Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 9 mei 2008

En verder geen leed

Ooggetuigenlezing van Sonja Kiek-Cohen en Liliane Pelzman

Op maandag 12 mei aanstaande vertelt kampoverlevende Sonja Kiek-Cohen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork haar verhaal over vervolging en gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar dochter Liliane Pelzman vertelt hoe de oorlog haar leven bepaalde en over hoe zij daar een bijzondere wending aan heeft weten te geven.

Sonja Cohen (1922) werd in het voorjaar van 1943 met haar echtgenoot Hermann opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht. In het kamp moest ze afscheid nemen van haar ouders die naar het vernietigingskamp Sobibor werden gedeporteerd. Sonja zelf werd op 25 februari 1944 met haar man naar Theresienstadt overgebracht en uiteindelijk doorgestuurd naar het vernietigingskamp Auschwitz. Na de oorlog bleek dat ze alles verloren had, wat haar dierbaar was. Desondanks vormen vergeving en vrede de essentie van wat haar overleving en verhaal vertegenwoordigen.

Lianne Pelzman (1953) wilde op jonge leeftijd, hoewel ze op de hoogte was van moeders verleden, nooit de details horen. Jarenlang werkte ze in Amerika als succesvol journalist. Haar houding veranderde naar mate ze ouder werd. Intensieve gesprekken over de oorlog resulteerden erin dat in april 2006 het indrukwekkende oorlogsverslag En verder geen leed kon verschijnen. Hierin wordt Sonjas relaas zorgvuldig geplaatst in de historische context van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sonja Kiek-Cohen en Liliane Pelzman zijn op maandag 12 mei om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om het verhaal van de doorwerking van een oorlog op toekomstige generaties te vertellen. De toegang tot de lezing is inbegrepen bij de entree tot het museum.

Noot voor de redactie/