Waterschap Rivierenland

Hoofdkantoor waterschap erkend energiezuinig

Het kantoorpand van Waterschap Rivierenland heeft sinds kort het energielabel A, wat betekent dat het een zeer energiezuinig gebouw is. Het waterschap loopt hiermee vooruit op een verplichting die in 2009 ingaat. Eerder kreeg dit gebouw al het
klimaat-neutraal-certificaat.

Energielabels

Het energielabel voor het kantoorpand van Waterschap Rivierenland is gegeven op basis van een onderzoek door advies- en ingenieursbureau Grontmij. In dit onderzoek is gekeken naar energiegebruik voor verwarming, warmwatervoorziening, verlichting, ventilatie en koeling. Het energielabel is 10 jaar geldig.
Alle grotere overheidsgebouwen met een publieksfunctie moeten vanaf 2009 een certificaat hebben dat aangeeft hoe energie-(on)zuining dat gebouw is. Er zijn 7 categorieën, van zeer energiezuinig (A) tot zeer energie-onzuinig (G). Het kantoor van het Waterschap aan de Blomboogerd te Tiel valt dus in hoogste categorie A.

Duurzaam en klimaatbewust

Het verkrijgen van het energie-A-label is een bekroning op het beleid van het waterschap, waarin duurzaamheid en klimaatbewustzijn speerpunten zijn. Naast aandacht voor energie is het hoofdkantoor van het waterschap ook op andere punten duurzaam ingericht. Zo gebeurt de verwarming (en ook koeling) van het gebouw met grondwater. 's Winters wordt warmte uit de grond gehaald, 's zomers wordt het teveel aan warmte afgevoerd naar het grondwater. Hierdoor heeft het kantoor geen gasaansluiting nodig. Daarnaast betreft het een kantoor met flexibele werkplekken, waardoor voor 500 medewerkers slechts 400 werkplekken nodig zijn. Dit leverde een flinke besparing op aan grondstoffen. In en om het pand is uiteraard ook gedacht aan duurzaam waterbeheer. Zo worden de toiletten gespoeld met opgevangen regenwater en gaat het regenwater van de parkeerplaats niet onnodig het riool in, maar naar de waterpartij rondom het kantoor.

Heel het waterschap

Duurzaam en klimaatbewust worden door het waterschap organisatiebreed toegepast. Alle stroom die het waterschap verbruikt, ook die op de zuiveringsinstallaties, rioolgemalen en poldergemalen, is natuurstroom, afkomstig van waterkrachtcentrales in Noorwegen. Bij het onderhoud van de terreinen van het waterschap wordt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen vermeden.

Klimaatneutraal

Een jaar geleden ontving het waterschap al - als eerste waterschap in Nederland - het klimaat-neutraal-certificaat. De toekenning van het certificaat houdt in dat de CO2-uitstoot van kantoor en de werkkilometers wordt gecompenseerd met bosaanplant.

© Waterschap Rivierenland - Proclaimer

Naar boven