Politie Midden- en West Brabant

Evacuatie na grote brand verzorgingstehuis

ZEVENBERGEN, 12 mei 2008

Evacuatie na grote brand verzorgingstehuis

ZEVENBERGEN: 190 bewoners van het verpleegtehuis Sancta Maria zijn zondagavond geëvacueerd nadat er brand was ontstaan in het gebouw.

Rond 17.45 kreeg de politie de melding van brand in het verpleegtehuis. De brandweer was snel ter plaatse maar kon de brand moeilijk bestrijden. Daarom is direct besloten om de bewoners te evacueren. Aangezien de brand doorsloeg naar de linnenruimte ontstond ook rookontwikkeling in de andere gebouwen waarna werd besloten om alle 166 bewoners te evacueren. Zij zijn opgevangen in een tegenovergelegen sporthal. De evacuatie verliep rustig en zonder problemen.

De brandweer heeft de brand met verschillende blusvoertuigen uit naburige gemeenten onder controle weten te krijgen. Om 20.15 gaf de brandweer het sein brand meester. Na metingen werd duidelijk dat het niet mogelijk was om de bewoners vanavond terug te laten keren naar het tehuis. Vanaf dat moment werd door het verpleegtehuis in samenwerking met de GHOR gestart met het zoeken naar opvang voor de 166 bewoners. Aangezien er binnen de cliënten verschillende gradaties nodig zijn in opvang wordt ook daar rekening mee gehouden. De bewoners kunnen pas weer terug naar hun woning als de Milieu Ongevallen Dienst metingen heeft verricht. Die verwacht dat maandag in de loop van de dag te kunnen gaan doen. Ook de technische recherche van de politie Midden en West Brabant zal maandag een sporenonderzoek verrichten om te kijken hoe de brand heeft kunnen ontstaan.

Rond middernacht zijn de eerste cliënten overgebracht naar hun tijdelijk opvangadres. Het is nog niet bekend hoelang het duurt voordat alle cliënten een nieuwe plek hebben gevonden. Het telefoonnummer van de gemeente Moerdijk is de hele avond bereikbaar geweest voor vragen van familieleden. De lijn zal nog open blijven tot de laatste bewoner de sporthal heeft verlaten.

Auteur: Nicolette Bovenhorst