Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Komende weken acties en workshops tijdens de VN-top over biodiversiteit in Bonn

Amsterdam 12 mei 2008 - Vanaf vandaag tot en met 30 mei vinden in het Duitse Bonn 'The 4th Meeting of parties to the Cartagena Protocol on Biosafety (MOP 4)' and 'The 9th Conference of the Parties (COP 9) to the Convention on Biological Diversity (CBD)' plaats. De MOP (12-16 mei) gaat vooral over (de verspreiding van) gentechnologie en de COP (19-30 mei) gaat over ongeveer al het andere dat te maken heeft met biologische diversiteit.

Sinds de G8-top vorig jaar staat landbouw in Duitsland op de links radicale agenda. Het toen opgezette netwerk is nu ook in Bonn actief. Naast vele organisaties en activisten van over de gehele wereld zal ook een groep uit Nederland in Bonn aanwezig vanwege hun onvrede over de verdrijving van kleine boeren, ontbossing, stijgend pesticidegebruik, de introductie van gentechnologie en de groeiende macht van het bedrijfsleven over de voedselketen.

De geplande activiteiten zijn op te splitsen in:

1) Kritisch volgen van het proces tijden de top. Het kan bijvoorbeeld belangrijk zijn de kleine delegaties uit het zuiden bij te staan in hun gevecht met de grote afvaardigingen van de westerse landen en het bedrijfsleven.


2) Acties om de bevolking van Bonn bij de conferentie te betrekken en maatschappelijk debat op gang te brengen. Op vele punten hebben we weinig vertrouwen in het politieke gepraat. Op straat betrekken we de bevolking bij de thema's van de COP en MOP en wijzen op de mogelijkheid om zelf te kiezen voor sociale en milieuvriendelijkere alternatieven.
De groep uit Nederland en België is vooral betrokken bij de organisatie van de actiedag rond agrobrandstoffen op zondag 18 mei.


3) Workshops en side events. De verzameling directe betrokkenen en activisten vanuit Duitsland en de rest van de wereld zorgt voor een goede gelegenheid informatie en strategiën uit te wisselen. Dit gebeurt onder andere tijdens het NGO-congres Planet Diversity.

Onderaan dit persbericht is een selectie van de geplande activiteiten meegestuurd.

De website http://biotech.indymedia.org wordt gebruikt voor aankondigingen, updates over het politieke proces en verslagen van acties.



Ingezonden persbericht