Vrije Universiteit Amsterdam

13 mei: VAR jaarvergadering

Internetdiscussie voor en door verpleegkundigen

8 mei 2008

Op 13 mei, één dag na de Dag van de Verpleging, vindt de jaarvergadering van de verpleegkundige adviesraad (VAR) plaats. Voorzitter Hilda Ket en vice-voorzitter Jettie Vreugdenhil zouden de resultaten over het afgelopen jaar het liefst op een presenteerblaadje aanbieden. Maar zo simpel is dat niet.

foto Digidaan In drie jaar tijd heeft de VAR zich ontwikkeld tot een goed werkend, kritisch adviesorgaan met een uitgebreid netwerk, vinden Hilda Ket en Jettie Vreugdenhil. Achter de schermen wordt hard gewerkt, maar de VAR is géén uitvoerend orgaan. Een overzichtelijk presenteerblaadje met alle behaalde resultaten zit er dus niet in. Ket: "We gooien op strategisch niveau steentjes in de vijver en na verloop van tijd borrelen nieuwe ontwikkelingen en concrete maatregelen naar boven. Het afgelopen jaar hebben we ons bijvoorbeeld verdiept in het verpleegkundig dossier en hebben we de taakuitbreiding van verpleegkundigen onder de loep genomen." "Voeding, reputatiemanagement en het elektronisch patiëntendossier zijn onderwerpen die al langer spelen. We werken eraan, maar het is (nog) niet tastbaar", beaamt Vreugdenhil.

Aan het roer
"Ook onze externe contacten met de Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en VAR'en van ziekenhuizen in de regio zijn het afgelopen jaar toegenomen. We doen het met liefde, maar het kost allemaal wél veel tijd. De combinatie van VAR en ons reguliere werk is bijna onmogelijk", concludeert Ket. "We komen niet toe aan wat we écht willen: het vroegtijdig anticiperen op actuele verpleegkundige ontwikkelingen. We zouden onze adviserende functie graag versterken. Onze missie is niet voor niets: Verpleegkundige aan het roer! We wachten op de aanstelling van een ambtelijk secretaris die ons kan ondersteunen in het voorbereidend werk. Dan kunnen we de VAR meer zichtbaar maken voor de verpleegkundige achterban, door bijvoorbeeld in VUmc een symposium te organiseren over rituelen in de zorg."

Kwaliteitsregister
De spreekwoordelijke verpleegkundige daadkracht botst wel eens met de trage besluitvorming binnen de organisatie. Zo baart de nasleep van ZILVER de VAR grote zorgen. Na langdurig ziekenhuisbreed overleg is de normering voor een zorgeenheid weliswaar vastgesteld, maar de uitvoering is niet geregeld. Door de krapte op de arbeidsmarkt is dit inmiddels een wassen neus. Het kwaliteitsregister is een actueler heet hangijzer. Volgens Vreugdenhil bestaat er onder verpleegkundigen veel onduidelijkheid over het hoe en waarom. "Op 1 januari 2009 wordt de herregistratie ingevoerd, maar VUmc heeft nog geen beleidskeuzes gemaakt. Omdat de tijd begint te dringen hebben we het daarom met stip op de agenda van de jaarvergadering gezet."

Internetdiscussie
Om verpleegkundigen een stem te geven is de VAR gestart met een internetdiscussie op de forum- en peilingensite www.varvumc.nl. Vreugdenhil: "Verpleegkundigen kunnen inloggen en discussiëren over actuele onderwerpen, bijvoorbeeld over het verpleegkundig dossier. Het is laagdrempelig en interactief. Je kunt vanaf je werkplek meepraten over wat goed gaat of wat verbeterd kan worden. De uitkomsten nemen we mee in onze adviezen aan de raad van bestuur en de zorgmanagers." Verpleegkundigen die mee willen discussiëren kunnen een inlogcode aanvragen via VAR.info@VUmc.nl.

Wisseling van de wacht
De VAR neemt afscheid van Ans Kupper-Steenstra en verwelkomt Cecile Stouthart en Ann van Putten als nieuwe leden van het algemeen bestuur. Ter versterking zoekt de VAR nog enthousiaste afgevaardigden uit divisie III.

Programma
Locatie: Amstelzaal
14.30 opening door Joop Vos, dagvoorzitter
14.40 Hilda Ket , jaarverslag
14.55 Voorstellen nieuwe leden
15.00 Kwaliteitsregister, 2 sprekers en discussie 15.50 Uitreiking Verpleegkunde prijs
16.20 Afsluiting met borrel

Ursula Wopereis
foto: Digidaan
bron: Verpleegkundekatern