MAROKKAANSE OUDEREN uit Amsterdam-Slotervaart NAAR AUSCHWITZ Publicatietijd: 12/05/2008 12:49 Marokkaanse Ouderen uit Amsterdam-Slotervaart naar Auschwitz

Op vrijdag 16 mei 2008 vertrekken op initiatief van de Werkgroep Marokkaanse Ouderen uit Amsterdam-Slotervaart 35 ouderen, onder hen enige imams, naar het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. De reis duurt tot en met 19 mei 2008 en zal worden begeleid door het Nederlands Auschwitz Comité, dat in de voorbereidingsfase voor deze reis is betrokken en de nodige informatie en voorlichting heeft gegeven, alsmede de relevante contacten heeft gelegd voor het tot stand komen van de reis.

Het doel van de reis is om fysiek aanwezig te zijn op deze beladen plek, waardoor de deelnemers 'deelgenoot' zullen worden van een belangrijk stuk geschiedenis. Het bezoek zal zeker een bijdrage leveren aan het historisch inzicht en de bewustwording van de bezoekers, met betrekking tot de gebeurtenissen in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast bewustwording is het beoogde doel ook om tot grotere verdraagzaamheid en wederzijds respect te komen, tussen de groepen die gezamenlijk deel uit maken van de Nederlandse maatschappij.

Vele deelnemers aan de reis vervullen een belangrijke rol binnen de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam-Slotervaart. Het is een groep die vaak in de moskee is te vinden en mede uit dien hoofde een sleutelrol kan spelen in het overbrengen van de door hen opgedane kennis tijdens hun bezoek aan Auschwitz-Birkenau. Door het overbrengen van deze informatie en hun persoonlijke ervaringen blijft de opgedane kennis niet beperkt tot de deelnemers aan de reis, maar zullen ook andere groepen die met hen in contact staan of komen 'deelgenoot' worden. Bij herdenkings-en bevrijdingsdagen, zoals 4 en 5 mei, zal er zodoende steeds meer besef zijn voor de betekenis van deze dagen en waarom deze momenten jaarlijks respectievelijk worden herdacht en gevierd.

Van de reis zal een verslag worden gemaakt door RTV Noord-Holland.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jacques Grishaver, Nederlands Auschwitz Comité, 06 54 606 290 Abdel Betti, Stadsdeel Slotervaart, 020 798 9210
Ahmed Afkerin, Stichting Eigenwijks (WMO) , 020 346 0670