Persmededeling Inspectie voor de Gezondheidszorg

In de uitzending van het televisie programma dat op zondag 11 mei bij de VARA werd uitgezonden wordt getwijfeld aan de manier waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) toezicht houdt op verpleeghuizen. In de uitzending wordt de suggestie gewekt dat de IGZ al haar bezoeken van te voren aankondigt, waardoor verpleeghuis alles doen om zich zo goed mogelijk te presenteren. Maar dit klopt niet, de inspectie bezoekt met enige regelmaat onverwacht instellingen. Zo bracht de inspectie dit jaar 90 keer een onaangekondigd bezoek aan verpleeghuizen en instellingen in de gehandicaptenzorg. Het maakt deel uit van een maandendurende campagne met betrekking tot vrijheidsbeperkende maatregelen. Vorig jaar werden 6 verpleeghuizen na verschillende onaangekondigde bezoeken onder verscherpt toezicht gesteld.

Ook het verpleeghuis in Purmerend waar de televisierubriek over bericht werd onverwacht bezocht. Dat gebeurde recentelijk nog op 4 mei. Er werden geen situaties aangetroffen zoals getoond in het televisieprogramma van afgelopen zondagavond.

Niet alleen de gehandicaptenzorg en verpleeghuiszorg worden onverwacht bezocht. Momenteel loopt een groot onderzoek naar het preoperatief proces in ziekenhuizen. Ook hier wordt gebruik gemaakt van onverwachte bezoeken.

De IGZ maakt zich nog zorgen over 9 verpleeghuizen en niet over 50 of meer zoals na de uitzending van zondagavond gemeld werd. In 2005/2006 werden 640 verpleeghuizen en verzorgingshuizen met een verpleeghuisunit bezocht. Van de 640 werden vorig jaar nog eens de 149 slechts scorende instellingen bezocht. De resultaten worden beschreven in het IGZ rapport 'Op de goede weg.' Dit rapport werd op 8 mei gepubliceerd. Het onderzoek is niet representatief voor de hele verpleeghuissector en geeft daarom geen beeld van de hele sector.
Het risico op onverantwoorde is in de 149 meest risicovolle instellingen gedaald: 78% van de getoetste onderwerpen voldeed bij het vervolgbezoek aan de norm, tegen 45% bij het eerste bezoek in 2005/2006. Met name over hulp bij eten en drinken en toezicht op huiskamers maakt de IGZ zich nog zorgen.

De IGZ hecht er waarde aan te benadrukken dat ernstige incidenten zoals getoond in de uitzending van 8 mei altijd kunnen voorkomen. Op basis van het laatste onderzoek bestaat bij de IGZ niet het beeld dat er sprake is van een structureel onaanvaardbare zorg.