Gemeente Eemnes

Persberichten

Gemeente Eemnes betaalt elk huishouden 40 euro terug

Veel fracties hebben daarbij aandacht gevraagd voor de lasten van de Eemnesser inwoners. Het resultaat daarvan is verwerkt in de kadernota 2009, die op woensdag 14 mei door de raadscommissie en op maandag 26 mei door de gemeenteraad wordt behandeld.

Na verwerking van alle wensen en het opnemen van de nu bekende externe ontwikkelingen, zoals inflatie, stijgende lonen en op enkele onderdelen hogere uitgaven, blijft er voor 2009 een bedrag over. Het college stelt nu de raad voor om elk huishouden 40 euro terug te geven via de systematiek van de Zalm-snip. Dat betekent dat op de jaarlijkse belastingaanslag een bedrag van 40 euro in mindering wordt gebracht. Voor de minima met kwijtschelding van de gemeentelijke lasten betekent dit dat zij van de gemeente die 40 euro op hun rekening gestort krijgen.

Zoals gezegd is er ook ruimte om de andere wensen van de raad te honoreren. Zo wordt er in 2009 een structuurplan natuurbeheer/biodiversiteit opgesteld, zal, waarschijnlijk in BEL-verband, een nieuwe ouderennota worden opgesteld, komt er een nota over de recreatiemogelijkheden in Eemnes en zal in 2009 het WMO-loket verder worden uitgebouwd met verschillende functies en instellingen. Als de bouw voorspoedig verloopt wordt eind 2009 het woonzorgcomplex aan de Raadhuislaan in gebruik genomen. In dat complex komt ook een volledig en laagdrempelig WMO-loket.

Nog dit jaar wordt in overleg met de scholen, ouders en bewoners een voorstel gemaakt om de kindlinten aan te leggen. In 2009 is alvast 50.000 gereserveerd om deze kindlinten ook daadwerkelijk aan te leggen, zodat kinderen veilig naar school, naar De Hilt en naar andere voorzieningen zoals bibliotheek, voetbal en tennis kunnen gaan.

Bouwprojecten
In 2009 zullen ook vele al lang geplande projecten tot uitvoering komen. Zo is het de bedoeling om in 2009 te starten met de uitbreiding van het bedrijventerrein en het aanleggen van het eerste deelplan met zon 50 woningen aan de Zuidzijde. In 2008 wordt gestart met de aanleg van het nieuwe dorpshart, dat betekent dat er ook in 2009 nog de nodige bouwactiviteiten plaats zullen vinden. In overleg met omwonenden en ondernemers wordt het openbaar gebied eind 2009 vervolgens aangelegd, zodat een gezellig en uitnodigend nieuw centrum voor Eemnes ontstaat.

In mei 2009 zal, als de commissie BSM deze maand instemt met het voorstel, de SV Eemnes starten met haar nieuwbouw. Eemnes heeft dan na een nieuw tenniscomplex als uitvloeisel van de dorpshartplannen ook een nieuw eigentijds sportpark met een nieuw clubgebouw, kunstgrasvelden en nieuwe verlichting.

Kortom na jaren van plannen maken en relatieve stilstand, wordt er door de gemeente Eemnes fors geïnvesteerd in de verschillende voorzieningen in Eemnes. Investeringen die ten goede komen aan de eigen Eemnesser inwoners.

(Gepubliceerd 13-05-2008)