Gemeente Oldebroek


Verkeersbrigadiers na meer dan 60 jaar nog hard nodig voor veiliger schoolomgeving


Vorig jaar bestond de Verkeersbrigadiers 60 jaar. Zij helpen kinderen elke dag bij het oversteken van een drukke weg of gevaarlijk kruispunt. En dat is iets om - letterlijk - even bij stil te staan. Helaas denkt niet iedereen er zo over. Uit een enquête onder basisscholen is gebleken dat afgelopen jaar maar liefst zeven ongevallen hebben plaatsgevonden bij oversteekplaatsen met brigadiers. Ook geven ruim 165 scholen aan dat er wordt doorgereden na het geven van een stopteken. Dat doorrijden kan variëren van eens per week tot zelfs dertig keer per week.

Meer verkeersdoden onder kinderen
Verkeersongevallen zijn een belangrijke doodsoorzaak onder basisschoolkinderen. Ook in 2006 was weer sprake van een stijging onder kinderen jonger dan 12 jaar van 19 naar 21 doden. Uit deze cijfers blijkt dat Verkeersbrigadiers onverminderd hard nodig zijn om mee te werken aan een veiliger schoolomgeving. Weggebruikers zijn verplicht zijn te stoppen voor een stopteken dat gegeven wordt door een verkeersbrigadier.

Stichting Verkeersbrigadiers
In Nederland zijn op dit moment ca. 47.500 verkeersbrigadiers actief: 17.000 jeugdverkeersbrigadiers (vanaf 10 jaar) en 30.500 volwassenen op 1.300 scholen. De Stichting Verkeersbrigadiers (een samenwerking tussen Veilig Verkeer Nederland, ANWB en de Politie) behartigt de belangen van, verleent diensten ten behoeve van verkeersbrigadiers in den lande en geeft voorlichting. De Stichting Verkeersbrigadiers betreurt het dat uit de enquête ook bleek dat op 36 scholen de Verkeersbrigadiers niet zijn opgeleid en op 10 scholen de Verkeersbrigadiers zelfs niet verzekerd zijn. Ook is gebleken dat het aantal verkeersbrigadiers in de laatste 10 jaar drastisch is gedaald. Waren het in 1997 nog meer dan 55.000, nu zijn het er 47.500. Dit heeft te maken met de fusering van scholen, ouders die niet meer willen, maar ook, en dat is positiever, dat bij enkele scholen de schoolomgeving veiliger is geworden.