Stuur alsnog uw Brief aan de Toekomst

13/05/2008 09:40

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Stuur alsnog uw Brief aan de Toekomst

Op donderdag 15 mei 2008 is het tien jaar geleden dat het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, het Meertens Instituut en het Nederlands Openluchtmuseum iedereen in Nederland en alle Nederlanders in het buitenland opriepen om een brief te schrijven aan de toekomst.

In die brief moesten mensen beschrijven dat ze dachten, voelden en deden. De gewone alledaagse dingen die zij op 15 mei 1998 meemaakten. Het doel van dit brievenproject was het maken van een groot nationaal archief van dagbeschrijvingen van zoveel mogelijk Nederlanders. Wetenschappers nu en in de toekomst kunnen dit archief raadplegen om inzicht te krijgen in het dagelijks leven op het einde van de twintigste eeuw.

Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en trekken van de publiciteit op 15 mei 1998:

'Als historicus ben ik benieuwd naar hoe mensen vroeger leefden. Maar dan kom je van een koude kermis thuis. Het leven van belangrijke mensen en belangrijke daden vond men vroeger de moeite van het noteren waard. Gewone mensen en alledaagse dingen werden overgeslagen. Als je naar volkscultuur in een bepaalde periode onderzoek doet, moet je je in allerlei bochten wringen om een beeld van een samenleving te krijgen. Voor onderzoekers in de toekomst wilden wij zorgen dat zij een schitterend archief hadden over ons leven in 1998.

Twee jaar later is daar nog het project FotoMonument 2000 bijgekomen. In dat project vroegen wij mensen om foto's te maken van hun dagelijks leven. Want heeft veel voorwerpen en situaties veranderen. Juist die gewone dingen zijn verdwenen zonder dat je er erg in hebt.

De brieven en de foto's vormen een heel mooi archief van tienduizenden inzendingen. Maar het was een warme dag op 15 mei 1998 en onverwachts stierf Frank Sinatra, een tegenvaller voor onze publiciteit want daar ging veel aandacht naar toe.Veel mensen wilden wel een brief schrijven, maar het kwam er niet van, of zij zijn wel begonnen maar hebben het niet afgemaakt. Eén van die mensen ben ik. Voor mij was het natuurlijk geen gewone dag. Ik moest mensen overhalen om te schrijven en zoveel mogelijk publiciteit zien te krijgen. Maar toch heb ik altijd nog spijt om geen plaatsje te hebben in het archief van Brieven aan de Toekomst.'

Aanstaande donderdag 15 mei 2008 kan iedereen alsnog een brief schrijven of foto's maken over zijn dagelijks leven aan de toekomst. Alle brieven en foto's zullen bij de andere brieven en foto's opgeslagen worden in het grote archief van Brieven aan de Toekomst.

De brieven en foto's moeten worden gestuurd naar Brieven aan de Toekomst p/a Nederlands Centrum voor Volkscultuur, F.C. Dondersstraat 1, 3572 JA Utrecht. Meer informatie: Nederlands Centrum voor Volkscultuur (030-2760244 en ncv@volkscultuur.nl). Kijk ook op www.volkscultuur.nl.