Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 24 april 2008

Gemeente & Woonwaard houden inloop plannen Paardenmarkt Alkmaar

Alkmaarders hebben op dinsdag 13 mei tussen 16.00 en 20.00 uur de gelegenheid om in de openbare bibliotheek aan het Canadaplein de voorlopige ontwerpen te bekijken voor de nieuwe inrichting van de Paardenmarkt en de nieuwe woonblokken die komen tussen de Paternosterstraat en de voormalige kaasfabriek Eyssen. Iedereen kan zijn of haar mening geven over de ontwerpen. De gemeente organiseert deze inloop samen met Woningstichting Woonwaard.

De gemeente en Woningstichting Woonwaard willen de omgeving van de Paardenmarkt flink verbeteren. Het plan kent een lange voorgeschiedenis. De Alkmaarse bevolking werd erbij betrokken. In september 2005 kon men de architect kiezen die het ontwerp voor het nieuwe gebouw mag maken. De keuze is toen gevallen op bureau Van den Oever, Zaaijer & Partners. Hun visie viel erg in de smaak. Het huidige hoekpand aan de Paternosterstraat met de Rabobank en de verouderde brandweerkazerne moeten wijken voor twee appartementencomplexen. Op de begane grond komen de commerciële ruimten. De woningen, circa 40 koop- en 30 huurwoningen, komen daarboven. Het parkeren wordt in het hoekpand opgelost.

De architectuur past goed bij het karakter van de historische binnenstad. Het voormalige pand van smeerkaasfabriek Eyssen wordt verbouwd. Woonwaard gaat de woningen zo spoedig mogelijk bouwen, waaronder ruim twintig betaalbare tweekamerwoningen.

Aansluitend zorgt de gemeente voor de herinrichting van het plein. In het voorlopig ontwerp van de nieuwe Paardenmarkt zijn de voornemens uitgewerkt om het plein op termijn parkeervrij te maken. Het plein moet in de toekomst ruimte bieden voor bijvoorbeeld kermisattracties en de marktkraampjes op zaterdag.

De Sint Sebastiaanstraat wordt doorgetrokken naar de Kanaalkade en de Paternosterstaat wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. Uiteraard blijft de ingang van de Vestgarage bereikbaar.

Het hele project is naar verwachting eind 2010 klaar.