaciliteiten in Rotterdam (Chipknip en P+R). De presentatie is voorbereid door de Productiegroep Gastvrij Rotterdam, bestaande uit studenten van de studierichting Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs.

(Voor meer informatie: Stichting SONOR, Aart Martin de Jong, tel. 06 - 43 87 79 39 of Mo Smit, tel. 06 - 11 49 28 55)

Wethouder Bolsius opent wijksportdag in Feijenoord

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) opent woensdag 14 mei om 9.15 uur in buurthuis de Dam, aan de Persoonsdam 142, de wijksportdag Feijenoord. Vier brede scholen in Feijenoord werken intensief samen, om zo meer voor de wijk te doen op het gebied van sport, muziek, cultuur en gezond eten. Onder schooltijd wordt er onder meer aan de hand van het programma LekkerFit! aandacht besteed aan het thema Voeding en Beweging. Tijdens de sportdag ontmoeten de scholen elkaar bij verschillende sportieve activiteiten, zoals voetbal, hockey, basketbal, handbal, softbal, trefbal, estafette en spelletjes.

(Voor meer informatie: Buurtmakelaar wijk Feijenoord, Ron Andriessen,

tel. 06 - 4179 1882)

Wethouder Bolsius opent Klimaatlezing

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) spreekt woensdag 14 mei om 19.30 uur bij de Klimaatlezing in het Bibliotheektheater aan de Hoogstraat 10. Wereldwijd staat het klimaat hoog op de agenda. Ook in Rotterdam. De vraag is niet langer óf het klimaat verandert, maar hoe we op de gevolgen van de veranderingen kunnen inspelen. Wat is de zin van een schone bedrijfsauto? Is er wel genoeg groen? En helpt zuinige straatverlichting? De wethouder, Bob Meulmeester (milieu en ruimtelijke ontwikkeling), Jan Fischer, (programmamanager Groenjaar 2008) en John Jacobs (Watermanagement) beantwoorden deze vragen.

(Voor meer informatie: Efine Pavilons, Gemeentewerken, tel. 010 - 489 3469. Aanmelden voor deze gratis lezing kan per e-mail, lezing@gw.rotterdam.nl, of telefonisch)

Wethouder Harbers geeft masterclass tijdens Deltavisie 2008

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) geeft op donderdag 15 mei om 13.00 uur een masterclass over het onderwerp 'Balans tussen inspraak en effectiviteit'. Dat doet hij tijdens de conferentie Deltavisie 2008 in de Van Nelle Ontwerpfabriek aan de Van Nelleweg 1 in Rotterdam. Het programma heeft als hoofdthema 'Snelheid'. Voorafgaand aan het debat wordt een aantal Masterclasses georganiseerd. De wethouder spreekt tijdens één van deze masterclasses over de snelheid van politieke besluitvorming. De verlengde A4 en de Betuwelijn zijn bekende voorbeelden van lange politieke besluittrajecten. Het kan ook anders. De wethouder gaat tijdens zijn verhaal in op de balans tussen inspraak en effectiviteit.

Initiatiefnemers van de conferentie Deltavisie 2008 zijn: managementblad Petrochem, Deltalinqs en het Havenbedrijf Rotterdam N.V.

(Voor meer informatie: Afdeling Concerncommunicatie Bestuursdienst,

Odie van Eupen, tel. 010 - 417 38 35 of 06 - 510 747 86)

Wethouder Bolsius neemt boek 'Rotterdam, de brandgrens van 14 mei 1940' in ontvangst

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) neemt woensdag 14 mei om 20.30 uur het boek 'Rotterdam, de brandgrens van 14 mei 1940' in ontvangst. Op deze dag herdenkt Rotterdam het bombardement op de stad op 14 mei 1940. Het bombardement bracht een ingrijpende wending in de geschiedenis van de stad teweeg. Presentatrice Suzanne Mulder gaat na de overhandiging in gesprek met ooggetuigen van het bombardement op Rotterdam. Ze praat ook met nieuwe Rotterdammers over hun ervaringen met meer recente bombardementen elders op de wereld, zoals in Iran, Congo en voormalig Joegoslavië. De bijeenkomst is in de Laurenskerk aan het Grotekerkplein 15.

(Voor meer informatie: Petra Eielts, communicatieadviseur Bureau Binnenstad,

tel. 010 - 440 0732 of 06 - 1094 8962)

Wethouder Kriens spreekt op Sense Symposium

Wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) houdt op donderdag 15 mei om 12.15 uur een toespraak bij het symposium 'Sense: De toekomst in seksuele gezondheid' in congres- en concertgebouw De Doelen. Sense is het centrum voor seksuele gezondheid en heeft vier vestigingen in Nederland. Het symposium richt zich op professionals van alle belangrijke organisaties die invulling geven aan de seksuele gezondheid in Nederland. In het Sense project in o.a. de regio Rotterdam kregen jongeren die aanklopten bij een soa-, jongeren- of abortusspreekuur in de afgelopen drie jaar vijf extra vragen over seksuele gezondheid. De Rotterdamse ervaringen met Sense hebben de basis gevormd voor de nieuwe landelijke regeling aanvullende seksualiteitshulpverlening. Zie ook www.sense.info.

(Voor meer informatie: GGD Rotterdam-Rijnmond, Peter van Rijn, tel. 010 - 433 9695 of 06 - 5195 7752)

Wethouder Bolsius opent 'Groene Haltes' op de Coolsingel

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) opent donderdag 15 mei om 13.00 uur het project Groene Haltes op de Coolsingel. Het project is gerealiseerd in het kader van het Groenjaar 2008. In de periode van 15 mei tot en met eind juli zijn de zeven daken van de RET - tramhaltes op de Coolsingel voorzien van daktuinen. De beplanting bestaat o.a. uit een mix van de planten Berberis Frakartij en de Rosa Meiburenac, in een fraaie houten omlijsting. Het project laat zien hoe op een innovatieve manier om kan worden gegaan met objecten in de buitenruimte en wat 'groen' kan doen met de omgeving en beleving door de reiziger. Groene Haltes sluit aan bij de doelstellingen van het Groenjaar 2008; een groener imago voor Rotterdam, het betrekken van bezoekers en bewoners van de stad bij 'groen', het plaatsen van faciliteiten in het groen en de wens tot een betere ervaring van flora, met name in het centrum.

(Voor meer informatie: OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, Walter Snoei,

tel. 010 - 489 7141)

Wethouder Harbers geeft presentatie 'Stadshavens Rotterdam'

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) geeft op donderdag 15 mei om 15.20 uur een presentatie over de 'Stadshavens Rotterdam'. Dat doet hij tijdens de Regioconferentie 'Gebiedsontwikkeling Leiden - Den Haag - Rotterdam - Antwerpen' in het WTC aan het Beursplein 37 in Rotterdam. Met het Uitvoeringsbudget van de Nota Ruimte gaat het ministerie van VROM 23 projecten in het land financieel ondersteunen. Dit zijn projecten binnen de Nationale Ruimtelijke Hoofdstructuur en daar waar de ruimtedruk het grootst is. Enkele van deze projecten liggen in de regio Leiden, Den Haag, Rotterdam, Antwerpen en zijn tevens opgenomen in het programma Randstad Urgent. Eén van deze projecten is Stadshavens Rotterdam. Rotterdam staat voor een nieuwe uitdaging: de herontwikkeling van een groot havengebied. Grootschalige overslag schuift steeds verder richting zee, naar havens met diep water. In de stadshavens blijft nog heel wat 'haven' over, maar er komt ook ruimte vrij. Wethouder Harbers geeft een toelichting op de herontwikkeling van het havengebied en gaat in op de mogelijkheden die er zijn om ruimte te benutten voor stedelijke activiteiten: nieuwe groeiers in de economie, woningbouw en voorzieningen. Kortom, de kansen en mogelijkheden om stad en haven te verbinden. De Regioconferentie wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor de Bouw.

(Voor meer informatie: Afdeling Concerncommunicatie Bestuursdienst,

Odie van Eupen, tel. 010 - 417 38 35 of 06 - 510 747 86)

Wethouder Kriens bezoekt buddy's Delfshaven

Wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) brengt op donderdag 15 mei om 16.30 uur een kennismakingsbezoek aan de jongerenbuddy's die in Delfshaven actief zijn. De ontmoeting vindt plaats in de eigen "winkel" van het buddyproject aan de Burgemeester Meinezlaan 102. Binnen het project worden Marokkaanse jongeren geholpen met bijvoorbeeld problemen op school, met stage / werk of thuis. De doelgroep kenmerkt zicht door jongeren met enkelvoudige problematiek. De buddy's werken vindplaatsgericht en outreachend en fungeren als een schakel tussen de jongere en de hulpverlenende instanties. Uniek aan dit project is dat de buddy's ook van Marokkaanse afkomst zijn.

(Voor meer informatie: Buddyproject Delfshaven, M. Bouali, tel. 06 - 1835 7542)

Wethouder Baljeu opent halte Rodenrijs

Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) opent donderdag 15 mei om 17.30 uur de halte Rodenrijs. Deze halte was vroeger de halte voor het NS-station Berkel en Rodenrijs en is nu aangepast aan de normen voor RandstadRail. Het wordt een drukke halte, want na metrostation CS worden hier de meeste reizigers verwacht voor RandstadRail. Daarnaast is hier een halte voor de ZoRo-bus (de RandstadRail-busverbinding tussen Rotterdam en Zoetermeer), een Park & Ride-voorziening met zo'n 150 parkeerplaatsen en er wordt gewerkt aan een onderdoorgang voor voetgangers en fietsers.

(Meer informatie: RandstadRail, Ivana Srecec, tel. 010 - 270 1061)

Burgemeester Opstelten en wethouder Schrijer bij opening Creative Factory

Burgemeester Ivo Opstelten en wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) zijn op donderdag 15 mei om 19.00 uur aanwezig bij de opening van de Creative Factory, gelegen aan de Maashaven Zuidzijde 2 te Rotterdam. De burgemeester opent de verbouwde maassilo, waarvan het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam de eigenaar is. De Creative Factory richt zich op ondernemers uit vijf clusters: Media, Mode, Muziek, Ontwerp en Zakelijke dienstverlening. De ondernemers zijn geclusterd in een keten zodat iedereen zich op zijn kernkwaliteiten kan focussen en daarin snel kan groeien. De jonge starters krijgen coaching en de Creative Factory matcht bedrijven actief aan elkaar en aan externe opdrachtgevers. De Creative Factory staat in de Kansenzones. Het project Kansenzones is een initiatief van de gemeente Rotterdam om de wijken op Rotterdam Zuid nieuw leven in te blazen door ondernemers aan te trekken en investeringen van gevestigde ondernemers te stimuleren.

(Voor meer informatie: Creative Factory, Leo van Loon, tel. 06 - 14 88 96 46)

Wethouder Geluk opent project Ieder Kind een Instrument

Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) geeft op vrijdag 16 mei om 13.30 uur de aftrap voor het Ieder Kind een Instrument project op de Imeldaschool, Veurstraat 3-7. Hij wordt ontvangen door de kinderen uit groep 5 en woont hun eerste instrumentale muziekles bij. Met het onderwijsprogramma 'Ieder Kind een Instrument' krijgen kinderen van de basisschool de kans in aanraking te komen met muziek, een instrument te leren bespelen en daardoor hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. In de onderbouwgroepen wordt veel aandacht besteed aan zingen, in groep 4 of 5 maken de kinderen kennis met diverse muziekinstrumenten. Vanaf groep 5 of 6 krijgen de kinderen 2 jaar lang instrumentale les in de klas en vormen een orkest. In de bovenbouw wordt op maat een programma aangeboden waarin een eigentijds en modern repertoire wordt aangeboden dat de klassen kunnen zingen.

(Voor meer informatie: Jeugd, Onderwijs en Samenleving, Nicole Bakker,

tel. 010 - 891 4451)

Wethouder Geluk opent tulpententoonstelling

Onderwijswethouder Leonard Geluk opent op vrijdag 16 mei om 14.15 uur een tentoonstelling van tekeningen van tulpen in Villa Zebra aan de Stieltjesstraat. De tekeningen zijn gemaakt door leerlingen van basisscholen de Globetrotter, de Schalm, de Pniël, Stefanus en Duo 2000. Daarnaast worden ook tulpmodellen in staaldraad (2 mm, 1.80 m hoog) gepresenteerd, gemaakt op basis van enkele tekeningen. De stalen modellen zijn gemaakt door leerlingen van de metaalopleiding van Nieuw Zuid. Tijdens de opening worden de stalen modellen beschilderd door de leerlingen die de tulpenmodellen ontworpen hebben. Het tulpenproject is een initiatief van kunstenaar Ger Bout.

(Voor meer informatie: Ger C. Bout, email: gcbsa@bsa-rotterdam.com of

06 - 2358 6887)

Burgemeester Opstelten opent Informatiecentrum Rechtspraak

Burgemeester Ivo Opstelten opent op vrijdag 16 mei om 15.00 uur het Informatiecentrum Rechtspraak in de Galleria van de rechtbank Rotterdam op de Kop van Zuid (t.o. Luxor theater). Het centrum is opgericht om bezoekers van de rechtbank sneller en efficiënter te helpen. De volgende instanties zijn er te vinden: het Juridische Loket, een balie van de Sociaal Raadslieden Rotterdam, de Centrale balie van de Rechtbank Rotterdam en het OM en het Mediationbureau. Rotterdam heeft de primeur van Nederland; op één centraal punt kunnen bezoekers terecht voor juridische informatie, advies en hulp.

(Voor meer informatie: Projectleider Informatiecentrum Rechtspraak, Ruud Monster,

tel. 010 - 297 22 02)

Wethouder Geluk start project Kindvriendelijke Wijken in Spangen

Jeugdwethouder Leonard Geluk en Fred Burggraaf, voorzitter deelgemeente Delfshaven, geven op vrijdag 16 mei om 15.45 uur het startschot voor de activiteiten die van Spangen een kindvriendelijker wijk gaan maken op het Aagje Deken - Betje Wolfplein. Tijdens een programma rond de Bloementuin op het plein wordt een aantal van deze activiteiten gepresenteerd en toegelicht. De kinderen van Wijk-TV doen verslag van de bijeenkomst. De projecten zijn onderdeel van het stadsbrede programma Kindvriendelijke Wijken, de integrale aanpak om Rotterdam aantrekkelijker te maken voor gezinnen met kinderen.

(Voor meer informatie: Deelgemeente Delfshaven, Hans Donker, tel. 010 - 425 0601 of 06 - 4177 5776)

Burgemeester Opstelten opent ZorgHotel De Stromen

Burgemeester Ivo Opstelten opent op vrijdag 16 mei om 16.00 uur het ZorgHotel De Stromen gelegen op het terrein van het Sint Franciscus Gasthuis, Kleiweg 500 te Rotterdam. Het ZorgHotel biedt onderdak aan mensen die na een medische behandeling nog niet naar huis kunnen. In het ZorgHotel kunnen ze in alle rust en comfort en in hun eigen tempo revalideren. Met de zekerheid van alle medische zorg in de directe nabijheid.

(Voor meer informatie: ZorgHotel De Stromen, dhr. C.M.E. van Schelven,

tel. 010 - 207 78 05)

Wethouder Kriens reikt certificaten meisjesbesnijdenis uit

Op vrijdag 16 mei om 19.00 uur reikt wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) certificaten uit aan vrouwen en mannen die onlangs de empowerment training "Zeg nee tegen meisjesbesnijdenis" hebben afgerond. Empowerment betekent leren opkomen voor jezelf, het lot in eigen handen nemen. De certificaatuitreiking vindt plaats bij de SVOR, 's-Gravendijkwal 28. De training is gericht op de bewustwording van de gevolgen van de besnijdenis zodat de deelnemers beter in staat zijn om dit onderwerp bespreekbaar te maken in eigen kring. Zo dragen zij bij aan het voorkomen van meisjesbesnijdenis.

(Voor meer informatie: GGD Rotterdam Rijnmond, Miriam Fianen, tel. 010 - 433 9958 of 06 - 5314 8755)

Wethouder Karakus geeft startschot voor vierde Heijplaatloop

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) geeft zaterdag 17 mei om 12.00 uur het startschot voor de vierde Heijplaatloop. Er zijn twee afstanden in de loop, namelijk 5 en 21 kilometer. De route gaat door het havengebied rond Heijplaat. De Heijplaatloop is opgenomen in het landelijke programma van lange afstandlopen voor recreanten. Gemiddeld nemen er 100 mensen deel aan de loop. Het startschot wordt gelost in de Alwinastraat, op de hoek van de Heijplaatstraat.

(Voor meer informatie: Projectbureau Stadshavens Rotterdam, Anja de Jong,

tel. 010 - 283 3811)

En verder...

huldigt burgemeester Opstelten op maandag 12 mei om 15.30 uur de drie snelste teams van de Roparun in. De Roparun is een hardloopwedstrijd van Rotterdam naar Parijs (520 km) en heeft als doel: trachten de kwaliteit van het leven van mensen met kanker zoveel mogelijk te verbeteren. De deelnemende teams proberen op allerlei wijzen geld in te zamelen voor het goede doel. Locatie: voor Stadhuis, Coolsingel.

(Voor meer informatie: Externe Betrekkingen Bestuursdienst, Nel van der Kolk,

tel. 010 - 417 36 75)

noot voor de redactie/