Landelijke Dag van het Kasteel op 12 mei 2008

Publicatietijd: 21/02/2008 09:58

Op 12 mei 2008, Tweede Pinksterdag, zal de eerste Landelijke Dag van het Kasteel gehouden worden. Op ruim 60 terreinen van kastelen en buitenplaatsen zal er op deze dag van alles te beleven zijn. Dit varieert van een Florisdag bij Kasteel Radboud te Medemblik, Noord-Holland tot een Riddertoernooi bij Kasteel Hoensbroek in Limburg, van Living History bij Kasteel Westhove te Domburg in Zeeland tot weer een andere uitbeelding van de geschiedenis bij Dekemastate te Jelsum in Groningen.

De Landelijke Dag van het Kasteel komt voort uit de reeds 17 jaar succesvolle Brabantse Kastelendag, waarbij op Tweede Pinksterdag in Noord-Brabant steeds 20 tot 25 kastelen en kasteeltuinen voor het grote publiek toegankelijk waren. Ook dit jaar zal in die provincie weer met veel enthousiasme gewerkt worden om de ruïnes, kastelen, landhuizen en kasteeltuinen te tonen.

Bezoekers kunnen rondleidingen verwachten, wandelroutes, Living History, speciale exposities, muziek, kinderactiviteiten, demonstraties van zwaardvechten, valkeniers en nog veel meer ander vermaak met een educatief tintje. En natuurlijk zal ook op vele locaties een kijkje binnen de poorten genomen kunnen worden. Belangstellenden worden verzocht op de website www.kastelen.nl te kijken naar het exacte programma, de openingstijden en de entreeprijzen van alle deelnemers.

Deze Dag van het Kasteel wordt georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting. Met dit laagdrempelig evenement wil zij extra aandacht genereren voor de kastelen en buitenplaatsen. Het blijkt nog steeds nodig te zijn ons culturele erfgoed in de schijnwerpers te zetten, want onbekend maakt onbemind. Bovendien wordt het natuurlijk een gezellig dagje uit voor jong en oud.

Momenteel is de organisatie van de Dag van het Kasteel opgestart en binnenkort zal er een lijst van deelnemers en alle andere relevante gegevens te vinden zijn op de website van de Nederlandse Kastelenstichting, www.kastelen.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Links: http://www.kastelen.nl