Amsterdam RAI
Persinformatie

Hedendaags kunstpodium van woensdag 7 t/m maandag 12 mei 2008 in Amsterdam RAI

ART AMSTERDAM TOONT 'STATE OF THE ART' VAN HEDENDAAGSE KUNST

Art Amsterdam toont de 'state of the art' van de internationale, hedendaagse kunstwereld. Verzamelaars en liefhebbers van hedendaagse kunst treffen 125 galerieën die schilderijen, fotografie, beelden, video's en installaties tonen van zo'n 750 kunstenaars. De complete top van de Nederlandse galeriewereld is aanwezig. Daarnaast komt een kwart van de 125 galerieën uit het buitenland, afkomstig uit België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Korea. Opvallend op de beurs is 'Het Collectiegebouw' van Museum Boijmans Van Beuningen, een nieuw depot voor het bewaren en tonen van kunst van o.a. privé-verzamelaars. Verder worden zo'n 50 internationale kunstverzamelaars uitgenodigd voor een speciaal VIP-bezoek aan Art Amsterdam, en mogen 60 aankomende kunstverzamelaars deelnemen aan 'Young and Collecting', een dag waarbij jongeren tussen 17 en 22 jaar worden begeleid in het kopen van kunst. 'De do's and don'ts van kunst verzamelen' staat centraal in een talkshow die Kunstbeeld organiseert. Actueel is de expositie 'Landmijnen' van Maisenbacher Art Gallery uit Berlijn. De meest veelbelovende jonge kunstenaar op de beurs ontvangt de prestigieuze Thieme Art Award; het werk van de vijf genomineerde jonge talenten is te zien op de beurs. Verder zijn er 18 solopresentaties, waaronder een grote solo van Klaas Gubbels, en dagelijks drie gratis rondleidingen. Alle bezoekers van Art Amsterdam ontvangen een passé partout waarmee ze gratis toegang hebben tot 18 hedendaagse kunstinstituten van het stedelijke parallelprogramma Tijdelijk Museum Amsterdam.
Kunstliefhebbers, kijkers en kopers zijn van woensdagavond 7 tot en met maandag 12 mei van harte welkom in Hal 8 (Parkhal) van Amsterdam RAI.

'Het Collectiegebouw' centraal op Art Amsterdam
Museum Boijmans Van Beuningen presenteert op Art Amsterdam voor het eerst zijn plannen voor het nieuwe Collectiegebouw: een depot met publieke én private functies, voor het bewaren en tonen van kunst van o.a. privé-verzamelaars. In samenwerking met architectenbureau MVRDV bouwt het museum op de beurs een metershoge maquette met miniaturen kunstcollecties van particulieren en het museum en het beeldenterras. Deze presentatie wordt mede mogelijk gemaakt door Accenture.

Jonge kunstverzamelaars in 'Young and Collecting'
Voor deelnemende galerieën is het belangrijk om kunstverzamelaars te ontmoeten. Art Amsterdam biedt in samenwerking met de gemeente Amsterdam zo'n 50 buitenlandse, gerenommeerde verzamelaars een VIP-bezoek aan Art Amsterdam aan. Verder is er een programma op en rondom de beurs speciaal voor internationale curatoren.
Ook jonge, beginnende kunstverzamelaars staan dit jaar extra in de schijnwerpers: zij worden uitgenodigd voor 'Young and Collecting' op vrijdag 9 mei. Zestig jongeren tussen 17 en 22 jaar worden bij het kopen van een kunstwerk voor de NOG-collectie van het SNS Reaalfonds deskundig begeleid door gerenommeerde kunstverzamelaars aan wie ze advies kunnen vragen over het fenomeen kunst verzamelen. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door SNS Reaal Fonds en het Stedelijk Museum.

Tijdelijk Museum Amsterdam: parallelprogramma in de stad
Tijdelijk Museum Amsterdam is het stedelijke parallelprogramma dat tijdens Art Amsterdam in 18 hedendaagse kunstinstituten in de stad plaatsvindt. Alle bezoekers van Art Amsterdam ontvangen een passe-partout waarmee ze in de week van de beurs gratis toegang hebben tot 18 vooraanstaande hedendaagse kunstinstituten, waaronder het Stedelijk Museum CS, Foam_Fotografiemuseum, De Ateliers en Huis Marseille. Elk instituut organiseert tijdens Art Amsterdam een omringend programma of komt met een tijdelijke tentoonstelling of installatie, kijk voor het volledige programma op www.tijdelijkmuseumamsterdam.nl.

18 solo's
Elk jaar wordt gestreefd naar solopresentaties, omdat ze een goed beeld van het werk van één kunstenaar geven en rustpunten zijn op de beursvloer. Er zijn dit jaar 18 solopresentaties, waaronder actueel werk van Ronald Ophuis bij Upstream Gallery en Yvonne Droge van Wendel bij Lumen Travo. Een opvallende, grote solo met beelden en schilderijen van Klaas Gubbels is van Galerie Willy Schoots, Livingstone Gallery en Steendrukkerij Amsterdam. Deze solotentoonstelling wordt ingericht door Wim Crouwel, voormalig directeur van Museum Boijmans Van Beuningen en tevens vriend van de kunstenaar. Zij presenteren een nieuw boek, De Voortgang, geschreven door auteur en regisseur Cherry Duyns, met een voorwoord van museumdirecteur Tom Mercuur.

Prijs voor veelbelovend, jong talent
De meest veelbelovende jonge kunstenaar tot 35 jaar ontvangt de Thieme Art Award. Deze prestigieuze prijs, voor de zesde keer beschikbaar gesteld door de Thieme Grafimedia Groep, bestaat uit het produceren van een full colour catalogus en een presentatie van het werk op Art Amsterdam.
Werk van de vijf genomineerde jonge talenten is te zien op een speciale presentatie op de beursvloer. De winnaar wordt tijdens de opening op 7 mei bekendgemaakt door juryvoorzitter Sjarel Ex. De winnaar van vorig jaar, de Armeense kunstenaar Karen Sargsyan van Galerie Juliette Jongma, presenteert zijn werk dit jaar in een solostand

'Landmijnen' in de schijnwerpers
Landmijnen die elke 20 minuten ergens ter wereld ontploffen en de slachtoffers ervan, met name kinderen, staan centraal in de speciale expositie 'Landmijnen' van Maisenbacher Art Galery uit Berlijn. Vier kunstenaars tonen in schilderijen, foto's en installaties hun perspectief op dit actuele thema, te weten beeldend kunstenaar Ottmar Hörl, fotograaf Sven Hoffmann, schilder Sebastiaan Spit en fotokunstenaar Christoph Friedrich.

Dagelijks gratis rondleidingen
Om een goed beeld te krijgen van het gevarieerde aanbod op Art Amsterdam is een rondleiding uitermate geschikt. De Mondriaan Stichting biedt in haar Kunstkoop-stand rondleidingen over de beurs aan. Iedere bezoeker kan zich dagelijks om 12, 14 en 16 uur aanmelden voor zo'n gratis rondleiding van een deskundige, die in ongeveer een uur uiteenlopende hoogtepunten van de beurs belicht.

www.artamsterdam.nl
Alle actuele informatie is te vinden op www.artamsterdam.nl. Art Amsterdam 2008 is van woensdag 7 tot en met maandag 12 mei in de Parkhal van Amsterdam RAI.
Op woensdagmiddag 7 mei is er vanaf 15 uur een preview voor speciale genodigden.
De beurs is op woensdagavond 7 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 8 tot en met maandag 12 mei van 11 tot 19 uur.
De toegangsprijs bedraagt E 18,- per persoon, houders van CJP/Pas 65 en studenten betalen
E 10,-. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang. De toegangsprijs vanaf
17 uur is E 10,-, behalve op woensdag 7 mei.

Amsterdam, 21 april 2008

Noot voor de redactie /