Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VO-raad wil mogelijkheid voor steekproefsgewijze tweede correctie onderzoeken

Utrecht, 9 mei 2008 De VO-raad wil de mogelijkheid voor een steekproefsgewijze tweede correctie onderzoeken. Om de kwaliteit van de correctie te waarborgen, moet de tweede correctie worden gehandhaafd. Het is echter de vraag of het noodzakelijk is dat een tweede corrector alle eindexamens opnieuw nakijkt. De correctie moet goed worden uitgevoerd, maar daarbij moet ook worden uitgaan van de professionaliteit van de docent.

Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: "Docenten kijken de examens tijdens de eerste correctie goed na. Dat is hun expertise. Gezien het grote belang voor de leerling is een controle in de vorm van tweede correctie wel noodzakelijk. De vraag is of je daarvoor twee docenten twee keer precies hetzelfde werk moet laten doen. Het is zeer goed mogelijk dat een goed uitgevoerde steekproef voldoende garantie biedt."

De tweede correctie vindt nu plaats na de eerste correctie. Daardoor staat de tweede correctie vaak onder tijdsdruk. Daarom zou ook onderzocht moeten worden of het mogelijk is meer ruimte te creëren voor de tweede correctie. Ook kan bekeken worden of de tweede correctie door een andere instantie kan worden uitgevoerd.

Sjoerd Slagter: "Deze aspecten zouden een plaats moeten krijgen in een pilot. Kwaliteit en zorgvuldigheid staan daarbij continu centraal om fouten en fraude te voorkomen. Elke leerling heeft recht op een betrouwbaar diploma."

Uit onderzoek van de Inspectie (2005) blijkt dat 87 procent van zowel de eerste als tweede correctoren vindt dat de tweede correctie gehandhaafd moet blijven. Wel zijn veel docenten van mening dat de werkbelasting van de tweede correctie omlaag moet.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie,