Gemeente Aalten


Brug in Aalten is vernoemd naar The Kings's Company, Grenadier Guards

Onder grote belangstelling is op maandag 5 mei, tijdens Bevrijdingsdag, de brug aan de Bodendijk over de Keizersbeek vernoemd naar The Kings Company, Grenadier Guards.

Tijdens de officiële ceremonie heeft burgemeester Berghoef samen met de heer W.M. Price, veteraan van The King's Company, de naam onthuld.

Burgemeester Berghoef en de heer W.M. Price

De Engelse gasten, waaronder vele nabestaanden van de veteranen, en de militairen van de Regimental Band of the Grenadier Guards zijn door het muziekcorps en militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar de brug begeleid. De gasten werden daar warm onthaald door de aanwezigen. Tijdens de officiële ceremonie bij de brug is naast de onthulling van de naam ook een toespraak gehouden door Major G.V.A. Baker, Regiment Grenadier Guards. Colonel J.P.C. Heal RM van de Britse ambassade heeft onder muzikale begeleiding van de Regimental Band een krans gelegd.

Bevrijding
Op 30 maart 1945 werd de gemeente Aalten bevrijd door Britse soldaten. Hierbij kwamen negen soldaten van The King's Company, Grenadier Guards om het leven. Acht van hen zijn begraven op onze begraafplaats Berkenhove en de negende soldaat ligt in Kleve, Duitsland. De heer W. Rhebergen heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de bevrijding in Aalten. Hij nam het initiatief om de veelal jonge soldaten, die zich hebben ingezet voor de bevrijding van Aalten, een passend eerbetoon te geven. Daarop heeft de gemeente besloten de brug aan de Bodendijk over de Keizersbeek te vernoemen naar The King's Company, Grenadier Guards. Naast de brug vindt u een paneel waarop meer informatie is te lezen.