Reis minister Koenders naar Mozambique

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vertrekt zondag om een werkbezoek aan Mozambique te brengen, een belangrijk partnerland in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast neemt Koenders deel aan de jaarvergadering van de African Development Bank, waarvan hij dit jaar gouverneur is.

In Mozambique heeft Koenders op dinsdag 13 mei gesprekken met president Guebuza en Renamo-leider Dhlakama. Volgend jaar worden er parlements- en presidentsverkiezingen gehouden in Mozambique.

Op donderdag 15 mei is de minister aanwezig bij een voetbalwedstrijd voor de Mozambikaanse jeugd in het kader van Sport en Ontwikkelingssamenwerking en ondertekent hij een nieuw meerjarenprogramma met de regering van Mozambique.

Vrijdag 16 mei brengt Koenders een bezoek aan de provincie Nampula, in het noorden van Mozambique, waar Nederland programma's ondersteunt op het gebied van landbouw en gezondheidszorg (HIV/Aids).

Mozambique is een van de armste landen ter wereld. Het land staat op plaats 172 (van de 177) van de Human development Index van de VN. Kind en moedersterfte zijn hoog, de levensverwachting is slechts 41 jaar en 16% van de bevolking is besmet met het HIV/Aids. Gezondheidszorg en water staan daarom ook centraal in het ontwikkelingssamenwerkings-programma met Mozambique.

Nederland beschouwt Mozambique als een succesvol ontwikkelingsland waar goede resultaten worden geboekt op het gebied van de millenniumontwikkelingsdoelen. Nederland geeft dit jaar 68 miljoen ontwikkelingshulp aan Mozambique De ontwikkelingen op het gebied van goed bestuur en mensenrechten worden echter kritisch gevolgd. In dat kader brengt Koenders een bezoek aan een gevangenis.

Koenders heeft in 1993 en 1994 in Mozambique gewerkt als politiek adviseur van de speciale vertegenwoordiger van de VN, Aldo Ajello. In die tijd kwam een einde aan de burgeroorlog tussen Frelimo en Renamo, waarbij naar schatting één miljoen mensen om het leven zijn gekomen.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed