Ingezonden persbericht


Persbericht 0814
Vijftiende Biesbosch Lentefeest op tweede pinksterdag

Dordrecht, 29 april 2008

Voor de vijftiende keer organiseert Biesboschcentrum Dordrecht op tweede pinksterdag, 12 mei a.s., het Biesbosch Lentefeest. In de Hollandse Biesbosch zijn die dag tal van activiteiten om de Biesbosch beter te leren kennen. Omdat het Natuur- en Recreatieschap De Hollandse Biesbosch dit jaar veertig jaar bestaat en het Biesboschcentrum vijf jaar, is er dit jaar nog meer te doen dan andere jaren.

Ambachtenmarkt. De traditionele natuur- en ambachtenmarkt is dit jaar over 2 locaties verdeeld: op het veld achter het Biesboschcentrum zijn demonstraties van allerlei oude ambachten die op de een of andere manier met de Biesbosch te maken hebben, zoals touwslaan en manden vlechten. Regelmatig treedt een shantykoor op.

Natuurmarkt. Op het terrein bij de Sterrenwacht is een natuurmarkt met kramen van organisaties die zich met natuur op het Eiland van Dordrecht bezighouden. Op dit terrein staat ook een tent waarin lezingen worden gegeven over nieuwe natuur in de Biesbosch.

Wandelroute. Door het recreatiegebied is een 'beverspoor' uitgezet met een wedstrijd-element. Onderweg is van alles te beleven: van lammetjes aaien tot knutselworkshops en van jeugdtheater-voorstellingen tot adventure games en een roofvogeldemonstratie.

Kinderactiviteiten. De hele dag zijn verspreid in het gebied diverse doe-mee activiteiten voor kinderen, o.a. libellen vangen in een klamboe, mattenkloppers maken van wilgentenen en schminken. Rondom de zwemvijver in het recreatiegebied kunnen kinderen vanaf 10 jaar meedoen met adventure games als boogschieten en een vlottentocht. Bij de Sterrenwacht kun je een step huren om een rondje door het gebied te steppen.

De Biesbosch in. Tussen 10 en 17 uur zijn er rondvaarten door de Biesbosch tegen een speciaal Lentefeest-tarief. Wie wil kan zich laten afzetten bij de Stenen Keet om terug te wandelen. De Stenen Keet is een griendwerkers-onderkomen uit de vorige eeuw. Hier verbleven de griendwerkers die 's winters in de Biesbosch wilgen hakten. Het vuur brandt er en vrijwilligers vertellen over het zware werk in de grienden. Met een gehuurde kano of fluisterboot kun je zelf het water op. Of je kunt met de zonnepont naar de overkant van het Moldiep voor een prachtige wandeling door een wilgenvloedbos. Ook dan kom je langs de Stenen Keet.

Vervoer. Vanwege de verwachte drukte wordt iedereen aangeraden met het openbaar vervoer of met de fiets te komen. Vanaf station Dordrecht rijdt de historische Biesbus van Arriva (lijn 801). Vanaf het parkeerterrein van DuPont aan de Baanhoekweg rijden doorlopend pendelbusjes heen en weer. Bezoekers kunnen in- en uitstappen waar ze willen.

Het Biesbosch Lentefeest wordt gevierd op maandag 12 mei (tweede pinksterdag) van 10 - 17 uur. Het feest is gratis toegankelijk. Voor alle activiteiten op het Biesbosch Lentefeest kan alleen ter plekke worden gereserveerd op de dag zelf. Biesboschcentrum Dordrecht is te vinden in het recreatiegebied De Hollandse Biesbosch, Baanhoekweg 53, Dordrecht, tel. 078 630 53 53, info@biesbosch.org.