Rijksuniversiteit Groningen

Het informatie-heelal

Datum: 13 mei 2008

Oratie: prof.dr. E.A. Valentijn, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5

Titel: Het informatie-heelal

Leeropdracht: Astronomische informatietechnologie, vanwege de Stichting Leonardo da Vinci

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

In zijn rede duid Valentijn het verband tussen het informatie-heelal zoals we dat met behulp van ICT in onze computers construeren en de informatie eigenschappen van ons universum.

It from bit of bit from it?

Volgend jaar starten diverse grote astronomische waarneem/zoek programma's (Surveys) die 100den Terabytes aan data opleveren. Op Paranal (ESO-Chili) zullen de optische VLT-Survey-Teleskoop met de OmegaCAM groothoekcameraen de infrarode VISTA-teleskoop in bedrijf worden gesteld. Deze programmas gaan dedonkere materie in ons heelal in kaart brengen en bestuderen de evolutie van sterrenstelsels aan de hand van superclusters. De eerste sterrestelsels zullen in een ultradiepe meeting in het infrarood worden gedetecteerd. Lofar gaat zelfs het moment bepalen waarop het licht aan ging in het heelal.

De gegevens van 100den miljoenen sterrestelsels gaan onze computer netwerken bevolken.Nieuwe abstracties en benaderingen van de rol van informatie in research zijn noodzakelijk om zinvol met erg grote databestanden te blijven omgaan.Zulke ICT ge-orienteerde benaderingen zijn ook zinvol voor ander disciplines die met de aankomende vloed van digitale data wetenschappelijk onderzoek willen doen.