Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda 12/5

BREDA, 12 mei 2008

Zes arrestaties tijdens horecatoezicht, politieman gewond

BREDA: De politie heeft de nacht van zondag op maandag tijdens het horecatoezicht zes arrestaties verricht. Het was mede door bezoekers van Dancetour die na afloop de binnenstad in gingen erg druk. Bij de arrestatie van twee vechtersbazen liep een politieman een verwonding aan zijn kaak op.

· Twee 22-jarige mannen uit leeds (Eng) werden omstreeks 23.00 uur aangehouden op respectievelijk de St. Janstraat en de Catharinastraat terzake openbare dronkenschap. Zij betaalden elk een boete van 60 euro.
· Een 44-jarige Bredanaar werd eveneens rond 23.00 uur aangehouden op de Vismarktstraat. De man was dronken en had een portier in zijn gezicht geslagen.
· Omstreeks 01.00 uur werden twee mannen uit Lunteren, 25 en 31 jaar respectievelijk op de Vismarktstraat en de Haven aangehouden omdat zij geen gehoor hadden gegeven, na eerdere problemen bij een café op de Havermarkt, aan de vordering van de politie om de stad te verlaten. Beide mannen verzetten zich tegen hun arrestatie. Tijdens de arrestatie werd door een van de mannen, de 25 jarige verdachte, een politieman tegen zijn kaak geslagen, die vermoedelijk gebroken is. Beide mannen zijn in verzekering gesteld.
· Een 21-jarige man uit Made werd aangehouden omstreeks 01.00 uur op de Visserstraat. Hij was door personeel van een disco betrapt op cocaïne bezit.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; Politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig en karaktervol.

Arrestatie voor drugsbezit

ETTEN-LEUR: De politie heeft vannacht omstreeks 04.00 uur op de Hoevenseweg een 30-jarige man uit Etten-Leur aangehouden in verband met het bezit van 5 gram speed en een gestolen kentekenplaat. De agenten troffen de verdachte tijdens hun surveillance aan, zittend op een stenen bankje bij de bushalte. Hij verklaarde de drugs zojuist te hebben gekocht van zijn vaste leverancier. De politie stelt nog een nader onderzoek in naar zijn verhaal over hoe hij in het bezit was gekomen van die gestolen nummerplaat.

Twee rijders onder invloed aangehouden in St Willebrord

ST WILLEBRORD: De politie heeft vannacht omstreeks 01.10 uur op de Poppestraat een 39-jarige Bredase betrapt op het rijden onder invloed. Bovendien bleek de bestuurster niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Ze blies 430 ugl. Ze had naar eigen zeggen drie blikjes bier leeg gedronken en 1 glas vieux. Ze was voor de kick achter het stuur gekropen van de auto en gaan rijden. Op de Kaaistraat werd zondagavond ook een 42-jarige man uit St. Willebrord betrapt op het rijden onder invloed. Hij kwam uit op 405 ugl, terwijl 220 ugl het maximum is. Hij had naar eigen zeggen vijf flesjes bier gedronken.

Politie verricht vijf arrestaties tijdens Dance feest

BREDA: De politie heeft in samenwerking met beveiligers zondagavond toezicht gehouden tijdens een dancefeest op het Chasséveld. Er werden op en rondom het terrein vijf arrestaties verricht.

· Omstreeks 19.40 uur werden op aanwijzing van de Beveiliging een 40-jarige Tilburger en een 38-jarige man uit Hoofddorp bij het festival terrein aangehouden. Het duo had amok gemaakt tegenover de beveiligers toen een van hen zijn gebruikershoeveelheid wiet in een speciale ton moest deponeren. Zij waren het daar niet mee eens, waarna één van de mannen de portier bij zijn nek pakte.
· Omstreeks 20.25 uur werd op de Vlaszak een 25-jarige Bredanaar aangehouden omdat hij zich baldadig gedroeg op het dancefeest. Tijdens het dansen had hij wild om zich heen geslagen, waarna de beveiliging hem naar buiten het terrein had gedirigeerd. Daarna was hij aan verkeersborden gaan rukken en op de weg gaan staan om een stadbus een stopteken te geven. Hij was naar eigen zeggen onder invloed van GHB maar had ook ADHD.
· Een 22-jarige man uit Zundert werd aangehouden omstreeks 20.30 uur omdat hij betrokken was bij een vechtpartij en daarbij een 21-jarige Bredanaar tegen de grond had geslagen. Het slachtoffer werd met een hersenschudding en een afgebroken tand opgenomen in het ziekenhuis.
· Een 29-jarige man uit 's-Gravenhage werd omstreeks 22.20 uur aangehouden op de Wilhelminasingel omdat tegen een politiebus had getrapt.
· Een 15-jarig meisje uit Oudenbosch werd het slachtoffer van zakkenrollers. Haar portemonnee was uit haar tas gestolen.

Politie onderzoekt beroving

BAARLE NASSAU: Een 33-jarige man uit Rijckevorsel is zondagmiddag omstreeks 17.00 uur op de Grens (T.h.v. Schaluinen) beroofd van de dagopbrengst van zijn verkoopactiviteiten in een kraampje.

Het slachtoffer verklaart dat hij in zijn bus reed. Twee negroïde mannen kwamen met hun auto naast hem rijden en trokken zijn aandacht waarna hij stopte omdat hij dacht dat de achterklep van zijn bus niet goed dichtzat. Terwijl hij zich bij de achterkant van zijn bestelauto bevond werd hij door dezelfde mannen op zijn gezicht geslagen. De rovers namen een geldlade met enkele honderden euro's mee. De politie heeft een aangifte opgenomen en stelt een nader onderzoek in.

79-jarige vrouw slachtoffer babbeltruc

ETTEN-LEUR: Zondagmiddag is een 79-jarige bewoonster van een pand aan de Brakkenstraat omstreeks 17.00 uur het slachtoffer geworden van diefstal door middel van een babbeltruc.

Het slachtoffer verklaart dat ze zondagmiddag in de keuken zat. Er reed een auto het erf op. Er kwam een vrouw, een Oost Europees type naar binnen die haar in de keuken de weg vroeg naar een camping. Terwijl de bewoonster dat aan haar uitlegde zag zij dat twee andere vrouwen de woning binnen kwamen die vertelden dat ze naar het toilet moesten. Deze vrouwen hebben kennelijk kans gezien een kistje met twee bakpasjes en enkele documenten te stelen. De pasjes konden gelukkig nog op tijd worden geblokkeerd.

Zondagmiddag werd ook een inbraak gemeld bij een woning aan de Zilvermeeuw. Daar hadden inbrekers een bovenlicht verbroken aan de achterzijde van het pand. Er was onder meer een LCD tv en een DVD speler gestolen.


---

Fietser overlijdt na verkeersongeval

ZUNDERT Bij een verkeersongeval op de Molenstraat raakte zondagavond een 55-jarige fietser uit Zundert ernstig gewond. De man is met spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Breda waar hij rond 20.30 uur overleed.

Het slachtoffer fietste rond 18.45 uur over de Molenstraat in de richting van Rijsbergen. Achter hem in dezelfde richting reed een personenauto die bestuurd werd door een 26-jarige man uit Utrecht. Door onbekende oorzaak week het slachtoffer uit naar links. De automobilist trachtte uit te wijken om een botsing te voorkomen wat echter niet lukte. Ten gevolge van de botsing belandde het slachtoffer op het wegdek. Omstanders schoten te hulp tot de politie arriveerde die de hulpverlening overnam waarna de man overgebracht werd naar het ziekenhuis.

Naast het opnemen van diverse getuigenverklaringen stelden verkeersanalisten van de politie Regio Midden en West Brabant een uitgebreid sporenonderzoek in waardoor de Molenstraat enige tijd deels afgezet werd. (opgesteld door Desirée Brabers)

Auteur: Willem van Hooijdonk