Skatebond Nederland


Persberichten skeeleren


Karlo Timmerman wint in 't Veld


Karlo Timmerman heeft vandaag in 't Veld de vierde etappe gewonnen van de Megapool.nl World on Wheels-competitie. In de massasprint versloeg de 21-jarige Staphorster Gary Hekman (tweede) en de Fransman Kevin Gauclin (derde).


Het was de eerste zege dit seizoen voor de Habovo-ploeg. In de finale werd Timmerman in stelling gebracht door ploeggenoot Roy Boeve, en passant Christijn Groeneveld terugpakkend die had geprobeerd weg te komen.


Timmerman maakte er een lange eindsprint van. Hij trachtte op de smalle, bochtige finishstraat zoveel mogelijk de rechte lijn aan te houden, zodat niemand langszij kon komen. "Ik wist dat ik van kop af moest gaan als ik wilde winnen."
Timmerman kwam vannacht om half twee thuis van een internationale wedstrijd in Pamplona. "Dat voelde ik nog wel in de benen. Ik werkte daar voor Sjoerd Huisman en het ging zo hard, alle afstanden eindigden dicht bij het wereldrecord."


Gary Hekman (Adformatie-Raps) uit Gramsbergen hield de gele leiderstrui stevig om de schouders. Hij is tot nu toe nog geen enkele keer naast het podium geëindigd.
De 19-jarige Fransman Kevin Gauclin, die derde werd, moest het zonder ploeggenoot doen. Hij reed zijn eerste wedstrijd in Nederland, in Domburg, nog bij de beloften, waar hij ook derde werd. "Ik dacht dat je alleen met een ploeg kon meedoen in de hoogste categorie."


Sjoerd Huisman (Nefit) uit het naburige Andijk, ook vannacht thuisgekomen uit Pamplona waar hij een wereldrecord vestigde op de puntenkoers op de piste, eindigde als vierde. Hij raakte in de eindsprint ingesloten. Arjan Smit (DSB) finishte als vijfde. Hij had in de slotfase nog geprobeerd weg te komen met Rob Hadders (Habovo) en Sander de Graaff (Adformatie-Raps).


De race kende tal van ontspanningspogingen. Ingmar Berga (DSB) smeet ouderwets met zijn krachten. Met de Nieuw-Zeelandse oud-wereldkampioen Scott Arlidge pakte hij 22 seconden voorsprong. Daarna probeerde hij nog een keer weg te komen met diens landgenoot en Zepto-ploegmaat Reyon Kay en Sjoerd Huisman. Hij liet zich niet van de wijs brengen toen dit ook mislukte, en probeerde het nog een keer alleen.
Eén van de laatste demarrages was van Roy Boeve en Durk Fabriek, maar onder leiding van Cédric Michaud werden ook zij teruggereden.


Ook andere internationale vedetten kwamen er niet aan te pas. De Fransman Pascal Briand bracht het nog tot de zevende plek. De Zwitser Roger Schneider, ook niet de eerste de beste met World Cup-etappes en het wereldrecord marathon op zijn naam, eindigde roemloos in de achterhoede. "Ik heb van de winter veel in het schaatsen gestoken en sta pas sinds een week of zes weer op de skeelers."


De winst in het ploegenklassement ging naar Gibo-Beka met Willem Hut, Stijn Van Hove, Durk Fabriek en Christian Gert Hoen.


Dames (25 km)

Hilde Goovaerts voegde weer een zege toe aan haar lange erelijst. In de eindsprint was ze te sterk voor Brooke Lochland en Foske Tamar van der Wal.
Hoewel er verschillende ontsnappingspogingen waren, bleef een leidende groep van 17 vrouwen tot het eind bij elkaar. Goovaerts had geprobeerd daaruit met een groepje van vijf weg te rijden, wat niet lukte.
"Gretha Smit rijdt zó hard op kop dat je niet kunt overnemen," aldus de Vlaamse uit de CadoMotus-ploeg. "Ze denkt misschien dat we het niet willen, maar ik was blij dat ik kon volgen."


De Australische Brooke Lochland legde zich toe op het veroveren van de groene trui, waarvoor ze alle tussensprints won. In de eindsprint na 25 km was ze 'the best of the rest'. Oud-Nederlands kampioene Foske Tamar van der Wal (Grijpskerk) wist beslag te leggen op de derde plek. Goovaerts behield de gele leiderstrui.
Achter Jannitta Spigt finishte junior Irene Schouten uit Andijk als vijfde.


Beloften (30 km)

Vincent Riemersma boekte zijn eerste overwinning bij de beloften. De 25-jarige Rotterdammer was in de laatste anderhalve ronde ontsnapt uit het peloton.
Nick Roetman werd tweede in de pelotonsprint, Maurice Vriend derde.
Vincent Riemersma heeft niet de allerscherpste eindsprint. Daarom besloot hij te demarreren. Meer dan honderd meter voorsprong kreeg hij niet, maar het bleek net genoeg om het tot aan de streep vol te houden. "Ik had verwacht dat ze er nog wel overheen zouden komen," aldus Riemersma, die met Onlineskeelershop.nl zijn eigen sponsor is.


Het beviel hem niet dat het peloton op de klinkerstraat steeds stilviel. "Zo zit je voorin, en zo zit je weer op de twintigste plek. Mijn coach John Davis hamert altijd op het kiezen van positie voorin het peloton. Omdat dat met het gehannes op de klinkers niet goed lukte, ben ik weggesprongen."
Riemersma bewees afgelopen woensdag met de vierde plek in de Megapool.nl Holland Inline Cup in Steenwijk al dat hij op koers ligt. "We trainen hard en nu pluk ik er de vruchten van. Heel mooi."


Nummer twee Nick Roetman (Oosthuizen) ging blij over de meet, want hij dacht dat hij gewonnen had. "Ik had niet gezien dat er iemand uit het peloton was ontsnapt." De winnaar van de eerste race in Brakel zat de hele wedstrijd goed voorin en mengde zich in alle premiesprints.
Maurice Vriend (Midwoud), die dit seizoen al twee zeges bij de beloften boekte, was halverwege de wedstrijd ten val gekomen doordat iemand vóór hem viel.


Veteranen (20 km)

Geert Kruims was de snelste veteraan. De nationaal wegkampioen van 2006 uit Een klopte in de eindsprint medevluchter Jan Hubert uit Amsterdam, die tweede werd. Bauke Thijsseling (Sint Nicolaasga) won de sprint om de derde plek van de achtervolgende groep van negen.


Deze negen hadden elkaar te lang aangekeken toen Kruims was gedemarreerd, met Hubert op zijn hielen. Daardoor liep het verschil snel op naar 20 seconden. Kruims' ploegmaats Albert Bakker (5e) en Meint Beukema (8e) kwamen sowieso niet in actie om de koplopers terug te halen, en sprinter Bauke Thijsseling weigerde 'alle gaten dicht te rijden'.
Ook pogingen van Henk Lankhof (4e), Carlo van der Zwan (6e) en Rob Jager (11e) om het gat te dichten liepen op niets uit.


Kruims had zijn zinnen gezet op de race in 't Veld; op ditzelfde parcours met de klinkerstrook werd hij twee jaar geleden Nederlands kampioen. Na zijn aanval vertrouwde hij erop de sprint van Hubert te kunnen winnen.


Uitslagen:

http://www.skatepodium.com/Klassement/Megapoolnl_World_on_Wheels/Uitslagen


Noot voor de pers:

Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:


Karin Verhoef, tel. 0348-415759 of 06-28781467, e-mail karinverhoef@hetnet.nl
Harmina de Jong, Podium Organisatie, tel. 0513-630273, e-mail info@podiumorganisatie.com


Podium Organisatie

www.podiumorganisatie.com