Ingezonden persbericht

Persbericht

Groningen, 8 mei 2008

Wereld ME-dag 2008

CAMPAGNE VOOR BETERE MEDISCHE KEURINGEN ME/CVS-PATIËNTEN

In de week van 12 mei wordt, in het kader van wereld ME-dag, voor de 16de keer wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte ME/CVS. In Nederland start de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid dan haar campagne voor betere medische keuringen van ME/CVS-patiënten. Daarbij wordt met name aandacht besteed aan de toepassing van het 'Verzekeringsgeneeskundig Protocol CVS'. Dit protocol geldt sinds 1 januari als officiële richtlijn bij de keuring door het UWV van mensen met ME/CVS in het kader van de arbeidsongeschiktheids-wetten WIA, Wajong, WAO en WAZ. De Steungroep geeft ME/CVS-patiënten vooraf informatie en advies en roept hen op om achteraf hun keuringserva-ringen te melden.

In Nederland lijden volgens een schatting van de Gezondheidsraad 30.000 tot 40.000 mensen aan ME/CVS. Deze ziekte leidt in veel gevallen tot gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Veel bedrijfs- en verzekeringsartsen vinden het echter lastig om de gevolgen van ME/CVS voor de mogelijkheden om te werken goed vast te stellen. Het protocol, dat door de Gezondheidsraad is ontwikkeld, moet daarbij helpen.

Informatie en advies voor patiënten

De Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid is een organisatie van en voor ME/CVS-patiënten. Met haar campagne wil de Steungroep bevorderen dat ME/CVS-patiënten die met een WIA- of Wajong-keuring of een WAO-herkeuring te maken krijgen een actieve inbreng hebben bij de beoordeling van hun arbeids(on)geschikt-heid en goed geïnformeerd zijn over het protocol en over wat ze bij een keuring kunnen verwachten. Daarvoor kunnen ze bij de Steungroep informatie en advies krijgen, via internet, brochures en telefonisch.

Oproep tot melding keuringservaringen

Al jarenlang hebben veel ME/CVS-patiënten klachten over de keuringen bij arbeidsongeschiktheid. Het protocol zou volgens de Steungroep tot betere keuringen kunnen leiden maar is nog wel voor verbetering vatbaar. Daarom is een tweede doel van de campagne om informatie te verzamelen over hoe de keuringen in de praktijk verlopen, of verzekeringsartsen het protocol in de praktijk toepassen en zo ja, hoe. Op basis daarvan wil de Steungroep voorstellen doen voor verbetering van de keuringen en van het protocol. Daartoe roept de Steungroep ME/CVS-patiënten op om hun keuringservaringen te melden. Dat kan via internet of telefonisch. Zo wil de Steungroep ME/CVS-patiënten een stem geven bij de keuringen, die voor hen vaak vergaande consequenties hebben.

Meer informatie
* Informatiefolder 'Naar de bedrijfsarts? Naar de verzekeringsarts?' Zie bijlage (pdf), ook te vinden op www.steungroep.nl. Meerdere gedrukte exemplaren zijn op te vragen via 050 549 29 06 of info@steungroep.nl
* Melding van keuringservaringen: via http://www.steungroep.nl/meldpuntkeuringen.htmof telefoon 050 549 29 06
* Deze campagne vindt plaats in het kader van het project 'Protocol in praktijk', dat mede mogelijk is gemaakt door subsidie van Stichting Instituut Gak.

----------------------------------------------

Noot voor redacties,