Politie Friesland

Politieberichten van 2e Pinksterdag

Fryslân, 12-05-2008 o Politieberichten van zondag 11 mei 11.00 uur t/m maandag 12 mei (2e Pinksterdag) 11.00 uur.

Politieberichten van zondag 11 mei 11.00 uur t/m maandag 12 mei (2e Pinksterdag) 11.00 uur

Drachten: uitslaande brand meubelopslag
De politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij een uitslaande brand in een vrijstaande schuur aan Het Zuid. De met riet gedekte schuur werd gebruikt als opslag voor meubels, machines en hout van een naastgelegen meubelwinkel. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar het bedrijf en een woonboerderij. Ze had uren lang werk om het vuur te blussen. De schuur brandde uit en is zo goed als verloren. De oorzaak is vooralsnog onbekend. Daar wordt nog een onderzoek naar ingesteld.
De brand werd ontdekt door een voorbijganger, die de vlammen zag. Hij waarschuwde direct via 1-1-2 de hulpdiensten. Toen die ter plaatse kwamen, werd direct een asbestwaarschuwing afgekondigd. . Er was sprake van een laag risico. Het bleek dat slechts een klein gebied rondom de brand was besmet. Omwonenden (enkele boerderijen en woningen) werden opgeroepen om ramen en deuren te sluiten. Daarbij ging het voornamelijk om de rook en niet om een mogelijke asbestbesmetting. Door de politie werd de omgeving afgezet. Rond 18.45 uur werd de weg en de omgeving weer vrijgegeven. Direct na de brand werd door de gemeente Smallingerland een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld, die de asbestresten rondom het afgebrande pand gaat opruimen. Hoe hoog het schadebedrag is, is nog niet bekend.

Rottevalle: eenzijdig ongeval met gewonde
De politie heeft zondagochtend geassisteerd bij een eenzijdig ongeval met een motorfiets, waarbij een 25-jarige vrouw uit Smilde gewond raakte. De vrouw zat als passagier achterop bij een 30-jarige man uit Smilde. Hij reed over de Bildwei, komende vanuit de richting Eastermar. In een bocht kwam de bestuurder in de berm, stuurde tegen en kwam ten val. De bestuurder kwam er goed vanaf. Zij passagier is met een gebroken sleutelbeen overgebracht naar het ziekenhuis.

Tytsjerkstradiel: snelheidscontroles
De politie heeft zondag de gehele dag snelheidscontroles gehouden in de gemeente. Daarbij werden 92 bestuurders bekeurd. s Ochtends werd gecontroleerd op de Zomerweg in Burgum. Van de 711 gecontroleerde voertuigen gingen er 76 te hard. De topper was 137 km/u. s Middags vond de controle plaats op de Hier werden 644 bestuurders gecontroleerd. Daarvan reden er 56 te hard. De snelste ging 119 km/u.

Sneek: man gewond na val met invalidenwagen
De politie heeft zondagmiddag hulp verleend aan een 60 jarige man uit Leeuwarden. De man was op bezoek bij een kennis in de Hanso Mollstraat. Op het moment dat hij met zijn invalidenwagen vanaf de stoep de rijbaan opreed, kwam hij ten val. Hij is met een vermoedelijke polsfractuur overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Workum: schepen vernield
De politie onderzoekt de vernieling aan een drietal sleep- en werkschepen, die afgemeerd lagen bij de brug in de Sudergoawei. In de avond of nacht van zaterdag op zondag werden in totaal zes ruiten op de schepen vernield. Een 43-jarige man uit Assen deed namens het bedrijf aangifte.

Leeuwarden: laptop gestolen bij inbraak
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Jozef Israelsstraat. Men kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag vermoedelijk binnen door te flipperen. Er werden een laptop en een Ipod gestolen. De 18-jarige bewoonster deed aangifte.

Wyns: aanhouding na openlijke geweldpleging
De politie heeft zondagavond twee mannen van 46 en 23 jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Drie mannen meerden hun speedboot rond 19.30 uur af bij een
horecagelegenheid aan de Ee. Kennelijk omdat ze het niets eens waren met de bediening, het terras was vol, ging men in de zaak verhaal halen bij de eigenaar, een 66-jarige man uit Ee. Een van hen pakte zelf een fles drank en ging dreigend voor de exploitant staan. Een tweede gaf een 18-jarige medewerker uit Miedum, die op het rumoer af kwam, een klap in zijn nek. Een derde man blokkeerde de deuropening, waardoor gasten die te hulp wilden komen, tegengehouden werden. Daarna vertrokken de drie in een speedboot richting Leeuwarden. Door getuigen werd het registratienummer van de boot genoteerd. Die bleek thuis te horen in Leeuwarden. Surveillerende politiemensen hadden ondertussen ontdekt dat de auto van de man met trailer stond geparkeerd bij de Grote Wielen. Hier werd de speedboot opgewacht. Toen die afmeerde bij de trailer, bleek een van de verdachten reeds van boord te zijn. De andere twee werden aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau en ingesloten. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de derde verdachte.

Tjalleberd: man gewond na val met motorfiets
De politie heeft zondagmiddag hulp verleend aan een motorrijder, een 54-jarige man uit Tjalleberd, die op de Aenwirderweg ten val was gekomen. De man moest afremmen voor een overstekende fietser, een 5-jarig meisje uit Tjalleberd. Daarbij verloor hij de controle over de motor en kwam ten val. Hij is met verwondingen aan knieën en gezicht overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De motor en de fiets hebben elkaar niet geraakt.

Menaldum: boot gestolen
De politie is op zoek naar een kleine boot, die tussen zaterdagavond en zondagmiddag werd gestolen uit de Leeuwardervaart. Het betrof een boot met stuurtje, merk Placom 410. De boot was wit behalve een roodgeverfde rand aan de bovenzijde. Achter de boot hing een grijze 9.8 pk buitenboordmotor van het merk Tohatsu, serienummer 10619. De eigenaar, een 18-jarige jongeman uit Berlikum, deed aangifte.

Leeuwarden: mishandeling
De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 25-jarige man uit Dokkum. De man liep zondagavond een
horecagelegenheid aan de Uniabuurt binnen, achtervolgd door een donkergetinte man van ongeveer 35 jaar, met rastahaar en een ringbaardje. Er werden bedreigingen over en weet geuit, waarna de onbekende verdween. De man uit Dokkum zat onder het bloed en was in de war. Hij vertelde dat de onbekende hem wilde op de Groentemarkt beroven en dat hij klappen met een kettingslot had gehad. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en wie de onbekende met het rastahaar is.

Leeuwarden: laptop gestolen bij woninginbraak
De politie heeft zondagavond een inbraak onderzocht in een woning aan de Groningerstraat. De inbraak was overdag gepleegd. Men kwam vermoedelijk binnen door te flipperen. Er is een laptop gestolen. De 20-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: automaatkrakers op heterdaad aangehouden
De politie heeft zondagnacht is samenwerking met een getuige twee 20-jarige inwoners van Leeuwarden, aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige zag dat twee mannen de geldautomaat van de wasstraat aan de Wollegaast openbraken en belde direct 1-1-2. Kort voordat de politie ter plaatse kwam, stapten de twee mannen in de auto en reden weg. De getuige gaf het kenteken en de vluchtrichting door en de politiemensen konden het voertuig op de Dammelaan tot stoppen dwingen. De beide inzittenden werden aangehouden. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: recalcitrante bromfietser onder invloed
De politie heeft maandag een 21-jarige inwoner van Drachten betrapt op het rijden onder invloed. Rond 01.30 uur reed de verdachte met zijn bromfiets opvallend snel over de Noordkade. Na een korte achtervolging stopte hij, waarna een controle volgde. Hij bleek niet in het bezit van een rijbewijs of bromfietscertificaat en was onder invloed. De verdachte weigerde zijn medewerking. Na een korte worsteling kon hij geboeid en overgebracht worden naar het bureau. Tijdens het overbrengen beledigde de verdachte meerdere politiemensen. Aan het bureau blies hij 985 ug/l. Hij werd voor nader onderzoek en verhoor ingesloten. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, belediging en rijden zonder
rijbewijs/certificaat.

Bolsward: inbreker overlopen
De politie heeft zondagnacht gezocht naar de dader van een inbraak in een woning aan de L. J. Timmerstraat. Omstreeks 03.30 uur werd de bewoners wakker van een klap en een piepende deur. Vervolgens keek een onbekende, een blanke man met krullend blond haar, de slaapkamer in. De inbreker vluchtte direct via de achterdeur weg. Later bleek dat hij via een niet afgesloten bovenlicht was binnengekomen. Voor zover bekend wordt er niets vermist. De 27-jarige bewoonster deed aangifte.

Buitenpost: inbraak woning
De politie heeft maandagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak ineen woning aan het West. Men kwam in de nacht van zondag op maandag binnen na het verwijderen van een raam. Uit een geldkistje en een portemonnee werd een klein geldbedrag gestolen. De dader is via de achterdeur vertrokken. De 35-jarige bewoonster deed aangifte.

Franeker: inbraak kermisattracties
De politie heeft maandagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak in de kassa van enkele kermisattracties op het
Martiniplantsoen. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het vernielen van een ruit. De dader heeft zich daar vermoedelijk bij verwond. De kassa, waar kleingeld uit gestolen werd, was besmeurd met bloed. Naast een klein geldbedrag werden muntjes voor ritten met de attractie weggenomen. De exploitant, een 43-jarige man uit Hoogezand, deed aangifte.
Ook in het kassahokje van een andere attractie werd ingebroken door het vernielen van een ruit. Ook hier werd kleingeld en munten gestolen. Een 73-jarige man uit Apeldoorn deed aangifte.