Spook bij Vuurdoop in Rotterdamse Kathedraal Publicatietijd: 12/05/2008 09:48

Bisschop A.H. van Luyn, bisschop van Rotterdam, ontving zaterdag 10 mei jl. ruim 1.200 jongeren tussen de twaalf en veertien jaar voor het Pinksterspektakel De Vuurdoop. De jongeren werden op een creatieve en eigentijdse wijze in contact gebracht met God en met elkaar. Na het welkom door de bisschop was er een spectaculaire vuuract door Vuurtheater Big Bang, een quiz, diverse workshops, een rondgang door de
gewelven waar zij overvallen werden door het spook van de Kathedraal.
Ook spraken Burgemeester Bandell, Marietje Bohmer (Amnesty), Suhail Tafur (Oikos), Saskia Pelders (Warchild), Linda de Graaf (Youth for Christ) met de jongeren over hun beroep én hun inspiratie. De ontmoeting heeft als thema de ontwikkelingshulp wereldwijd, met name via de Millenniumdoelen. In de voorbereiding hebben vormselgroepen al een collage hierover kunnen maken. Deze collage werd vandaag tentoongesteld.

Het Bisdom Rotterdam is in 1997 gestart met de manifestatie voor jongeren die het sacrament van het vormsel hebben ontvangen. Begonnen werd met 900 jongeren, daarna is de dag snel uitgegroeid. Enkele jaren zijn er uitschieters geweest tot 1700 deelnemers, thans stabiliseert het aantal zich tussen 1200 en 1500 jongeren en hun begeleiders. Vanwege de lange voorjaarsvakantie blijft het aantal deelnemers iets achter.

"De Vuurdoop blijkt een goede formule om jongeren te boeien en biedt een stimulans voor het jongerenwerk in de parochies. Bovendien ervaren de jongeren dat de Kerk groter is dan de parochie, dat ze bij een bisdom horen en ze ontmoeten veel leeftijdgenoten.", aldus Guido Schurmann, medewerker jongerenpastoraat. Zo werd er ook gezongen met Non Troppo en vertelde de bisschop het Pinksterverhaal.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Links: http://www.bisdomrotterdam.nl