Senternovem


13-05-2008 | Bodemwasmachine halveert CO2-uitstoot

Op het voormalige Philips-terrein in Eindhoven komt een nieuwe woonwijk: Strijp-S. De ontwikkeling daarvan levert nogal wat uitdagingen op: niet alleen moet de bodem worden gesaneerd, ook moeten oude monumenten energiezuinig worden gemaakt. VolkerWessels, de gemeente Eindhoven en Philips komen met een bijzondere oplossing: een ondergrondse wasmachine die energieopwekking en bodemsanering combineert.

De nieuwe wijk van 27 hectare (anderhalf keer de binnenstad van Eindhoven) telt zo'n 2.500 woningen, appartementen en kantoren. Een deel ervan komt in de oude Philips-gebouwen. Deze monumenten zijn moeilijk te isoleren omdat esthetische en historische kenmerken gehandhaafd moeten blijven. Hoe zorg je dan dat zo'n gebouw voldoet aan de energieprestatienorm van tegenwoordig? Daarvoor bedachten de drie partners het Sanergy-systeem.

Draaiende trommel
Het Sanergy-systeem is gebaseerd op grondwatercirculatie. Grondwater wordt eerst opgepompt via 23 onttrekkingsputten. Hierbij wordt warmte of koude aan het grondwater onttrokken. Via acht infiltratieputten wordt het grondwater daarna weer teruggepompt. Een gigantische ondergrondse wasmachine eigenlijk. Door het rondpompen van het water wordt de vervuiling in de bodem veel sneller afgebroken dan bij gebruikelijke methoden. Sanergy is niet tijdelijk: als de bodem straks helemaal schoon is, blijft het systeem draaien om energie op te wekken, net als een regulier bodemenergiesysteem. Het Sanergy-systeem zorgt voor minder gasverbruik en een vermindering van de CO -uitstoot met maar liefst vijftig procent.

Groeimarkt
Bodemenergiesystemen (warmte/koudeopslag) worden tot nu toe vooral toegepast op individuele gebouwen, bijvoorbeeld in de utiliteitsbouw, glastuinbouw en nieuwbouwwoningen. Om de techniek optimaal te kunnen ontwikkelen, moeten ook ingewikkelder projecten worden gerealiseerd, bijvoorbeeld toepassing bij renovatie van bestaande gebouwen. De wijk Strijp-S is een goed voorbeeld van zo'n ingewikkelder toepassing. Nog dit jaar worden de eerste putten geslagen.

De combinatie van bodemenergie en bodemsanering is uniek in Nederland. Het innovatieve project heeft in de ontwikkelfase onder meer subsidie gekregen van het SenterNovem-programma Duurzame Energie in Nederland. VolkerWessels, de gemeente Eindhoven en Philips zijn er uiteindelijk in geslaagd er een rendabele investeringscase van te maken. In Nederland zijn nog honderden gebieden die vergelijkbaar zijn met Strijp-S. Sanergy bedient dus een nieuwe markt met groeipotentie.