NIBUD Persbericht

Prinses Máxima geeft gastles over geld

Nibud-Geldkoffer leert scholieren met geld omgaan

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima geeft op dinsdag 13 mei 2008 een gastles over Omgaan met geld aan leerlingen van basisschool De Rietkraag in Nieuwkoop. Lessen over geld zijn volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting bittere noodzaak, maar hebben nog geen vaste plek in het lesprogramma van het basisonderwijs in Nederland. Daarom heeft het Nibud, in de strijd tegen het groeiend aantal jongeren dat geldproblemen samen met Podium, Bureau voor educatieve communicatie De Geldkoffer ontwikkeld. Dit is een compleet lespakket over Omgaan geld bestemd voor het basisonderwijs, waarmee leerlingen onder andere leren dat verstandig omgaan met geld betekent dat je keuzes moet maken. Het Nibud kwam in 2005 voor het eerst met lesmateriaal voor het basisonderwijs. Wegens groot succes is dit materiaal geactualiseerd, in een nieuw jasje gestoken en aangevuld met nieuwe modules. Prinses Máxima gaat als eerste met de nieuwe Geldkoffer aan de slag.

Goedgevulde Geldkoffer
De Geldkoffer is bedoeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Het is een lespakket dat bestaat uit zeven verschillende modules. Aan de hand van creatieve opdrachten en spelletjes wordt onder andere uitgelegd hoe men vroeger betaalde, hoe elektronisch betalen in zijn werk gaat en hoe je een vals biljet herkent. Geld speelt een belangrijke rol in het leven van kinderen. De meeste kinderen krijgen vanaf hun zevende zakgeld. Onderzoek laat zien dat mensen die in hun jeugd hebben leren omgaan met geld, dat ook later goed blijken te kunnen. Uit recent Nibud-onderzoek blijkt dat ouders en jongeren vinden dat jongeren onvoldoende op school leren hoe zij met geld moeten omgaan. Tevens vinden zij dat lessen over geld verplicht zouden moeten zijn op school.

Lessen over geld bittere noodzaak
Uit het Nibud Scholierenonderzoek 2006/2007 blijkt dat de helft van de scholieren wel eens geld leent. Vooral meisjes lenen makkelijk en zij hebben ook meer moeite om hun inkomsten en uitgaven in balans te houden. Daarnaast blijkt uit het Scholierenonderzoek dat jongeren het lastig vinden om prijsbewust te zijn en de verleidingen van de commercie te weerstaan. Ook vinden ze het moeilijk om goed met hun geld uit te komen. Twintig procent van de scholieren geeft al zijn geld direct uit als het binnenkomt. Ook recente cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) laten zien dat het aantal jongeren met schulden stijgt. Bovendien blijkt de hoogte van het schuldbedrag te stijgen. Uit een recente steekproef is gebleken dat jongeren tussen 18 en 25 jaar een schuld hebben van gemiddeld 9000 euro als ze hulp zoeken bij een schuldhulpverlener.

Nibud & financiële educatie
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting helpt al bijna 30 jaar consumenten bij het nemen van beslissingen die van invloed zijn op hun portemonnee. Veel keuzes in een mensenleven hebben financiële gevolgen. De afgelopen jaren zijn de financiën ingewikkelder geworden en hebben burgers meer eigen verantwoordelijkheid gekregen. Goede voorlichting hierover is daarom steeds belangrijker. Het Nibud is van mening dat het leren omgaan met (financiële) risicos, budgetteren en het leren maken van (financiële) keuzes, een vaste plek moet krijgen in het reguliere onderwijsaanbod. Zo ver is het nog niet. Als tussenfase heeft het Nibud een scala aan lesmaterialen ontwikkeld voor het onderwijs. Het Nibud heeft de financiële educatie vastgelegd in gefaseerde leerdoelen voor elke levensfase. Deze leerdoelen zijn mede voorgekomen uit de nauwe relaties die het Nibud van oudsher heeft met pedagogische, educatieve en financiële voorlichtingsexperts uit binnen- en buitenland

Geldkoffer breed gedragen
Aan De Geldkoffer hebben de volgende organisaties een inhoudelijke bijdrage geleverd: Currence, De Nederlandsche Bank, Delta Lloyd Groep Foundation, Geldmuseum, Verbond van Verzekeraars, Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen. Bureau Krediet Registratie, ELQ Hypotheken, Interbank, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, Lindorff en Centiq hebben het initiatief financieel gesteund. Het Nibud is verheugd dat zoveel organisaties ervan doordrongen zijn dat een kind pas goed kan functioneren in onze maatschappij als het ook heeft geleerd hoe het verstandig met zijn geld kan omgaan.