Vrije Universiteit Amsterdam

Wie wint de Vrouwen VU Hulp Verpleegkundeprijs 2008?

8 mei 2008

Ook dit jaar heeft de jury na rijp beraad een keuze kunnen maken uit de zes inzendingen voor de Vrouwen VU Hulp Verpleegkundeprijs 2008. De winnaar krijgt voor de zorgeenheid een geldbedrag van 2.500 euro en 0,1 extra fte om te besteden aan het project. Tijdens de jaarvergadering van de verpleegkundige adviesraad op 13 mei wordt bekend gemaakt wie de winnaar is en zal mevrouw Koetsier, voormalig voorzitter van Vrouwen VU Hulp, de prijs uitreiken.

foto Mark van den Brink Preventieve mondzorg, een zorg! Lisette Saveur, oncologieverpleegkundige op zorgeenheid 3C (foto) en Ellis van der Heijden, mondhygiëniste, willen een mondverzorgingstoolkit ontwikkelen voor patiënten die behandeld worden met conventionele chemotherapie waardoor de kans op orale mucositis (ontsteking van de slijmvliezen) met 50% verminderd. Het gehele project zal bestaan uit het ontwikkelen en implementeren van een protocol mondzorg bij chemotherapiepatiënten en een patiëntenfolder. Het introduceren van een preventieve screening van deze patiëntengroep door mondhygiëniste en/of gespecialiseerd verpleegkundige en het samenstellen van de toolkit voor patiënten. Daarnaast willen ze, door het geven van klinische lessen en het toetsen van de bekwaamheid van verpleegkundigen, het deskundigheidsniveau van verpleegkundigen op dit gebied verbeteren.

foto Digidaan Digitale introductie bij opname op zorgeenheid Nel de Vries, seniorverpleegkundige op zorgeenheid 6B, wil een korte introductiefilm over de zorgeenheid maken voor patiënten die worden opgenomen. Uit ontslaggesprekken met de patiënten blijkt dat de mondelinge informatie die verstrekt wordt bij opname niet altijd eenduidig en volledig is. Daarnaast is volgens De Vries bekend dat van de aangeboden informatie 55% meer onthouden wordt als visuele ondersteuning wordt gebruikt bij de informatie ten opzichte van 20% als de informatie alleen verteld wordt. Na het vertonen van de film kan de verpleegkundige, tijdens het opnamegesprek, nog vragen of een onderwerp toelichting nodig heeft. Het blijkt dat patiënten die dan nog vragen hebben, deze formuleren en antwoord krijgen hierop, zelfs 90% van de aangeboden informatie wordt onthouden.

foto Mark van den Brink Preoperatieve voorbereiding van kinderen Vera Bruyn, verpleegkundige op zorgeenheid 9B, wil dat kinderen en hun ouders/ verzorgers zich thuis goed kunnen voorbereiden op een operatie door middel van een nieuw ontwikkelde préoperatieve voorlichtingsfilm die ze kunnen bekijken op de VUmc website (of via een door VUmc uitgeleende DVD-speler). De voorbereiding op een operatie gaat nu via de pre-assessmentpoli. Het voorlichtingsgesprek over de operatie wordt niet altijd gedaan door een kinderverpleegkundige of een pedagogisch medewerker én de voorlichting wordt, in tijd, lang voor de uiteindelijke ingreep gegeven, waardoor de kinderen veel vergeten en er uiteindelijk weinig van de gegeven informatie blijft hangen. Op de zorgeenheid is vaak niet genoeg tijd (kinderen komen vaak nuchter binnen op de ochtend van de ingreep) om de kinderen vóór de operatie alsnog goed voor te bereiden. Gevolg van dit alles is dat de kinderen nu vaak niet de voorbereiding krijgen waar ze recht op hebben. Dit project is daarom een aanvulling op informatie die nu wordt gegeven.

foto Mark van den Brink Computer Ondersteunend systeem voor het Praktijkleren (COP) voor beginnende verpleegkundige beroepsbeoefenaren Mirte Minkjan, Dirk van Rens, Jenny Smink (vlnr) en Jetty Vreugdenhil constateren dat de verpleegkundige zorg en -kennis op de kinderzorgeenheid 9B vrij specifiek is. Dit is vaak bij MBO-V en HBO-V studenten en verpleegkundigen die voorwerken voor de Specialistische Vervolgopleiding tot Kinderverpleegkundige op de zorgeenheid onvoldoende aanwezig. Hierdoor komt het leren in de praktijk vertraagd op gang. Daarom willen Smink e.a. een Computer Ondersteunend systeem voor het Praktijkleren (COP) ontwikkelen dat speciaal gericht is op de kinderverpleegkunde en -geneeskunde. Door gebruik te maken van het COP kunnen de stagiaires zich beter voorbereiden op hun stage op de zorgeenheid. Daarnaast kunnen ze meer verdieping aanbrengen in de kennis over de verpleegkundige zorg aan het zieke kind waardoor het leerrendement wordt vergroot en de patiëntgerichtheid en -tevredenheid wordt verbeterd.

foto Digidaan Innovatieve verzameling van gegevens ter verbetering van het welzijn van hoofd-halskankerpatiënten
Machteld van Driel (foto) en Glenda de Wit-Winter, KNO verpleegkundigen op zorgeenheid 1C willen het welzijn van hoofd-halskankerpatiënten verbeteren met een innovatief touch screen computersysteem, de zogenaamde welzijnsmeter, waarmee de patiënt zijn gegevens over de kwaliteit van leven kan invoeren. Aan de hand van deze gegevens kunnen de zorgverleners de gewenste aanvullende zorg identificeren en verlenen. Het project richt zich op het ontwikkelen van verbeteringen van het systeem: consequent metingen doen tijdens controlebezoeken met behulp van een signaleringssysteem, thuis invullen van welzijnsmeter via internet, uitbreiden met specifieke vragenlijsten over functies in het hoofd-halsgebied als spreken en slikken, bijwerkingen van behandeling en palliatieve zorg, automatische signalering van indicatie aanvullende specifieke zorg en vraag over behoefte van de patiënt aan extra zorg. De ervaringen die binnen de zorgeenheid KNO worden opgedaan met deze wijze van verzamelen van gegevens over kwaliteit van leven wordt ook geschikt en beschikbaar gemaakt voor alle kankerpatiënten binnen VUmc en andere ziekenhuizen in Nederland.

foto Digidaan Beter met medicijnen
Patti Ruel en Linda Cornelissen (foto), verpleegkundigen op zorgeenheid hematologie 3B, willen de medicatieveiligheid op deze zorgeenheid verbeteren. Dit willen ze bereiken door het huidige medicatieproces op de klinische zorgeenheid te analyseren op potentiële risico's ten aanzien van de medicatieveiligheid en daaruit voortvloeiend een verbeterplan implementeren. Ze willen onder andere gebruik maken van het Veiligheids Management Systeem en de patiëntenparticipatie in het medicatieproces verbeteren.

De jury van de Vrouwen VU Hulp Verpleegkundeprijs bestaat uit mevrouw Van Donk (voormalig lid van Vrouwen VU Hulp), mevrouw Willemse (CRAZ), Ben Nijman (voorzitter commissie patiënttevredenheid), José de Boer (stafadviseur divisie IV) en Gerda Berkhout (zorgmanager divisie I)

Marcel Licher
foto: Mark van den Brink, Digidaan
bron: Verpleegkundekatern