Studenten geven Studiekeuze123.nl dikke 7

13/05/2008 09:46

Studiekeuze123

De Studentenmonitor, de jaarlijkse peiling van het ministerie van OCW naar de mening van studenten over studeren in het hoger onderwijs, onderzocht in 2007 voor het eerst ook het gebruik en de waardering van Studiekeuze123. De gebruikers beoordelen de site met een dikke 7. Op het moment dat de site een half jaar online was, kende 19% van de eerstejaars studenten Studiekeuze123 en had 13% de website ook daadwerkelijk bezocht.

"Een mooi rapportcijfer voor het eerste half jaar van Studiekeuze123", vindt Wilma de Buck, programmamanager Studiekeuze123, "maar nog te weinig studenten maken gebruik van onafhankelijke studiekeuzeinformatie en kiezen bewust. Het vergelijken van opleidingen op basis van zelf gekozen criteria helpt bij een betere en meer weloverwogen studiekeuze. En dat is nodig; een kwart van de studenten krijgt immers vroeg of laat spijt van hun keuze."

Waardering en gebruik Studiekeuze123
De gebruikers beoordelen Studiekeuze123 met een nette 7 voor informatiewaarde (hbo 7,0; wo 6,8) en een 7,2 voor gebruiksvriendelijkheid (hbo en wo gelijk). Uit ander onderzoek dat Studiekeuze123 heeft laten uitvoeren blijkt dat studenten zich slecht laten voorlichten. Eenderde van de universitaire studenten en zelfs ruim de helft van de hogeschoolstudenten kiest een opleiding zonder bewust een keuze te hebben gemaakt uit meerdere opleidingen of instellingen.

Bezoekers verdubbeld en vergelijkingen verviervoudigd
Het aantal bezoekers is in 2007 verdubbeld, zo blijkt uit de bezoekersstatistieken van Studiekeuze123, en het aantal vergelijkingen van opleidingen is verviervoudigd. In 2007 kreeg Studiekeuze123 235.000 unieke bezoekers. "Een goede ontwikkeling", vindt Jules Warps van ResearchNed die de Studentenmonitor analyseerde. "Uit onderzoek blijkt immers dat een uitgesproken keuze op basis van duidelijke, zelfgekozen argumenten tot minder spijt leidt. Daarbij maakt het niet uit welke criteria gebruikt worden - zolang het maar niet is dat de instelling dichtbij is of dat je vrienden er ook gaan studeren. Het gaat erom dat studenten bewust kiezen en goed nadenken over welke criteria voor hen belangrijk zijn." Het oordeel van andere studenten, het beginsalaris, de baankans en de studeerbaarheid zijn de belangrijkste criteria waarop studies worden vergeleken.

Loopbaanbegleiding en eerlijke voorlichting
Loopbaanbegeleiding en eerlijke voorlichting zijn noodzakelijk om tot een betere studiekeuze te komen. Studiekeuze-experts pleiten voor een intensivering van loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB) in het middelbaar en in de eerste jaren van het hoger onderwijs. Studentenorganisaties vinden het belangrijk dat een reëel beeld word geschetst van de opleiding en ook van de struikelblokken. De website www.studiekeuze123.nl is één van de instrumenten waarmee het hoger onderwijs invulling geeft aan de roep om eerlijke en transparante voorlichting.

Studiekeuze123
De website Studiekeuze123.nl maakt het hoger onderwijs transparant voor studiekiezers. Aankomend studenten kunnen hier meer dan 2500 opleidingen in het hoger onderwijs vergelijken op verschillende aspecten zoals kwaliteit van het onderwijs, baankans, startsalaris en studentenoordelen. Studiekeuze123.nl is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs (HBO-raad, VSNU, en PAEPON) en de studentenorganisaties LSVb en ISO, en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. SURFfoundation draagt zorg voor de uitvoering.





http://www.studiekeuze123.nl